Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
Biyografi
Kitaplar
Makaleler
Aktüel
Akademik
English
Arabic
Diğer Diller
Programlar
Televizyon
Radyo
Youtube
Yazışmalar
Tüm Sualler
Sual Başlıkları
Sual Gönder
TR
EN
AR
Biyografi
Kitaplar
Makaleler
- Aktüel
- Akademik
- English
- Arabic
- Diğer Diller
Programlar
- Televizyon
- Radyo
- Youtube
Yazışmalar
- Tüm Sualler
- Sual Başlıkları
- Sual Gönder
Suallerde, makalelerde, programlarda arama yapın.
Makaleler
Yazışmalar
Programlar
Sual Başlıkları
“
İsim Koyma
”
için arama neticeleri gösteriliyor
Sual: İrem ismini koymak uygun mudur?
Cevab: İrem Kur’an-ı kerimde geçer: “Görmedin mi yüksek direkli İrem'e rabbin ne yaptı?” (Fecr Suresi 7. âyet). İrem, Âd kavminin atasıdır. Veya Âd kavmine mensup bir kabiledir. Yüksek direkli tabiri, sütunlarıyla meşhur bir şehir inşa ettikleri veya uzun boylu oldukları yahut güç sahibi bulundukları manasınadır. Benzeri yaratılmamış bir kavim idi.
Âd kavmi 23 kabileden meydana gelir. Yemen ile Şam arasında yaşamışlardır. Uzun boylu, iri yarı, güçlü ve uzun yaşayan insanlardı. Bulundukları beldenin toprağı gayet münbit ve yağmuru bol idi. Her taraf yemyeşil, bağlar, bahçeler, rengârenk çiçekler, göz alabildiğince meyve ağaçları vardı. Adım başı pınarlar, akarsular bulunurdu. Bu belde İrem diye tanınmıştır. Büyük kaya parçalarını yontarak sütunlar haline getirip, muazzam binalar yaparlardı. Bu süslü binaların içinde havuzlar ve bahçeler bulunurdu. Zamanla aralarında fitne ve fesat yayıldı. Hazret-i Hud kendilerine peygamber olarak gönderildi. Fakat Rabbin davetini kabul etmedikleri için büyük bir kıtlık ile helâk edildiler.
İrem kelimesinin manası ve tarihî menşei hakkında tefsirlerde çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. İrem, bu kelimeyi erame şeklinde okuyan Mücâhid, Dahhâk ve Katâde gibi âlimlere göre alâmet, bayrak demektir. İbni Abbas’tan bir rivayette ise helak olmak manasına gelir. Erime benu fülanun, filanın oğulları helâk oldu demektir. İmam Mücâhid’e göre İrem eski bir ümmettin. İrem kelimesinin manası da kadim (eski) veya güçlü demektir.
Tarihçi İbni İshak, İrem’in Hazret-i Nuh'un oğlu Sam olduğunu söyler. Atâ’nın İbni Abbas’tan rivayetine göre Sam’ın oğludur. O halde Âd da İrem’in oğlu veya torunudur. Amâlika kavmi ve Medine (Yesrib) yerlileri bu soydandır. İrem’in bu kavimin atası veya annesi olduğu da rivayet edilir. Çünki hem müzekker, hem müennestir (maskülen-feminen). Yüksek direkli İrem’in bir benzeri daha evvel yaratılmamıştı” kavl-i celilinden dolayı İrem’in bir şehir olduğunu söyleyenler de vardır. Bağ-ı İrem “İrem bağları” lisanımızda meşhurdur. (Tefsir-i Kurtubî)
Şu halde, İrem ismini erkek veya kız çocuğa koymanın şer'en bir mahzuru yoktur. Çocuğa güzel bir isim konması Hazret-i Peygamber’in emridir. Ancak İrem, anıldığı zaman, Kur’an-ı kerimde helâk edilmiş bir kavim hatıra gelmektedir. Bu sebeple çocuğa bu ismi vermemek daha iyidir.
