Yazışmalar
-
Şeytan tek midir, çok mudur?
-
Bazı medyumlar, kaybolan şeylerin yerini söylüyorlar. Bunlara gitmek caiz midir?
-
Bir kimsenin, bir işi alabilmek için işverene bedava iş yapması caiz midir?
-
Çöpe veya sokağa atılan, az çok değerli bir malı bulan kullanabilir mi?
-
Sürpriz paket diyerek bazı satışlar yapılıyor. Satıcı firma, pakete bazı ürünler koyuyor, ama içinde neler olduğunu söylemiyor. Böyle bir paketi satın almak caiz olur mu?
-
Bir hayır kurumu, "Kurumumuzun bankadaki hesabına şu kadar para yatırana kurban kesilir" diyor. Kurumun bankadaki hesabına bir kurban parası yatırmakla, dinimize uygun şekilde kurban kesilmiş olur mu?
-
İslâm hukukunda efendinin bütün câriyeleri üzerinde istifraş hakkı var mıdır?
-
Hazret-i Peygamber, şalvar giymiş midir?
-
Mezarlıklarda dolaşıp ücretle Yasin-i şerif okuyan yahud hazır okunmuş hatim satan hâfızlarla muamele câiz midir?
-
Evde mukabele okunurken, yerde oturanlar da oluyor. Bunların elindeki Mushaflar, kanepede oturanların aşağısında kalıyor. Günah oluyor mu?
-
Daha doğru bir cevap elde edebilmek için dinî suallerimizi birkaç yere sorabilir miyiz?
-
Resulullah kırk yaşında peygamber oldu demek uygun mudur?
-
Nazar boncuğu takmak, şirk midir?
-
Mevlânâ Hâlid-i Bağdadî Hazretleri Kürt asıllı mıydı?
-
Bir genç kızın ihtiyaç zuhur edince sükûnet bulmak için istimnâ yapması câiz midir? Hayz hâlinde olması hükmü değiştirir mi?
-
Hazret-i Ali ve diğer sahâbiler arasındaki mücadeleyi sadece ictihad farklılığına bağlamak kâfi midir? Bunun ayaklanma gibi fıkhî hükmü yok mudur?
-
Yaptığımız işlerde, dört mezhebden birine değil de, her biri birer müctehid olan sahabîlerin kitaplarda bildirilen görüşlerine uymak câiz midir?
-
Banka kredisiyle aldığım arabayı servis işinde kullanıyorum,. Bundan kazandığım para helâl olur mu?
-
Bir kimse istemeyerek, gönül rızası olmadan "Hakkımı helâl ettim" dese, helallik isteyene hakkını helal etmiş olur mu? Sonra pişman olsa, hükme tesiri var mıdır?
-
Kişinin babasının memleketi vatan-ı aslî midir?
-
Seferî olmak için niyet etmek gerekir mi? Seferîlik ne zaman başlar?
-
Kur’an-ı kerimi iyi bilmeyenlerin okumaması daha mı iyidir?
-
Vaktiyle içki içen bir kimsenin bakkala, lokantaya bira borcu olsa, içki mal olmadığı için bunlara ödemese, günah olur mu?
-
Oruç ve yemin kefareti talebe yurduna iftar vererek ödenebilir mi?
-
Türklerin İslâm’a geçişiyle alâkalı katıldığınız bir televizyon programında niye Kuteybe bin Müslim tarafından Türklere yapılan katliâmlardan hiç bahsetmediniz?
-
Kurban kesildiği zaman kesilen kurbanın kanı, kesenin veya aile efradından birinin alnına, yeni alınan arabaya vb. yerlere sürülüyor. Bunun hükmü nedir?
-
Toz, krem, jel gibi yapıştırıcı olarak kullanılan maddeler, tükürük kıvamını koyulaştırıp, yapışkan hale getirerek protezin damaktan çabuk düşmemesini, biraz daha uzun dayanmasını sağlıyor. Abdestte ve gusülde bu protezi çıkarmak gerekiyor mu?
-
Mevlânâ’nın “Hocamı buldum, aklımı bıraktım” şeklinde bir sözü vardır. Halbuki aklı olmayanın dini yoktur. Aklını kullanmadan nasıl dine uyulur?
