Yazışmalar
-
Küçük kızımızı sosyalleşmesi için verdiğimiz yuvada müzik öğretmelerinin mahzuru var mıdır?
-
Ciğer gibi kanlı uzuvları doğradıktan sonra direk tavaya atmak doğru mudur?
-
Kabuğu kirli yumurta, bu kirleri temizlenmeden tavaya kırılabilir veya kaynatılabilir mi?
-
Bir borç senedini kendi hesabına tahsil etmesi için avukata vermek ve tahsil edilmeden seneddeki miktarın belli bir kısmını avukatın alacaklıya ödemesi fâiz olur mu? Kitaplarda geçen borç senedini başkasına satmak ifadesi bunu mu kastetmektedir? Bu durumda avukatın aldığı para haram olur mu?
-
Hitabet (güzel konuşmak) ve kitabet (güzel yazı yazabilmek) için ne tavsiye edersiniz?
-
İstanbul’un fethinden sonra, 3 gün yağmanın serbest bırakıldıığı doğru mudur?
-
İstanbul'un fethi ile alâkalı bir hadis var mıdır?
-
Bir haftalık uzamış tırnak gusle mani midir?
-
Sultan Abdülmecid müsrif bir padişah mıdır?
-
Kafes sistemi, son padişaha kadar devam etti mi?
-
Tarih ilminde hangi sahada çalışmak daha faidelidir?
-
İrtifak hakları ne demektir?
-
Delil-i tevkifi ne demektir?
-
Orta Asya'da "tövb" diye bilinen ve umumiyetle dinî bütün olan insanlar vardır. Dedelerinin, atalarının ruhlarının geldiklerini söylüyorlar. Gelen hastaların çeşitli dua ve sureler okuyarak iyileşmelerine vesile oluyorlar. Bir tabağın içine buğday kabuğu koyup hastanın başının etrafında döndürüyor ve dualar okuyorlar. Sonra tabağı açtıklarında hastanın durumuna göre farklı resimler görüyorlar. Bu tövb insanlar bazen kötü ruhları def etmek için tavuğu kesip bir halı parçasına kanını bulaştırıp evin köşelerine vuruyorlar. Bir kadına, köyünün imamı "sana dedelerinin ruhları geliyormuş boynuna al ve tövb ol iyileşirsin" demiş ve tövb olmuş. Böyle bir iş yapmak caiz midir?
-
Talih kader demek olduğuna göre, talihsizlik ve kötü talih demenin hükmü nedir?
-
Hazret-i Ali’nin hutbede cemaate hitaben mahdumu Hazret-i Hasen’e kızlarını vermemelerini söylemesinin sebebi nedir?
-
Sultan Fatih’in gemileri karadan yürüttüğü doğru mudur? Buna dair yabancı kaynaklarda ne yazıyor?
-
Hayvanlara sert bağırmakla, korkutmakla hayvan hakkı geçer mi?
-
Müdârib, rabbülmalın hususi bir izni olmaksızın sermaye üzerine borçlanma yapamaz. Rabbülmal 10 bin lira verse, müdârib ise 15 bin lira borçlanarak mal alsa, sonra bunu 30 bin liraya satsa, rabbülmalın ve mudaribin alacağı kâr nasıl hesaplanır? 5 bin lira müdâribin borcu olduğuna göre, kârı 10 binden mi, 15 bin lira üzerinden mi hesaplarız?
-
Fıkhla ilmihalin farkı var mı?
-
Teşehhüdde otururken, “eşhedü enne muhammeden’ diyecek yerde, “eşhedü enne Muhammed’ dese namaza bir noksanlık gelir mi?
-
Dokunmatik telefondaki Kuran-ı kerim sayfalarına dokunmakta bir beis var mıdır?
-
Kaldığı oteldeki buzdolabında bulunan sodanın para ile satıldığını bilmeyip içen, buna fâhiş para vermek yerine, bakkaldan aynısını alıp koysa caiz olur mu?
-
Eskiden misafir geldiğinde, su ile kahve ikram edilirmiş. Su alınırsa misafir aç, kahve alınırsa misafir tok kabul edilirmiş. Buna göre sofra kurulurmuş. Bu doğru mudur?
-
Mescidimiz tamirata girdi. Badana, ısıtma, duvar kâğıdı gibi eksiklerine para vermek, sadaka-i câriye olur mu?
-
Hazret-i Peygamber’in üstün olduklarını söylediği, fazileti belli olan bazı sahabenin diğer sahabeden üstünlüğü var. Vahşi’nin faziletçe en düşük seviyede olduğuna dair cemiyetteki söz nereye dayanmaktadır?
-
Turan ideali, milliyetçi cereyanlar neticesinde mi çıkmıştır; yoksa çok daha öncesinde var mıydı?