21 Eylül 2011 Çarşamba
Sual: Çocuklara Allah'ın isimlerinden olan "Hâlık" isminin konulması caiz mi? Abd sözü ile başlayan isimler kız çocuğuna neden konulmuyor?
Cevab: Hâlık, samed, rahman gibi Allahın zâtî isimleri konmaz. Başına abd ilâve edilirse olur. Aziz, Mecid gibi sıfatlar insanlara da tek başına konabilir. Abd, erkek köle demektir. Kadın için kullanılmaz. Kadın için bu gibi isimler kullanmak âdet olmamıştır.
15 Kasım 2011 Salı
Sual: Geçenlerde “Nebi Hüseyin” ve “Ruhullah” isimlerinin kullanıldığını duydum. İslâmî açıdan, böyle isimler kullanılabilir mi?
Cevab: Nebi, Arapça’da haberci demektir. Peygamber için de kullanılır. Zaten peygamber de Farsça’da haberci demektir. İnsan ismi olarak koymak câiz ise de yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebileceğinden bugün için doğru değildir. Hüseyn ile bir araya gelirse Hazret-i Hüseyn’i peygamber kabul ediyormuş gibi bir mânâ çıkabilir. Nitekim Şiîler arasında böyle inananlar vardır. Rûhullah Hazret-i İsa'nın lakabıdır. Sırf bu sebeple konabilir ise de koymamak daha doğrudur.
16 Kasım 2011 Çarşamba
Sual: Samed diye isim koymak caiz midir?
Cevab: Allahü teâlânın isimlerinden rahman, hâlık gibi zâtına mahsus olanlar, insanlara isim olmaz. Mecid, metin, aziz, rahim gibi zâtına mahsus olmayanlar ise insanlara da verilebilir. Samed, Allahü teâlânın insanlara konulması câiz olmayan isimlerindendir. Varlığı için kimseye muhtaç olmayan demektir. Abdüssamed koymalıdır. Adı Samed olanlara Samet dendiği için belki kurtarır. Samet, sessiz demektir.
23 Aralık 2011 Cuma
Sual: Kızımıza Ecrin koymak istiyoruz. Dinen uygun mudur? Manası nedir?
Cevab: Ecrin isminin bir manası yoktur. Kur'an-ı kerimde geçmekle beraber, tek başına bir mana ifade etmez. Hadis-i şerifte "Çocuklarınıza güzel isim koyunuz!" buyurulmuştur. Peygamberler ve İslam tarihinden bu kadar mübarek zatın ismi varken, çocuğa böyle manasız bir isim vermek, doğru değildir.
17 Mayıs 2012 Perşembe
Sual: Aleyna, Esilâ, Sudenaz, Berrâ, Afrâ, Damrâ, Şevval isimlerini çocuğa koymak uygun mudur?
Cevab: Aleynâ, üzerimize mânâsına gelir. Esilâ, öğleden sonra demektir. Her ne kadar Kur’an-ı kerimde geçse ve ahenkli olsa bile, çocuğa böyle isimler vermek uygun değildir. Kur’an-ı kerimde hınzır, fâhişe gibi kelimeler de geçer ki, çocuğa isim olmayacağı âşikârdır. Sûde veya Sûdenaz, mânâsı olmayan bir kelimedir. Doğrusu Sevde’dir. Esmer mânâsına gelir. Suûde de yücelik gibi bir mânâ ifade eder. Berrâ yanlış bir kelimedir. Doğrusu Berre’dir. Çok iyi mânâsına gelir. Bununla beraber Hazret-i Peygamber’in üvey kızının ismi iken, bu ismi bir insan için uygun görmeyen Hazret-i Peygamber Zeyneb’e çevirmiştir. Afra çorak mânâsına geldiği için Hazret-i Peygamber tarafından yeşillik mânâsına Hadrâ olarak değiştirilmiştir. Hazret-i Peygamber, süt kardeşi Damrâ’nın ismini de Abdullah’a çevirmiştir. Damrâ, cılız mânâsına gelir. Görülüyor ki, sırf Asrı Saadet’te mevcud olduğunu işitip veya Kur’an-ı kerimde geçtiğini görüp çocuğa mânâsı olmayan veya kötü mânâ taşıyan isimler vermek doğru değildir. Şevval ise dişi develerin çiftleşmek için kuyruklarını kaldırması demektir. Bu hâdisenin gerçekleştiği aya da bu isim verilmiştir. Tarihte Müslümanların çocuklarına böyle isimler koyması âdet olmamıştır.