-
Kitaplarda ismi geçen bevâsır halkası nedir?
-
Cilde sürülen nemlendirici ve ilaçların oruca bir zararı olur mu?
-
Kazâ namazı kılarken kamet getirmeye gerek var mıdır?
-
İpek kravat takmak caiz midir?
-
“İslâmiyet bir lokma, bir hırka anlayışını temsil eder” sözüne ne cevab verilebilir?
-
“Zâni, zinâ ederken; içkici, içki içerken; hırsız, çalarken mümin değildir” hadis-i şerifi, günah işleyenlerin imanını kaybedeceğini mi göstermektedir?
-
Kol saatlerinin camlarını çizilmeye karşı dayanıklı olması için safirden, kasasını da dayanıklı olması için titanyum'dan yapıyorlar. Bu iki metal de altın kadar pahalıdır. Bu saatleri kullanmak câiz midir?
-
Hususi bir iş yerinde, iş yerinin işinde kullandığımız bir âleti, yetkilisinden izin almadan, kendi işimizde kullanmamız caiz olur mu?
-
İnsan sûresinin 21. âyetinde, “Cennette temiz şarap içilir” yazıyor. Şarabın haram olması ile temiz olması ve Cennette bulunması tezat değil midir?
-
Allah insana faydalı şeyleri helâl kıldığına ve şarabın da sağlığa faydalı olduğu bilindiğine göre, bu niyetle sarhoş etmeyecek kadar içki içmek günah olur mu?
-
Hanefî’de helâl olmadığı için, Şâfiî mezhebindeki birisi midye ve deniz mahsulleri yiyebilir mi?
-
Kırlarda akarsular, ırmaklar üstü açık olarak akıyor. Bu sular içilir mi, böyle sular ile abdest alınır mı?
-
Hadis-i şerifte “İki öğün yemek yemek israftır” buyuruluyor. Üç öğün yememiz israf olur mu?
-
Alış verişte pazarlık yapmak şart mıdır? Şu fiyata verir misin dense, satıcı razı olmazsa ne lâzım gelir?
-
İmam-ı Rabbani hazretleri 29, 123 ve 124. mektuplarında ve Makamat-ı Mazheriyye 26. mektubunda, nâfile hacca ve umreye gitmeye izin vermediklerini okudum. Bunun sebebi nedir?
-
Mâlikî mezhebine göre guslederken ön avret yerine el dokunarak abdest bozulursa, gusle yeniden mi başlamak gerekir?
-
Fıkıh kitaplarında “İbadetlerde îsar yapılmaz. Mesela, birinci saftaki yerini başkasına vermez” diyor. Bir ihtiyara veya büyük bir zâta yer versek mekruh mu olur?
-
Necâset bulaşmış bir elbise, kuru temizlemeye verilse, temiz olur mu?
-
Necâset bulaşığı olmayan bir elbise ile, olan bir elbise kuru temizlemede beraberce temizlendiğinde, temiz olana necâset bulaşır mı?
-
İdrar gibi bir necâset bulaşmış halı, halı yıkama makinesi ile yıkanınca temiz olur mu?
-
Esnemek günah mıdır?
-
Kış günü ikindiyi kılıp akşamı evimde kılarım diye yola çıkan ve yatsıya evine varamayan kimse, akşam namazını nasıl kılar?
-
Bir kimse, sabah namazı vaktinin, takvimde Güneş yazılan yerde başladığını ve İşrak vaktine kadar kılınabileceğini zannettiği için, sabah namazını yıllardır hep güneş doğar doğmaz kılsa, ne lâzım gelir?
-
Düğünlerde gelin arabasının önünü kesip, para alıyorlar. Câiz midir?
-
Kur’an-ı kerimde “Zinâ etmeyin” denmeyip de, niye “Zinâya yaklaşmayın” deniyor?
-
Yemeğe tuzla başlamak sünnettir. Ama yemekler tuzlu olabiliyor. Böyle sünnetlere uyulmasa olur mu?
-
Çarşafın, Hıristiyan râhibelerinden alındığını işittim. Şu halde giyinmek câiz olur mu?
-
“Allah size güçlük yüklememiştir” âyet-i kerimesine göre, kolaylık olacağı için, kadınların erkek elbisesi giymesinin câiz olacağı anlaşılmıyor mu?
