Yazışmalar
-
Diş sağlığı için kullanılan ve ağız çalkalama sıvısında alkol bulunması câiz midir?
-
Askere Cuma namazı için izin verilmezse, gitmemesi günah olur mu?
-
Arab harflerinin yazılı olduğu kağıtları biriktirip geri dönüşüme verebilir miyiz?
-
Çeçenlerle Dağıstanlılar aynı millet midir?
-
Bir kimsenin faturasının günü geçse, gecikme zammı eklense, sonra birini vekil etse, bu zammı ödemek vekile günah olur mu?
-
Bir kimse faturasını ödemek üzere birini vekil etse, o da zamanını geçirse ve gecikme zammı eklense, vekil günaha girer mi?
-
Mektubat’ta "Fâsıka hürmet haramdır" sözünden ne anlamalıdır?
-
Kazâ borcu olan kişi, abdeste şükr için subha namazını kazâ niyetiyle kılabilir mi? 3 veya 4 rek’atlik kazâ namazı kılabilir mi?
-
Bir namaza başladığımızda hangi namaza niyet ettiğimizi hatırlamazsak, namazı bozmak gerekir mi?
-
Geçmişe dönük adak oruçlarını tutarken nasıl niyet etmelidir?
-
Geçen yıl bir arkadaşım için bankadan %0 faizle borç aldım. Bankayla yaptığımız anlaşma, benim bankaya her ay 350 liralık taksitler halinde ödeme yapmam şeklindeydi. Ayın 17, 18’i gibi de parayı kendisi için çektiğim arkadaş bana borcunu ödeyecekti. Karz akdinde ödeme tarihinin konulması Hanefî’de caiz olmadığına göre, Mâlikî mezhebini taklid etmek gerekir mi?
-
Binamızda asansör yenileme yapılacağı için dairelerden para toplanacaktır. Biz, giriş katta oturduğumuz için bize daha az ödeme çıkartmışlar. Bu parayı ödemeye dinen mecbur muyuz?
-
Kelâm hocamız, cin, şeytan ve meleklerin gözle görülemeyeceğini; görülürse imanımıza zarar geleceğini söylüyor. Çünki iman gaibe inanmaktır diyor. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin cin ve melekleri görmesi cin ve meleklerin onun beynine tesir etmesi ile görünmüştür. Bu görünüş gerçek değil, hayalidir dedi. Bu ruhânî varlıkları görmenin imana tesiri var mıdır?
-
Hristiyanlar, Hazret-i Meryem’i tanrı olarak görmemelerine rağmen, Mâide sûresinde Hristiyanların iki ilah edindikleri anlatılıyor. Burada Hazret-i Meryem kast edilse, onu tanrı kabul etmiyorlar. Değilse, üç ilahı esas alan teslise aykırıdır. Bunu nasıl anlamalıdır?
-
“Çok gülmek kalbi öldürür” hadis-i şerifini nasıl anlamalıdır?
-
Bir erkeğin kendinden yaşça büyük bir hanımla evlenmesi sünnet midir?
-
Tavuk yemine kan karıştırınca helal olur mu?
-
Bazıları zekâtı devlet toplar diyor ve misal olarak da Hazret-i Ebû Bekr’i gösteriyorlar. Doğru mudur?
-
Bir kimseye, çalıştığı şirket, iş için araç kiralayıp veriyor. Bu kimse, ‘ben kendi arabam kullanayım, ayda şu kadar bana verin’ diye anlaşsa caiz midir?
-
Bizler Hanefi mezhebinde olduğumuz halde, ikindi vaktinde neden İmam-ı Azam'ın ictihadını değil de İmameyn'in ictihadını esas alıyoruz?
-
Arapça hadis ezberlerken, tecvid kâidelerine göre mi ezberlemek gerekir?
-
Domuz kılından yapılan fırça ile boyanan duvarlar necis olur mu? Böyle bir fırça ile poğaçanın üzerine yağ sürülse yenir mi?
-
İslâm ceza hukukunda, suç ile ceza arasında nisbet bulunması gerektiği halde, hırsızlığın cezası ile suç arasında bu nisbet nasıl temin edilmiştir?
-
Sultan Hamid devrinde niçin Mızraklı İlmihal, Kısas-ı Enbiya, Mukaddime, Evliya Çelebinin meşhur Seyahatnâmesi gibi dinî hüviyetli ve muteber kitaplar, sansüre uğramış veya yasak edilmiştir?