3 Haziran 2012 Pazar
Sual: Çocuğa Cemre ismini koymak dinen mahzurlu mudur?
Cevab: Çocuklara güzel isimler koymak dinin emridir. Cemre ateş yumağı demektir. Bu sebeple cehennemi hatırlatan Cemre, Ateş, Suzan, Nârân, Nirân gibi isimleri çocuğa koymak uygun değildir.
24 Kasım 2012 Cumartesi
Sual: Çocuğa Melek ismini koymak caiz midir?
Cevab: Çocuğa “Melek” ismini koymak caizdir. Melek gibi temiz ve günahsız olsun temennisi vardır. Ancak çocuğa meleklerin isimlerini vermek doğru değildir. Zira hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Peygamberlerin isimleriyle çocuklarınızı isimlendiriniz; meleklerin isimleriyle isimlendirmeyiniz”.
17 Ocak 2013 Perşembe
Sual: Erkek çocuğuna Furkan ismi koymak uygun mudur?
Cevab: Furkan, (hakkı batıldan) ayırd etmek manasına gelir. Mana olarak güzeldir. Ama çocuk ismi olarak âdet olmamıştır. Caizdir.
23 Nisan 2013 Salı
Sual: Osmanlılar neden çocuklarına Muaviye ismini vermemiştir?
Cevab: İsim âdete tabidir. Muaviye söylenişi zordur. Şit, Hud, Şuayb, Elyasa gibi çok peygamberin ve çok sahabilerin de ismi Türkler arasında âdet olmamıştır. Ama Türkler Muaviye yerine, onun künyesi olan Ebu Yezid veya kolay söylenişiyle Bayezid ismini çok koymuştur. Arablar zaten künyeyi daha çok kullanır. Muaviye ismine fazla rastlanmamasından, Türklerin Şia’ya meyilli olduğu gibi bir mânâ çıkarmak doğru değildir.
20 Haziran 2013 Perşembe
Sual: Çocuğa Sudenaz ismini koymak uygun mudur?
Cevab: Sudenaz, mânâsız bir isimdir. Çocuğa mânâsı güzel isim koymak lâzımdır.
8 Aralık 2013 Pazar
Sual: Çocuklara göbek adı takmak doğru mudur?
Cevab: Âdettir. Dinî bir husus değildir.
9 Mart 2014 Pazar
Sual: Çocuğa Yavuz ismini koymak uygun mudur?
Cevab: Yavuz diye isim koymak müslümanlar arasında adet olmamıştır. Manası da tek başına pek hoş değildir. Bu sebeple Sultan I. Selim için de Yavuz sıfatını tek başına kullanmak hoş değildir. Yavuz Sultan Selim denirse, yavuz sıfatı hiç değilse sultana raci olur ve edebe riayet cihetinden münasip düşer.
25 Haziran 2016 Cumartesi
Sual: Mehmed isminin Muhammed ismi ile alakası var mıdır?