-
İktisat fakültesinde doktora yapıyorum. "Müslümanların İlimde Geri Kalması ve Medreselerin Süreçteki Rolü" başlıklı bir bitirme projesi aldım. Bu mevzudaki makaleniz çok yol gösterici oldu. Ayrıca tavsiye edeceğiniz referanslarr var mıdır?
-
Popüler iki hoca arasında ihtilaf mevzuu olan Regâib gecesi namazı hakkında ne söylersiniz?
-
‘Kim övünmek maksadıyla kâfir olan 9 atasını sayarsa, onuncusu da onlardan olur’ hadis-i şerifi gereğince, müslüman olmayan atalarıyla övünmek insanı küfre düşürür mü?
-
Bir vakit namazı kasden kılmamanın cezası, seksen yıl cehennem azabı olduğuna dair bir hadis var mı? Varsa kaynağı nedir?
-
Laik bir sistemle idare olunan memleketlerde rey kullanmak veya kullanmamak câiz midir?
-
İş yerinde içki içenler ekseriyettedir. Nasıl hareket etmek gerekir?
-
Haşerat satmak câiz mi?
-
Bir kimse tekel bayii gibi kazancının çoğu haram olan bir yerden alış-veriş yapsa ve almış olduğu para üstünde de bizim alacağımız olsa, bu haram iş yapan yerden parayı bozdurup bizim hakkımızı vermesinde bizim için bir mahzur var mıdır?
-
Bir kimse zina etse, sonra pişman olup tevbe etse, o kadınla helalleşmesi gerekir mi?
-
Bir kimse borç istese, ama haram bir işte ya da yerde kullanacağı iyi biliniyorsa, vermekte mahzur var mıdır?
-
Doktor, bir kanser hastasına anne sütü içmesini söylese caiz olur mu?
-
Anayasa hocamız, liberal olmakla beraber, bugün ülkenin resmî ideolojisinin Sünnî İslamı korumaya yönelik olduğunu söylüyor. Bu mevzuda ne söylenebil
-
Gusl abdesti aldıktan sonra, banyodan çıkarken, ayağını yıkayıp yıkamadığı hakkında şüphe eden ihtiyaten su tutup yıkasa olur mu?
-
Evlenirken mehir konuşulmasa, sonra tekrar nikâh kıyılsa ve bu sefer 4 bilezik mehr konuşulmuş. Kadına mehr-i misl mi, yoksa bu 4 bilezik mi verilir?
-
Kurban bayramı dışında et ihtiyacı için hayvan keserken hayvanda yaş sınırı aranır mı?
-
Halk arasında ikindi veya akşam vaktinden sonra el işi yapmak veya çeyiz düzmenin iyi bir şey olmadığı söyleniyor. Bu acaba bâtıl bir inanç mıdır?
-
Market alışverişinde, mamullerin fiyatlarına bakılmadan sepete atılsa, kasada da, toplam miktara dikkat etmeden, kart çekilip alınsa, bu alışverişin hükmü nedir?
-
Küçük mescidde erkek ve kadın kısmı perde ile ayrılsa, görüntü değil ama ses iletilse, mahzuru olur mu?
-
Amerika'da yemek ya da kozmetik mamullerde kullanılan bazı kimyevîlerin domuz ya da alkol temelli olduğu biliniyor.
-
Bir arkadaş ile karşılaşıldığı zaman kucaklaşmak caiz midir?
-
Şer'î hukuka göre idare edilmeyen memleketteki müslümanların, bunun için bir şey yapması icab eder mi? Yoksa buradaki nizama göre hayatını idame ettirip, ama doğru olanın şer'î hukuka göre idare edilmek olduğuna inanması kâfi midir?
-
Namaza sonradan başlayıp, hastalık veya yaşlılık sebebiyle, namaz için asgari gerekli sure ve duaları dahi ezberleyemeyen kişi ne yapar?
-
Tecvidli şekilde, yani okunduğu şekilde yazılan veya tecvidli okunacak yerlere mim gibi işaret konulan mushaftan okumak caiz midir?
-
Cemaate ikinci kişi gelince, birinci kişi geriye çekilmezse ve ikinci birincinin yanında namaza başlarsa, imam ileriye yürür mü? Yürürse namaza zarar verir mi? Bunun için adım sayısı var mıdır?
-
Amerika’da fakültedeki tıbbî-biyolojik çalışmalar için kan verip para almak caiz midir? Sperm için de vaziyet aynı mıdır?
-
Secdeye eğilen bir erkeğin kalça çatalı görülürse, namaz bozulur mu?
-
Dârülislâmda mürted olanın katli ne ile sâbit olur?