-
Mektep yemekhanesine kayıtlı olanlar, olmayanlara, tatlı, su, hatta yemek götürebilir mi?
-
İki kişi mudârebe (emek-sermaye) şirketi kursa, biri sermaye verse ve diğeri iş yapsa, kârı paylaşsalar, işi yapan ücret (maaş) alabilir mi?
-
İki hanımı olan bir kimse, 1. hanımı ile tüp bebek için lâzım gelen işleri yapıp, embriyoyu 2. hanımına naklettirebilir mi?
-
Müşteriye katalogdan mal satmak câiz midir?
-
Osmanlılar zamanında İslâmiyeti seçenlerin az olmasının sebebi nedir?
-
Köle neden şâhidlik yapamaz?
-
Emlakçıların, ev sattıklarında, hem eski sahibinden, hem de yeni sahibinden komisyon almaları caiz midir?
-
Helâya ve banyoya başka bir terlikle girmek şart mıdır?
-
Tek başına namaz kılarken, odaya gelen kişi de uysun diye intikal tekbirini yüksek sesle almanın mahzuru var mıdır?
-
Bir kimse öğlenin sadece farzını kılsa daha sonra vakit içinde ilk ve son sünnetini kılmak istese kılabilir mi?
-
Bir ağacın dibine dökülmüş meyveleri yemek câiz midir?
-
Resim öğretmenlerinin kazancı haram mıdır?
-
Kendiliğinden ölmüş (murdar) bir sığırı belli bir meblağ karşılığında hayvanat bahçesindeki hayvanlara yedirmek üzere satılabilir mi?
-
Nisa suresi 34.âyetin bir kısmında kadınlarınızı hafifçe dövebilirsiniz diyor. Bunu nasıl anlamak gerekir?
-
Bir baba tefecilikten kazandığı parayla çocuğuna ev alsa, çocuk da ilk etapta bu kazanca ortak olsa, ancak sonradan pişman olup bıraksa, çocuğun o evde oturması caiz midir?
-
İleride resmî kayıt da yapılmak üzere, haramdan kaçınmak maksadıyla, ailelerin haberi olmadan reşit iki insanın dinî nikâh yapması uygun mudur?
-
Yıldız Sarayı’nı yağmalayanların listesi hakkında malumat almak istiyorum?
-
Yemekten sonra sofrada, “Allahümmerzuknâ kalben takiyyen mineş şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakiyyâ” mı yoksa “..lâ kâfiren ve lâ şakiyyâ” diye mi okumak daha doğru olur?
-
Hatırımıza gelen ve küfre sebep olan bir şeyi, hemen red etse, ne lazım gelir?
-
İslâm Ahlâkı kitabını okurken şu cümle dikkatimi çekti: ”Günâhlardan temizlenmedikçe, tâ’atların, ibâdetlerin fâidesi olmaz. Hiçbirine sevâb verilmez.” Bu cümleden günahkar olan bir insanın hiçbir ibadetine sevap verilmez anlaşılabiliyor. Sıradan insanlar olarak hepimiz zaman zaman günaha düştüğümüze göre bu cümleyi nasıl anlamak lazımdır?
-
İstanbul gibi kalabalık yerlerde önceden defn yapılmış olan kabir yerinin üstüne araya beton perdeleme yaparak yeni birini daha defnediyorlar. Böyle bir şey uygun mudur? Uygunsa belli bir zaman geçmesi gerekir mi?
-
Bir kova suya çay karıştırdınız. Suyun rengi, tadı, kokusu değişti. Bu suyla abdest alınır mı?
-
Katır ve merkeplerin içtiği sularla abdest alınır mı?
-
Videoda veya teypte ya da gerçekte kadınların Kur’an okumasını yabancı erkeklerin dinlemesi caiz midir?
-
Bir rek’atta yanlışlıkla iki defa rükû ya da dört defa secde yapana ne lâzım gelir?
-
Yazı ile verilen selâmı yazı ile almanın hükmü nedir?
-
Bayezid Bistami hazretleri ile Şeyhi arasında çok uzun bir zaman bulunmaktadır. Hatta onu hiç görmediği bazı mehazlarda geçiyor. Bunun izahı nasıldır?