Cevab: Muhammed ile Mehmed eski haflerle aynı yazılır. Halk lisanına tabii ses uyumu sebebiyle Mehemmed olarak geçmiş ve asırlarca böyle söylenmiştir. Harekeli metinlerde veya ecnebilerin Latin harfleriyle veya Eremnilerin kendi alfabelerinde üç hece ile Mehemmed yazılıdğı vakidir. Latin harflerinin kabulünden sonra Mehmet şeklinde yazılması adet olmuştur. Halktan çoğu yaşlıların Mehemmed şeklinde telaffuz ettiğine şahidim.
5 Nisan 2018 Perşembe
Sual: Berat isminin çocuğa isim olarak konulması caiz midir?
Cevab: Caizdir.
5 Nisan 2018 Perşembe
Sual: Âsaf ismini çocuğua vermekte mahzur var mıdır?
Cevab: Süleyman Aleyhisselam'ın meşhur vezirinin adıdır. Kur’an-ı Kerim'de kendisinden bahsedilir. Zeki ve mübarek birisi olduğu anlaşılıyor. Âsaf ismi doğruysa, İbranice asıllı olmak gerektir. Arapça’da asf kökü ile irtibatlandırılabilir. O zaman saf kuran veya daha temiz olan gibi bir mânâ verilebilir. Çocuğa koymak da bir mahzur yoktur.
5 Nisan 2018 Perşembe
Sual: Bu isme sahip olan sert olur, şu isme sahip olan mülayim olur tarzında rivayetler doğru mudur?
Cevab: İsim insanın karakterine tesir eder. Onun için çocuğa güzel isim koymalıdır.
9 Mart 2019 Cumartesi
Sual: Baybars ismi koymak uygun mudur?
Cevab: Büyük bir Müslüman hükümdarın ismini hatırlatıyor ise de, Müslüman ismi koymak evlâdır. Eski cemiyetlerde böyle yırtıcı hayvan isimleri âdet idi.
22 Ekim 2019 Salı
Sual: Alperen ismi uygun mudur?
Cevab: Caiz ise de İslâmî bir ismi tercih etmelidir.
26 Ekim 2019 Cumartesi
Sual: Kız çocuğa Tesnim ismini vermek uygun mudur?
Cevab: Cennette nehir ismidir. Caizdir.
31 Ekim 2019 Perşembe
Sual: Çocuğa Oğuz Kağan ismini koymak münasip midir?
Cevab: Oğuz münasip ise de, müslümana yakışan bir isim koymalıdır.
24 Mayıs 2020 Pazar
Sual: Çocuğumuza Leylâ Aksâ ismini koymamızın mahzuru var mıdır?
Cevab: Aksâ, en uzak manasına gelir ki, böyle isim olmaz. Leylâ adında bir sahabi hanım vardır. İlk Müslümanlardandır. Kureyş’ten Âmir bin Rebia’nın zevcesidir.
13 Haziran 2020 Cumartesi
Sual: Çocuğa iki isim koymak sünnete muhalif midir?
Cevab: Hayır. Resulullah tek isim koymuş olsa bile, Araplarda çok sayıda lakap vardır. Birden fazla isim koymak caizdir. Bunlardan birisi aslî ismidir. Ahirette insanlar kendi ve babalarının ismi ile çağrılacağı, hadis-i şerifte beyan olunmuştur.
20 Ağustos 2020 Perşembe
Sual: Dinle alakası olmayan bir yakınımızın kızı oldu. Kulağa ezan okuma meselesine karşı oldukları için kızın kulağına gizlice ezan okuyup kamet getirdim. Kulağına hem ailesinin verdikleri ismi, hem de İslami bir isim söyledim. Kız büyüdü. Bunu aileye ve kıza söylemeli miyim?
Cevab: Sizin okumanızın bir kıymeti yoktur. Bu, babaya ait bir vazifedir. Yaptığınız şey yanlıştır. Fakat olan olmuştur. Çocuk belki Müslüman olur.
28 Eylül 2020 Pazartesi
Sual: Çocuğumuza Râyiha ismini koymamız uygun mudur?
