Gelişmiş Arama İçin Tıklayınız!

Kaldırılalı neredeyse 90 sene oldu ama… - HALİFELİK GERİ Mİ GETİRİLİYOR?

3 Mart 1924 Müslümanların en eski (1302 yıllık) müessesesi olan halifeliğin tarihe gömüldüğü gündür.
28 Kasım 2012 Çarşamba

İDAM CEZASI DÖNÜYOR MU?

Türkiye'de idam cezası birkaç sene evvel Avrupa Birliği’ne intibak için kaldırılmıştı. Zaten uzun senelerdir tatbiki de tavsamıştı. Bugünlerde artan asayişsizliğe çare olmak üzere idam cezasının tekrar geri getirilmesi konuşuluyor.
21 Kasım 2012 Çarşamba

HAZRET-İ PEYGAMBER TÜRBESİNDEKİ TEK KİŞİLİK KABİR YERİ KİMİN?

Son günlerde gazetelerde ve internette Hazret-i Peygamber’e ait olduğu söylenen kabir resimleri dolaşıyor. Hatta bunu poster şeklinde büyütüp duvara asanlar bile olmuş. Bu resimlerin, kabr-i şerif ile hiç alâkası yoktur.
14 Kasım 2012 Çarşamba

AYYILDIZLI PASAPORTA ŞAPKA ÇIKARILDIĞI ZAMANLAR

Şimdi Amerikan vatandaşı olmak için insanlar yarışıyor. Vaktiyle Osmanlı vatandaşı olmak böyle itibarlıydı. İnançları, ırkları, gelenekleri sebebiyle baskıya uğrayanlar için Osmanlı vatandaşlığı bir can simidi vazifesi görürdü
7 Kasım 2012 Çarşamba

KURBAN BAYRAMI HANGİ GÜNDÜR?

Kurban bayramı bitti, ama münakaşası bitmedi. Bu sene bayram İslâm memleketlerinde üç farklı tarihte kutlandı. Türkiye, Perşembe; Pakistan ve Malezya Cumartesi; diğer bütün Müslüman memleketler Cuma günü bayramı başlattı. Her sene Suudi Arabistan, bir gün evvel bayram yaparken, bu sene Türkiye onun gerisinde kaldı. Bunlar, hicrî ayların başlangıcının hesaplanmasındaki usullerin farklığından kaynaklanıyor.
31 Ekim 2012 Çarşamba

Türk buluşu yoğurdun dünyayı tutan serüveni - HER YİĞİDİN BİR YOĞURT YİYİŞİ VARDIR

İlmî tedkikler yoğurdun Türk buluşu olduğunu söyler.Bir Alman profesör “Türklerin medeniyete hiç katkısı olmasa, yoğurdu bulmaları yeter” demiş.
24 Ekim 2012 Çarşamba

OSMANLILARDA EKONOMİK HAYAT NASIL YÜRÜRDÜ?

Osmanlı ekonomik hayatına liberal prensipler hâkimdir. Ama bu başıboş bir liberalizm değildir. Millî gelirin ferdlere taksiminde sosyal adalet esastır.
17 Ekim 2012 Çarşamba

DENENMİŞ BİR SADAKAT - Fevzi Çakmak’a Atatürk’ün itimadı nereden ileri geliyor?

Atatürk, cumhuriyetin ilanından sonra hep iki kişiyle beraber anılır. Bunlar İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak’tır. Çokları, esaslı mizaç ve dünya görüşü farklılığına rağmen, Ulu Önder’in Çakmak’a olan teveccühünün sebebini anlamakta güçlük çeker.
10 Ekim 2012 Çarşamba

KUZU PAŞA MI, KURT PAŞA MI? - Muhafazakârlık-İnkılâpçılık çizgisi arasında Fevzi Çakmak

Fevzi Çakmak'ıemn muhafazakâr, hem inkılâpçı görüntüsü bir tezat mıdır? Yoksa aslına her şey bir oyundan mı ibarettir?
3 Ekim 2012 Çarşamba