-
Hazret-i İsa, Mi’raç’ta Resulullah aleyhisselam ile görüştü. Bu sebeple Hazret-i İsa da sahabe sayılır mı? Kıyamete yakın gelince onu gören mü'minler de tâbiî olacak mı?
-
İçinde alkol bulunan gargara ve ağız bakım suları ile ağız çalkalamak caiz midir?
-
Yasak olan halvette, namahrem erkeğin asgari kaç yaşında olması icab eder?
-
Eşimin 8 ya da 9 yaşında bir erkek yeğeni var. Bu bana namahrem midir? Kaçmak gerekir mi?
-
Selamlaşırken kafa tokuşturmak, yanaktan öpmek veya öpmeden âdet olduğu üzere öpüyormuş gibi yapmak câiz midir?
-
Gümüşhanevî hazretlerinin Câmi’ül-Mütün kitabında “Allah’ın sıfatlarını sorulduğunda bilmiyorum diyen kâfir olur” diyor. Halkımızın çoğu bunu bilmemektedir. Ne denebilir?
-
Peygamber Efendimiz "Ben geldiğimde bana Acem büyükleri gibi ayağa kalkmayın” buyurmuş mudur? Öyle ise örfümüzde mevcut olan bir büyük gelince ayağa kalkma âdetinin hükmü nedir?
-
Elindeki altınların bir kısmı 22, bir kısmı 18 ve bir kısmı 16 ayar olan kimse zekât nisabını nasıl hesaplar?
-
İki ortak 100 bin lira veresiye borçla biri dörtte bir payla diğeri dörtte üç payla ev alsa, hisselerine göre kirayı paylaşsalar, sene sonunda bir taraf hissesine düşen 50 bini ödeyip geriye 25 bin kalsa, diğeri 15 bin ödeyip 10 bini kalsa, tam bu sırada az payı kalan rızası ile çekilmek istese, ödediği 15 bini verin çekileyim dese, 12 ay boyunca elde ettiği kira gelirini diğer ortağa vermesi icap eder mi?
-
Bid’at fırkalarının muhalefeti icma’yı bozar mı? Mesela Caferilerin caiz kabul ettiği mut’a nikâhına helâl diyen dinden çıkar mı?
-
İnsanlara bela, iki sebepten gelir. Ya işlediği günahlar yüzünden veya günahsız da olsa derecesinin yükselmesi için. Allahü teala kimseye zulmetmez. İnsanın başına gelen musibet işlediği günahlardan veya yaptığı hatalardandır deniyor. Bunu nasıl anlamak gerekir?
-
Hazret-i Peygamberin amcası Ebu Talib hangi inanca mensuptu?
-
Roman okumanın faydaları nelerdir?
-
Bazı modernistler Kur’an-ı kerimde bahsedilenin başörtüsünün, göğüsleri kapatmak olduğunu söylüyorlar. Bu sözün hükmü nedir?
-
Abdest alırken kollarını yıkamayı unutan ne yapar?
-
“Vatan sevgisi imandandır” sözü hadis-i şerif midir?
-
Müvekkilim marketten gazoz alıyor. İçinden sinek çıkıyor. Gazoz imalatçısı şirkete dava açmayı düşündük. Yargıtay içtihatları zarar olmadığı için dava açılamayacağı istikametindedir. Biz de şirketi sağlık bakanlığı, savcılık ve alakalı müesseselere şikâyet edeceğimizi ve basına bildireceğimizi beyan ederek tazminat almayı düşünüyoruz. Sağlık cihetinden bazı müeyyideleri olduğundan umumiyetle şirket ödeme yapıyor. Bu yaptığımız caiz olur mu?
-
Ubeydullah-ı Ahrar’ın, Fıkarat adlı kitabından naklen: “Pirin gölgesinin bile Allah’ı zikretmekten daha üstün olduğu“ ifade edilmektedir. Bu sözler “Allah’ı anmak en büyük iştir ve Allah, her ne işlerseniz bilir. (Ankebut: 45) âyeti ile tezat değil mi?
-
Tüfekle avcılık caiz midir?
-
Nikâh yapıp halvet ve zifaf olmadan erkek bir talâk verse, sonra bir ve sonra da bir talâk verse, tekrar nikâh yapabilirler mi?
-
Nikâh yapıp halvet ve zifaf olmadan erkek bir talâk verse, sonra erkek ıddet içinde geri dönebilir mi?