Cevab: Râyiha ahenkli ise de manası sadece koku demektir. Kötü de olabilir iyi de. Çocuk için münasip bir isim değildir. Verd, gül demektir. Ama Verda koymak âdet olmuş ise de manası yoktur.
24 Ekim 2020 Cumartesi
Sual: Asiye veya Nâzenin isimleri çocuğa koyulur mu?
Cevab: Asiye, ayn ve sat ile olursa manası isyan edici demektir ve caiz değildir. Elif ve sin ile olursa, caizdir. Musa aleyhisselam zamanındaki veli hanımın ismidir. Nâzenin caizdir.
6 Kasım 2020 Cuma
Sual: Esra ismi koymak doğru mudur?
Cevab: Esrâ (elif+sin+ra+elif), esirler demektir. Sonuna bir de ayn gelirse, daha hızlı demektir. İsrâ, gece yürüyüşü demektir. Şu halde koymamak daha iyidir.
10 Kasım 2020 Salı
Sual: Nurullah ve Nureddin gibi isimlerin çocuğa koyulduğu zaman bela ve musibetlere maruz kaldığı doğru mudur?
Cevab: İsmin çocuğa ağır geldiği bir halk inanışıdır. Ancak çocuklara Nureddin, Şerefeddin, Celaleddin gibi iddialı isimlerin konulmasının doğru olmadığı din kitaplarında, mesela Şir’atü’l-İslam’da yazılıdır.
21 Ocak 2021 Perşembe
Sual: Yaşı ilerlediği halde gelişmeyen ve hastalıklara kolaylıkla yakalanan bir çocuğun ismini değiştirmek uygun mudur?
Cevab: Hayır, böyle bir şey yoktur. Halk inanışıdır.
13 Mart 2021 Cumartesi
Sual: Rümeysa ismi ne manaya geliyor?
Cevab: Arapça, gece ortaya çıkan demektir. Gece yıldızı manasına gelir. Çocuğa koymak caizdir. Enes bin Malik’in annesinin ismidir. Re+mim+ya+sin+elif hemze şeklinde yazılır.
28 Ekim 2021 Perşembe
Sual: Asiye ismi koymak uygun değil midir?
Cevab: Ayn ve sad ile yazılan asiye uygun değildir. İsyancı demektir. Elif ve sin ile olursa münasiptir. Mısır dilinde direk manasına geldiği söylenir. Türkiye’de bu ikincisi konuyor.
20 Şubat 2022 Pazar
Sual: Çocuklara Nureddin, Şerefeddin, Celaleddin gibi isimler vermek uygun değilse, çok sayıda büyük alimin bu isimleri taşıması nasıl izah edilir?
Cevab: Bu isimleri koymak haram değildir. Ancak Şir’atü’l-İslam gibi kitaplarda çocuklara bu gibi iddialı isimleri vermemelidir. Çünki yalan olur diyor. Bu isimler, o alimlerin ismi değil, sıfatıdır. Onlar için hakikatin ifadesidir.
24 Mayıs 2022 Salı
Sual: Bazı isimlerin çocuğa ağır geldiği için değiştirilmesi dini bir husus mudur?
Cevab: Bu bir halk inanışıdır. Çocuk, kimsenin anlamadığı bir rahatsızlık yaşarsa, isminin ağır geldiği düşünülüp değiştirilirdi.
15 Eylül 2022 Perşembe
Sual: Nur, erkek için mi yoksa kız için mi uygundur?
Cevab: Işık manasına geldiğinden ikisi için de caiz olmakla beraber, koymamak daha iyidir. Nur, Allah’ın ismidir.
1 Kasım 2022 Salı
Sual: Sami ismi çocuğa konabilir mi?
Cevab: Sâmî, sema ile alakalı, ulvi manasına gelir. Caizdir. Nuh aleyhisselamın oğlu Sam’ın soyundan gelenlere de Sami denir ki Arap, Yahudi, Süryani, Fenikeli, Asurlu, Babilliler Samidir.