-
Hastalık sebebiyle dişlerinin hepsini söktüren, takılıp çıkartılan diş yerine, çeneye çakılan diş yaptırsa, ne lâzım gelir?
-
Kimya-i Saadet'te ‘tesettüre riayet etmeyen kadın haram işler, buna razı olan erkek yakınları günaha ortak olur’ yazıyor. Bunu nasıl anlamalıdır? Bu durumda olan erkek, mesela kız kardeşi için ne yapabilir?
-
Müslüman bir erkekle gayrimüslim olan bir kadının nikâh akdi nasıl yapılır?
-
Huzursuz bir evliliğimiz var. Zevcim, ailemle görüşmüyor; benim de görüşmemi istemiyor. Dinen bunu engelleyebilir mi? Görüşürsem nikâhıma zarar gelir mi?
-
Sıla-ı rahm için gittiği yerde cünüp olan, utancından dolayı gusletmeyip teyemmüm etse câiz olur mu?
-
Hayır işlerinde kullanmak üzere, belediyelerden, kamu örtülü ödeneğinden, resmî olmayan yollarla kamudan veya kamu baskısı ile kamuya iş yapan müteahhitlerden maddi kaynak almak caiz midir?
-
Bir şirkete bir seneliğine hisse senedi karşılığında bir miktar para yatırdım. Şirketin mümessili bana biz yatırdığın parayı 1 sene sonra veririz diyerek aldı. Bir sene geçtikten sonra iflas ettiklerini söyleyerek parayı vermedi. Sonradan başkalarından hâlâ hisse senedi karşılığı para toplamaya devam ettiğini öğrendim. Meselenin halli nasıldır?
-
İmam Rabbani Hazretleri'nin Mektubatı’nda geçen ‘Rabıta yapmak (yani şeyhin şeklini zihninde canlandırmak) Allahü teâlâyı anmaktan daha üstündür’ ve ‘Pirin gölgesinin bile Allahü teâlâyı zikretmekten daha üstün olduğu’ ifadelerini izah eder misiniz? Şeyhin gölgesi, nasıl Allah'ı zikretmekten daha üstün olabilir?
-
Anneannem ve dedem vefat ettiler. Anneme bir hisse, dayılarıma ikişer hisse düşer dedim, ama dayılarım karşı çıktı. Herkese eşit hisse olacak dediler. Biz bu iki hisseyi alsak caiz olur mu?
-
Katılım bankasının, ilk önce araba ya da evin ruhsat ve tapusunu kendi üstüne alması, sonra müşteriye satması şart mıdır?
-
İbni Şeybe’den rivayette, Hazret-i Ömer'in, Hazret-i Ali'nin kızı Ümmü Gülsüm ile evlenmek istediği, Hazret-i Ali'nin kızını Hazret-i Ömer’e gönderdiği, Hazret-i Ömer'in kızın eteğini kaldırıp topuğuna baktığı yazılıyor. Bunu nasıl anlamak gerekir?
-
Hazret-i Âdem’in oğlu Kâbil’in küfr üzere öldüğüne dair kat’i bir bilgi var mıdır?
-
Temettü ve kırân haclarında kurban parasının vekile aid olmasının sebebi nedir?
-
Çocukların elbise ve yatak takımlarında canlı resmi bulunmasının hükmü nedir?
-
Çocukların kuklaları, oyuncak köpekleri, kedileri olsa, bunların evin içinde bulunması caiz midir?
-
Vehhabi itikadında olup da vefat eden yakınımıza dua ve hatm-i tehlil hediye edilir mi?
-
Bir kimse Cuma hutbesine yetişemese, ancak Cuma namazının son oturuşuna yetişse, Cuma namazına yetişmiş olur mu?
-
‘Kutsal Kâse’ diye bir şey var mıdır?
-
Müslüman da olsa hükümete ayaklanmanın câiz olduğunu söyleyenler, Hac suresinin 39. âyetinde geçen "Cihad, zulm edenlere ve zâlimlere karşıdır" hükmüne dayanıyorlar. ‘Arap Baharı’nı da nazara alarak buna ne söylenebilir?
-
Katılım bankasına; bu evi satın almasını ve bana taksitli satmasını istiyorum. 100 liralık evi taksitle 150 liraya alıyorum, Bu caiz midir?
-
İstihâre, sadece istişare yapılacak kimse bulunamadığında mı yapılır? Yoksa mühim işler için her zaman istihareye yatmak sünnet midir?
-
İpek halı ve seccade kullanmak caiz midir?
-
Büyükbaş hayvan keseceğim diye adak eden, kurbanda bir sığırın bir hissesine girse, caiz olur mu?
