Gelişmiş Arama İçin Tıklayınız!

AH ŞU GENÇLER…

“Gençlik, her insanın geçireceği bir fizyolojik çağdır. Demokratik bir düzende ise, siyasî kuvvetler fizyolojik esaslara göre kurulamazlar.”
4 Kasım 2019 Pazartesi

ANADOLU İRFANINI YOĞURAN AHMED YESEVÎ BABA

Tasavvuf, bilhassa Moğol istilasının ardından cemiyette yaşanan çözülmeyi önledi. Moğol istilasının yıktığını, tarikatler toparladı. Bunların çoğu Ahmed Yesevî’nin talebeleri idi.
28 Ekim 2019 Pazartesi

HÜSEYN HİLMİ IŞIK EFENDİ’NİN MANEVÎ MİRASI

“Fitne yayıldığı zaman, hakikati bilen, başkalarına bildirsin! Bildirmezse, Allah’ın ve bütün insanların la’neti ona olsun! hadîs-i şerîfini görünce, düşünmeğe başladım. Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarını okuyup anlayabilecek sâlih kimselerin azaldığını ve câhil, sapık kimselerin din adamları arasına karışarak, bozuk kitaplar yazıldığını görerek üzüldüm. Hadîs-i şerifte bildirilen la’net tehdidinden dehşet duydum. Kıymetli genç kardeşlerime olan şefkat ve merhametim de, beni hizmete zorlayarak, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarından seçtiğim yazıları tercüme etmeğe başladım.”
26 Ekim 2019 Cumartesi

SÜRGÜNDE ESKİ TEŞRİFAT: NÂİLE SULTAN

Ortaköy’de sahil yolunun üst kenarında bir yalı vardır. Bunun Sultan II. Abdülhamid’in her biri ibretli hayatlar yaşayan kızlarından Nâile Sultan’a ait olduğunu bilen kalmamıştır.
21 Ekim 2019 Pazartesi

KAYNAYAN KAZAN SURİYE

Suriye'de rejim devrilirse, sadece Esad ailesini değil, kalabalık bir etnik grubu da dehşetli bir akıbet beklemektedir...
14 Ekim 2019 Pazartesi

ORTADOĞU’YU YAKAN ATEŞ LÜBNAN’DA BAŞLAMIŞTI

İttihatçı hükûmetin Arap vilâyetlerinde tatbik ettiği baskı politikası, ihtilâl kıvılcımını iyice ateşlemiştir.
7 Ekim 2019 Pazartesi

İSVİÇRE NEDEN HİÇ İŞGAL GÖRMEDİ?

Kime sorsanız, “bankalar” diye cevap verir. Ama İsviçre’yi işgalden koruyan tarihî, fizikî ve sosyal sebepler vardır.
30 Eylül 2019 Pazartesi

BATI TRAKYA NASIL ELDEN ÇIKTI?

Cihan Harbi’nde Almanya yanında harbe girsin diye Dimetoka’yı Bulgarlara rüşvet olarak veren İttihatçılar, harbin sonunda daha fazlasını almak hayalindeydi.
23 Eylül 2019 Pazartesi

İSTANBUL’DA YAHUDİ FIRINI - II. DÜNYA HARBİ’NE GİRSEK NE OLURDU?

Harbden sonra yaptığı bir seçim gezisinde kendisine “Bizi aç bıraktın” diyenlere, İnönü’nün, “Babasız bırakmadım ya” cevabını verdiği meşhurdur. Halbuki 6 sene içinde Türk ordusundaki asker zayiatı 22 binden çoktur.
16 Eylül 2019 Pazartesi

İPTEKİ CAMBAZ, TÜRKİYE - II. DÜNYA HARBİ’NE NİYE GİRMEDİ?

Minarelere yerleştirilmiş tüfeklerin uçaksavar vazifesi gördüğü bir ordunun harbe girmesi mümkün müydü?
9 Eylül 2019 Pazartesi

ATİNA, DEMOKRASİNİN BEŞİĞİ Mİ?

Sokrates’e göre siyaset bir ilimdir. Ancak âlimler ve münevverler bu işle meşgul olmalıdır. Ayak takımından mürekkep bir halk meclisine hürmet duyulamaz. Atina demokrasisi ona bu sözünü yutturmuştur,
2 Eylül 2019 Pazartesi

AYLARDAN AĞUSTOS GÜNLERDEN CUMA

İmparator Romanos Diogenes, Sultan Alpaslan’ın sulh teklifini, “Kışı Isfahan’da geçirip, atlarımı Hemedan’da sulayacağım” diyerek reddetmişti. Malazgird Harbi, mağrur imparatorun son seferi oldu.
26 Ağustos 2019 Pazartesi

YER İSİMLERİNİ KİM, NİYE DEĞİŞTİRİR?

Son asırda Anadolu’da binlerce yer adı yabancı dilden olduğu bahanesiyle değiştirilmiştir. İşin garibi bunlardan büyük kısmı Türkçe olduğu gibi; Türkçe olmayan çok sayıda yer ismi de değiştirilmeden kalmıştır.
19 Ağustos 2019 Pazartesi

MİSAFİR, EV SAHİBİNİN KUZUSUDUR

Eskiler, hiç tanımadıkları kimseleri, yoldan gelip geçenleri bile hüsnü kabul ile misafir ederlerdi. İbrahim aleyhisselâmın, misafir olmadığı zamanlar sofraya oturmadığı rivayet edilir.
12 Ağustos 2019 Pazartesi

YENİÇERİ KİMDİR?