-
Kamu ihâlesine girene, git şu vakfa veya câmiye yardım et veya şuraya mektep yap demek caiz olur mu?
-
“Üzerinde kul hakkı bulunan cennete giremez” sözünü nasıl anlamak gerekir?
-
Haram para olduğu bilinen bir şey, zorla o kişinin elinden alınırsa caiz olur mu?
-
Bebeğin kulağına ezan sadece yedinci gün mü okunur? Kimin okuması gerekir?
-
Bebeğim iyileşirse koyun keseceğim diye adak yapan, bunu akikaya çevirebilir mi?
-
Bazı tarihçiler, Cengiz Han’ın inançlara saygılı olduğunu söylüyorlar. Ne dersiniz?
-
Kur’an-ı Kerimdeki bazı âyetler bazı âyetlerden üstündür denebilir mi?
-
Alia İzzetbegoviç’in kitapları okunabilir mi?
-
Şer’î hukukta yıpranma parası diye bir şey var mıdır?
-
Evli kadının servetinin tasarruf hakkı kocasına mı aittir?
-
İç çamaşırında namaza mâni mikdarda necâsetin, çamaşır makinesinde yıkandığı halde izi kalsa, caiz olur mu?
-
Kışın araba kullanırken istemeden yoldan geçenlere su sıçrarsa bu kul hakkına girilmiş olur mu?
-
Cünüp olup gusletme imkânı bulamayan genci, babası zorla câmiye götürse, o da utandığı için bir şey demese, ne lâzım gelir?
-
Demir ve tunçtan yüzük üretilse gümüş kaplatılsa bunu erkek takabilir mi?
-
Kadınlar için demir, tunç ve bakır ya da diğer madenî şeylerden imal edilmiş yüzük, bilezik, gerdanlık, küpe filan takmak caiz mi?
-
Yaratıcı kelimesini insanlar için kullanmak caiz midir?
-
Çocuk için resimli pike nevresim kullanılabilir mi?
-
Animasyon sektöründeyiz. Çocuklar için çizgi film yapıyoruz. Ahlakî olmayan bir vaziyet bahis mevzuu değil. Ama bu hâliyle bu işi yapmak caiz midir?
-
Arşiv vesikalarında künyesinde her "Es-seyyid" yazan kişi Peygamberimizin soyundan mıdır?
-
Yazın, bayramlarda memlekete gidip 5-6 gün kalıyoruz. Orada doğup büyümedim, kendimize ait evimiz yok, dedemlerde kalıyoruz. Seferî sayılır mıyım?
-
Eski kitaplarda 3, 5 hatta 40 günde bir yiyenleri okuyunca günde iki, hatta bazen üç öğün yemeği âdet edinen ben utanıyorum. Fakat bazen iki öğünle bile, yolculuk ve namazda zorlandığım oluyor. Bu devirde yeme-içme nasıl olmalı?
-
Aynı isimde çokça kişinin olduğu düşünülürse, tanımadığımız bir kişinin ismini söyleyerek kurban vekâleti verebilir miyiz?
-
İslâm Ahlâkı adlı kitapta “Çocukları müslüman öğretmenlerin bulunduğu okula göndermek lâzımdır” diye okudum. Çocuğu yurt dışına tahsile veya lisan öğrenmeye göndermek câiz olur mu?
-
Bir kimse falanca işim olursa kurban keseyim diye dili ile söylemese, ancak kalbinden kast etse, adak sayılır mı?
-
Bir büyük baş kurbana iki kişi ortak giriyor. Ancak taraflardan birine alınan kurbanın fiyatı ağır geliyor. Bunu hafifletmek için kendisine ayrılan 3 hissenin bir hissesini kurban alındıktan sonra bir başkasına kurban olarak satıyor. Bu muamele caiz midir?
-
25 yaşında Şâfiî mezhebine bir kızım. Önümde evlenmemiş iki ablam olduğu için ailem istediğim kişiyle evlenmeme izin vermiyor. Onların izni olmadan evlenmem caiz mi?
-
Birisi bir başkasına "Sen şu şu şu günahları işledin mi?" diye sorsa ve sorulan kimse de bunları işlemiş olsa, sorana "yapmadım" diyebilir mi?
-
Kendisine büyü yapılmış biri hanımını bu büyüden dolayı boşasa geçerli olur mu?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159