OSMANLI ARMASININ SIRRI

İnsanlar, kaybettikleri bir maziye olan hasreti, duvarlara Osmanlı armasını asarak, kompütürlerine, hatta telefonlarına duvar kâğıdı yaparak gidermeye çalışıyor. Bu arma, zannedildiği kadar eski değildir.
26 Eylül 2012 Çarşamba

TAKSİM’DE BİR CÂMİ VARDI…

Taksim’e câmi yapılması her sağ iktidar zamanında konuşulur. Malum bir çevre buna karşı çıkar. Polemikler sürer gider. Sonra mevzu küllenir. Vaktiyle Taksim’de bir câmi vardı. Şimdi onu hatırlayan muhtemelen kalmamıştır.
19 Eylül 2012 Çarşamba

ÖLÜM HAK, MİRAS HELÂL!

Önceki miras hukukumuz çok orijinaldir. Kur'an-ı kerimde en tafsilatlı hükümler mirasa dairdir. Vârisler mirası dilediği gibi taksim edebilir. Anlaşamazlarsa mahkeme Kur'an-ı kerime göre taksim yapar.
12 Eylül 2012 Çarşamba

ÖMER HAYYAM: ŞARAP ŞAİRİ Mİ, İLMİN YÜZ AKI MI?

Ömer Hayyam, ölümünün ardından 9 asır geçmesine rağmen hâlâ hakkında konuşulan bir şahsiyet. Herkes kendisini şarap hakkında ve çoğu kendisine ait bile olmayan rubaileriyle tanıyor. Hakikat böyle mi?
5 Eylül 2012 Çarşamba

Özgüvenimizde İstanbul’un Fethinin Büyük Rolü

Gönül Dergisi'ne verilen mülâkat 29 Mayıs 2012
30 Ağustos 2012 Perşembe

RENKLİ KITA HİNDİSTAN’DAN GARİP ÂDETLER

Yüzlerce ırkın yaşadığı, binlerce dilin konuşulduğu renkli kıta Hindistan’da, hiçbir yere benzemeyen nice âdetler vardır. Bunlar göreni ve duyanı hayrette bırakır.
30 Ağustos 2012 Perşembe

AZ KALSIN HALİFE OLACAKTI

Sultan Abdülhamid’in güzide oğlu ve kıymetli asker Abdürrahim Efendi’nin hayatı ise çok iç burkucudur.
22 Ağustos 2012 Çarşamba

HIRKA-I SAADET DAİRESİ BİR TARİH HAZİNESİ

Bazı peygamberlere, din büyüklerine ve mukaddes yerlere ait bazı hatıra eşya Topkapı Sarayı Hırka-ı Saadet dairesinde teşhir ediliyor. Bu dairede, dört asır boyu gece gündüz Kur’an-ı kerim okunmuştur.
15 Ağustos 2012 Çarşamba

İSTANBUL’U SÜSLEYEN MUKADDES EMANETLER

İstanbul’un her köşesi bir tarih. Hem de tarihin çeşitli devrelerine dair izlere sahip. Hele Topkapı Sarayı’nda saklanan Mukaddes Emanetler, şehrin bu vasfına ayrı bir renk katıyor şüphesiz.
8 Ağustos 2012 Çarşamba

BURMA MÜSLÜMANLARININ FARKINA HERKES YENİ VARDI

Asırlardır Burma’da yaşayan milyonlarca Müslüman, son senelerde ağır baskı ve zulüm altında. Binlercesi öldürüldü veya kaçmaya zorlandı. Son Arakan hâdiseleri sebebiyle dünya bunun farkına varır gibi oldu.
1 Ağustos 2012 Çarşamba

TUZ KADAR SEVMEK

Tuz, yemeklere tat verdiği kadar, tabirleri de tatlandırır. Şimdilerde doktorlar uzak durmayı tavsiye ediyor. Ama vaktiyle iyi kazanç getiren bir maişet kapısıydı.
18 Temmuz 2012 Çarşamba

İNKILÂP TARİHİ BİLMEMEK MAZERET Mİ?