19 Kasım 2022 Cumartesi
Sual: Kürşad isminin manası nedir?
Cevab: İki kelimeden müteşekkil bir isimdir. Kür, cesur, gözüpek demektir. Güreymek kelimesi buradan gelir. Şad ise prens demektir. Meşhur Kutluk prensinin adıdır. Nihal Atsız meşhur etmiş, belli bir kesim çocuk ismi olarak rağbet etmiştir.
20 Kasım 2022 Pazar
Sual: Kenan ismi uygun mudur?
Cevab: Nuh aleyhisselamın asi oğlunun adı olarak görüp menfi bakanlar varsa da, İslamiyette bu çocuğun isim bildirilmemiştir. Kenan bir belde ismidir. Tevrat’ta geçer. Morumtırak kırmızı renk için kullanılan bir kelimedir. Ama gayur (gayretli) manasına Aramca kan’anaya (Yunancası kananayos) kelimesiyle de irtibatı vardır ve Havari Aziz Simon’un (Şemun) lakabıdır. Nuh aleyhisselamın torununun adıdır. Çocuğa koymak caizdir. Osmanlılar kullanmıştır. XVII. asırda Kenan Paşa vardır.
20 Kasım 2022 Pazar
Sual: Çocuğa isim koymak kimin hakkıdır?
Cevab: Babanın hakkı ve vazifesidir. Bunu bir başkasına; zevcesine veya babasına veya hocasına devredebilir ise de, iyi isim konulmazsa baba mesuldür.
29 Kasım 2022 Salı
Sual: Yusuf isminin manası nedir?
Cevab: Bazıları Arapça esef kökünden geldiğini, babasının esef etmesine sebep olduğu için bu isimle anıldığını söylüyorsa da yakıştırmadır. İbrani lisanında artmak, çoğalmak demektir.
9 Aralık 2022 Cuma
Sual: Halkın Arapçadan gelen isimleri aslının hilafına telaffuz etmesi, o isimleri tahrif ve tahrip etmek sayılmaz mı?
Cevab: Böyle bir kasıt olmadıkça hayır. Halk, zorluk sebebiyle Ömer, Osman gibi isimleri kendi fonetiğine uydurmuştur. Bunu ana dili Arapça olan bazı topluluklarda bile görmek mümkündür.
16 Aralık 2022 Cuma
Sual: Emir ismini koymak uygun mudur? Önceden veya günümüz Arap kabilelerinde isim olarak kullanılıyor muydu? Amr bin As''taki Amr''ın bu isimle bir etimolojik bağlantısı var mı?
Cevab: Emir bir sıfattır. Emreden, amir demektir. Böyle isim koymak adet olmamıştır. Amr ile bir alakası yoktur. Amr ayn ile yazılır. Ömer ve Muammer gibi çok ömürlü olsun demektir.
16 Aralık 2022 Cuma
Sual: Çocuklara sık konulmayan veya çok bilinmeyen isimler vermenin mahzuru var mı?
Cevab: Çok bilinmeyen isim koyma merakından vazgeçmelidir. Zor söylenen ve insanları şaşırtan isimler iyi değildir.
16 Aralık 2022 Cuma
Sual: Kerim, Rauf, Rahim isimleri insana isim olur mu?
Cevab: Olur. Allah’ın zatına mahsus isimleri, Hâlık, Rahman, Samed gibi, kullara tek başına isim olmaz.
25 Ocak 2023 Çarşamba
Sual: Birden fazla isimli insanların asıl isimleri, seslenildiği ismi midir?
Cevab: Örfen öyledir. Dinen babasının verdiği ve kulağına okunan bütün isimler onun ismidir. zamanla örfen kazandığı isim ve lakaplar da onun isim olur. Ahirette babasının koyduğu isimle çağrılır.
16 Şubat 2023 Perşembe