Bugün bile Osmanlı ihtişamını sembolize eden yeniçeriler, zamanla, devlet içinde devlet hâline gelmişti.
5 Ağustos 2019 Pazartesi

LOZAN: KİME GÖRE? NEYE GÖRE?

Hâdiselerin iyi-kötü, müsbet-menfi oluşu, nereden baktığınızla alâkalıdır. 100 yaşına yaklaşan Lozan da bakılan tarafa göre farklı değerlendirilmeye müsait bir antlaşmadır.
29 Temmuz 2019 Pazartesi

ÇİÇEKLERİN DİLİ - Osmanlı bir çiçek medeniyeti idi…

Şebboy, gece açtığı için gece ümidini; kendinden geçirici kokusuyla zambak da, çok ateşli aşkı sembolize eder. Aşkın dili, şiirlerdir; işareti, mendillerdir; alâmeti çiçeklerdir. Gül, lale, nilüfer, karanfil, hepsi bir mana ifade eder.
22 Temmuz 2019 Pazartesi

OSMANLILAR GEOMETRİ BİLMEZ MİYDİ?

Fransız mühendis Baron de Tott, Osmanlı medrese hocalarına bir üçgenin açılarının toplamını sorar. Birinden “Üçgenine göre değişir” cevabını alır. Mal bulmuş mağribi gibi bu cevaba yapışır.
16 Temmuz 2019 Salı

MEHMED ŞEVKET EYGİ’NİN ARDINDAN

Hayatı boyunca Ehl-i sünnet çizgisinden taviz vermedi. Fikriyle, kalemiyle inandığı değerler için mücadele etti. Allah rahmet eylesin.
14 Temmuz 2019 Pazar

AT BİNENİN KILIÇ KUŞANANIN

Tahta çıkan padişah Eyüp Sultan türbesinde kılıç kuşanır. Kılıç alayı, Avrupa hükümdarlarının taç giyme merasiminin muadilidir.
8 Temmuz 2019 Pazartesi

SARAY’A DAMAT OLMAK…

Herkesin gözü saraylıların ihtişamlı hayatındadır; ama pek de gıpta edilecek bir halleri olduğu söylenemez.
1 Temmuz 2019 Pazartesi

İSTANBUL BELEDİYESİ KİME EMANET?

Dünyanın bilinen en eski belediye kanunu Sultan II. Bayezid tarafından çıkarılmıştır. İstanbul’da belediyeciliğin esasını teşkil eder.
24 Haziran 2019 Pazartesi

PİRİ REİS’İN İDAMININ PERDE ARKASI

Altın Çağ’ın parlak denizcisi Piri Reis, donanmasını Basra’da bırakıp iki gemisiyle Mısır’a geldi. İşte bu an, yıldızın söndüğü andır.
17 Haziran 2019 Pazartesi

SULTAN HAMİD’İN AÇLIKTAN ÖLEN ŞEHZÂDESİ: AHMED NURİ EFENDİ

Ben ölürsem, kimseyi suçlamayın; zira açlıktan ölüyorum. Beni bir Müslüman olarak defnedersiniz”
10 Haziran 2019 Pazartesi

ASIRLAR EVVELİNDEN RESULULLAH’A MEKTUP YAZAN HÜKÜMDAR

“Allah’ın nebisi ve resûlü, peygamberlerin sonuncusu, âlemlerin Rabbinin elçisi, Abdullah oğlu Muhammed’e birinci Tübbe’den.”
3 Haziran 2019 Pazartesi

HAZRET-İ PEYGAMBER’İN MÜTEVAZI MUHTEŞEM SOFRASI

Resul-i Ekrem, fakirlerle, hizmetçisiyle aynı sofraya otururdu. Çocuklar ve hanımlar yemeden, lokma boğazından geçmezdi.
27 Mayıs 2019 Pazartesi

“HALANIZ OLAN HURMAYA HÜRMET EDİNİZ!”

Hurma sadece bir meyve değildir. Güç, zafer, bereket ve inanç sembolü olan mukaddes bir yiyecektir.
20 Mayıs 2019 Pazartesi

BERLİN’DE HÂKİMLER VAR

Krala bu sözü söyleten hadiselerin benzeri bizde de çoktur... Ama hiç birinde, böyle şatafatlı bir söz söylemek mecburiyetinde bırakılmadan insanların hakkı verilmiştir.
13 Mayıs 2019 Pazartesi

BİR KADİR MISIROĞLU VARDI…

“Ben bir cihan imparatorluğunun vârisiyim. Daima Osmanlı kaldım ve onun müdafiiyim. Fesi de başımda buna dair bir tabela makamında taşıyorum”.
8 Mayıs 2019 Çarşamba

BAHAR GELDİ NİHAYET: HIDIRELLEZ

Güneş yılının ayları içinde sayılı bir mübarek gün yoktur. Hıdırellez de dinî bir gün değildir. Halk bunu baharın başlangıcı sayar.
6 Mayıs 2019 Pazartesi