1982 tarihli TC anayasası, “Türk toplumunun çağdaş uygarlık seviyesine erişmesi ve cumhuriyetin lâiklik niteliğini koruma amacını güden” inkılâp kanunlarının, anayasaya aykırı olduğu şeklinde anlaşılamayacağı ve yorumlanamayacağını söyler. Bu kanunların hangileri olduğunu, maalesef bilen fazla değildir.
11 Temmuz 2012 Çarşamba

KİM KİMİN ÖNÜNDE DURACAK?

Protokol, büyük devletler için mühim bir meseledir. Aynı zamanda memleket siyasetinin, başka bir tabirle demokrasinin ne ayarda olduğunun da aynasıdır.
4 Temmuz 2012 Çarşamba

Zindandan Cumhurbaşkanlığı Sarayına Giden Yol: Müslüman Kardeşler

Bir asra yaklaşan zorlu bir mücadelenin ardından, İhvân-ı Müslimîn (Müslüman Kardeşler) artık Mısır’ın başında… İşte İslâm dünyasındaki aksiyona da model olan teşkilâtın hikâyesi…
27 Haziran 2012 Çarşamba

AVRUPA TOLERANSI ŞARK’TAN ÖĞRENSİN!

Beraber yaşama geleneği bulunmayan Avrupa, şimdi sayısı milyonlara varan Müslümanlarla ne yapacağını düşünüyor. “Bize benzemeyenlere hayat hakkı yok” diyenler çıkıyor. Bu problem, çok övündükleri Avrupa Kültürü’nün sonunu mu getiriyor acaba?
20 Haziran 2012 Çarşamba

TÜRKİYE İÇİN BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi bizde 1960’lardan beri tartışılır. Osmanlı Devleti yıkıldığı zaman parlamenter demokratik monarşi idi. G. M. Kemal, İsmet İnönü, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal ve hâlihazırda Tayyip Erdoğan gibi karizmatik liderlerin devri, fiilen başkanlık sistemini andırır.
13 Haziran 2012 Çarşamba

TARİHTE ÇOCUK DÜŞÜRME VE KÜRTAJ

Babanın çocuğunu serbestçe öldürebildiği Antik Çağ’ın aksine, semavî dinler, inananlarının fazlalığını ister. Çocuk düşürme ve kürtaja cevaz vermez. Kürtaj yasağı bugün bile dünya siyaset gündeminin mühim malzemelerindendir.
6 Haziran 2012 Çarşamba

BAŞKANLIK SİSTEMİNİN FAYDA ve MAHZURLARI

Amerikan Başkanlığı, aslında herkesin kaldıramayacağı bir yüktür. Nitekim yeğenine Truman’ın ismini koymak istemişler de, “Bence bir insanın başına gelebilecek en fena şey, ailesinden birinin başkan olmasıdır. Bu ismi koymam, zira bu isim çocuğun istikbaline tesir edebilir” demiştir.
30 Mayıs 2012 Çarşamba

NE MENEM ŞEY ŞU BAŞKANLIK SİSTEMİ?

Şöyle derler: “İngiltere kralı saltanat sürer, hükümet etmez; Amerikan başkanı hükümet eder, saltanat sürmez.” Gerçekten başkan, diktatörleri kıskandıran bir iktidarın sahibidir. Ama Amerika’nın gücü ve istikrarı da bu sayededir.
23 Mayıs 2012 Çarşamba

DEMOKRASİ DE ÇEŞİT ÇEŞİT…

Dünyadaki demokratik memleketler, kendisine uygun bulduğu bir usulü tatbik ediyor. Bunların tıkır tıkır işleyeni de var, ikide bir tıkananı da…
16 Mayıs 2012 Çarşamba

MİHRÜMÂH SULTAN CÂMİİNİN SIRRI

Mihrümah Sultan, asrının en zengin ve hayırsever hanımıydı. İstanbul’un iki girişini süsleyen câmileri üzerine son zamanlarda bir de hikâye düzülmüştür.
9 Mayıs 2012 Çarşamba