-
İçinde bulunduğumuz yüzyıl itibariyle sürekli olarak babadan oğula geçmekte ve bu kimseler şeyhlerine aynı şekilde baba gavs posta oturan oğluna yine gavs demekteler. Bu üslupta bir şeyhlik makamı ve bir unvan vermek ne kadar sıhhatlidir? Bazı müridlerin "Bizim şeyhimiz nazar ehlidir. Sadece nazar etmekle sülük ettirir” sözü ne kadar sıhhatlidir?
-
Bir kimse evlense, çocukları ve torunları olsa, sonra birisi çıkıp, ben sizi emzirmiştim dese, ne lâzım gelir?
-
Babam bundan 11 yıl önce dedemden kalma arsanın mülkiyetini 3 halamın izniyle kendi üstüne aldı; onlara da çok düşük bir para verdi. 1 sene sonra da onlardan gizli o zamanın parasıyla 30 bin liraya sattı. Şimdi o arsa 250 bin oldu. Halamların biri o arsanın parasından 250 bin lira üzerinden hakkını istiyor. Yoksa hakkını helal etmeyeceğini söylüyor. Bunun dinen hükmü nedir?
-
Çok yakın zamanda annemi kaybettim. Ruhunun nerede ne yaptığını merak ediyorum.
-
Molla Câminin Mevlânâ Celâleddin’in Mesnevî’sini meth için yazdığı "Mesnevi-yi Mevlevi-yi Manevi/Est kuran der zuban-ı Pehlevi" (Mânâ âleminin efendisinin Mesnevisi Farsça olarak yazılmış Kur'andır) meâlindeki beyti nasıl anlamalıdır?
-
Bir ilmihalde, “Nezri, yapmak istemediği bir şarta bağlarsa, meselâ, falancanın çantasını çalarsam, bir ay oruç nezrim olsun derse, çalmadan oruç tutar veya yemin keffâreti verir’ denilmektedir. Bunun sebebi nedir? Şart olmadığı halde neden oruç tutuluyor?
-
‘Peygamberimiz kabir ziyaretini men etmiş; sadece vefatına 2 yıl kalınca izin vermiştir’ diyenlere ne denir?
-
‘Allah kâinatı altı günde yarattı, sonra arşa yayıldı’ meâlindeki müteşâbih âyetlere İmam Ebu Hanife mana vermemiş iken, sonraki Hanefî âlimlerinin bunları te’vil etmesinin sebebi nedir?
-
Bazı Osmanlı tarihçileri ve ilahiyatçılar, Osmanlıların Matüridiliğinin kâğıt üzerinde olduğunu, aslında koyu bir Eş’arî tatbikatının bulunduğunu; bilhassa Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethinden sonra Eş’arî Arap ulemasının nüfuzunun arttığını; bu sebeple de pozitif bilimlerin gelişmediğini söylüyorlar. Ne dersiniz?
-
Câhiliye devrindeki insanlar, putlara yaratıcı olarak mı tapınıyordu?
-
İlminizi artırmak ve hafızamızı diri tutmak okunacak dua var mıdır?
-
Zekâtın ehl-i kıble olan bidat sahibine verilmesi caiz midir?
-
Yeni emekli olan birisi, ilk aylığını yetimler yurduna vereceğim dese, illa buraya mı vermesi gerekir?
-
Bir kişinin fıtrasını birden fazla kişiye vermek caiz midir?
-
Hazret-i İsa’nın evlenip çocuk sahibi olduğu gerçek midir? Mecdelli Meryem diye biri var mıdır?
-
Evlilerin zinasında recm cezasını emreden âyetin olduğu, fakat bunun yazılı olduğu kağıdı keçi yemesi hâdisesi doğru mudur?
-
Sünnet düğününde mehter marşı getirip, sünnet çocuğunu at ile gezdirmek caiz midir?
-
İslam dininin apaçık bildirdiği zaruri bilgilerde şüphe etmek küfrdür. Her farz ve haram böyle midir?
-
Günlük yazılarınızda kaynak belirtmiyorsunuz. Bazı dar düşünceliler, bunu bahane ederek tenkit etmezler mi?
-
Bir arkadaş benden borç aldı; 3 gün sonra veririm dedi; 40 gün sonra verdi. ‘bunun için kızgınım biraz’ dedim. Arkadaşlardan biri de ‘gıybetini yaptın’ dedi. ‘Fasığın fıskını açıklamak gıybet değildir’ dedim. Bu sözün hükmü nedir?
-
Birine borç verilse; o da iflâs etse; alacağı zekât nisabına katmamak için kalbden helâl etmek olur mu?
-
Sultan II.Abdülhamid tahttan indiğinde Osmanlı Devleti’nin sınırları kaç km2 idi?
-
Mahkemenin bir akdin ifa edilmemesi sebebiyle hükmettiği tazminatı almak caiz midir?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159