-
Bir yere girerken sağ ayakla mı, sol ayakla mı girilir?
-
Bilip de yapmamanın cezası daha büyük olduğuna göre, dinî meseleleri öğrenmek istememek uygun mudur?
-
Açıkça işlenen günahın tövbesi de açıkça yapılmazsa, bu tövbe sahih olmaz mı?
-
Âyetelkürsi, kısa sureler veya temcid, tehlil gibi zikirleri, dudakları kıpırdatmadan kalb ile söylemek câiz midir?
-
Kur’an-ı kerim okunduktan sonra, bütün Müslümanlar denince, hepsine aynı sevab gittiğine göre, falanca zata, filanca evliyaya diye isim zikretmenin faydası nedir?
-
Fısk meclisi ne demektir?
-
İmam Ebu Yusuf, İmam Muhammed, İmam Müzenî gibi âlimlerin müstakil mezheb sahibi kabul edilmeyip, bir mezheb içinde müctehid kabul edilmelerinin sebebi nedir?
-
Her mezhebde, mezheb imamından rivayet edilen birbirine zıt kaviller vardır. Bunların kitaplara alınmasının sebebi nedir?
-
Elektrikli süpürgenin arkasından püskürtülen tozlar ağza kaçsa, orucu bozar mı?
-
Ezân okunması gereken başka yerler de var mıdır?
-
Borç, toprak mahsulleri zekâtından düşülür mü?
-
Memesinin biri süt vermeyen inek kurban olur mu?
-
Namazdan sonra tesbihatı müezzinin yüksek sesle kumandasında yapmak câiz midir?
-
Cuma namazında hatib minbere çıkmadan evvel müezzinin yüksek sesle “İnnallahe ve melâiketehu..” âyet-i kerimesini okuması bid’at mıdır?
-
Kazâ namazı için ikamet okunur mu?
-
Sünneti kılmak üzere müezzinin Sallû diye bağırması câiz midir?
-
Cuma, sahur ve cenâze için salâ vermek caiz midir?
-
Hazret-i Peygamber bir gün namaz kılarken yanılarak erken selâm vermiş; bir sahabi ikaz etmiş, Hazret-i Peygamber kaç rek’at kıldığını sormuş; eksik kıldığını anlayınca, namazı tamamlamış. Şu halde konuşmak namazı zaten bozmuş olmuyor mu?
-
Gayrımüslim kadınla evlenen Müslüman mehr verir mi?
-
İslâm hukukunda câriyelerin, kölelerin çalgı âleti çalmasının hükmü, hür insanlardan farklı mıdır? Câriyenin çaldığı çalgıyı dinlemek caiz midir?
-
Özel emeklilik fonu veya bireysel emeklilik hesabı gibi bir yerdeki paranın zekâtı nasıl verilir?
-
Kitaplarda haramlar yazıyor. Bunların delilini araştırmadan öğrenmek doğru mudur? Bilmeden haram olmayan bir şeye haram demek insanı dinden çıkarır mı?
-
Câiz olmayan her şey haram mıdır? Mekruh işlemek de buna girer mi?
-
Demokratik memleketlerde, en dindar gözüken siyasî parti bile, şer’î hukuka aykırı kanunlar üzerine yemin etmekte ve memleketi gayrı islâmî hükümlerle idare ettikleri için,yaptıkları câiz olur mu? Mekke’de henüz müslümanlar güçsüz iken bile müşriklerin “Bir sene sizin dediğinizi yapalım, bir sene de bizim dediklerimiz olsun” teklifini Hazret-i Peygamber reddettiğine göre bunlara rey verenlerin vaziyeti nedir?
-
Fakültemizde okuyan Somalili arkadaşlarla korsanlık mevzuunu münazara ettik. Arkadaşlar yabancı gemilerin oralara atık bırakıp aynı zamanda balık zenginliklerini sömürdüklerini dile getirdiler. Bu, korsanlık yapmak için özür olur mu? Korsanlar bir otorite sayılıp vergi alabilir mi?
-
Osmanlı Devleti’nde XIX. asırda sahtekârlık suçları üzerine bir çalışma yapıyorum. Elbette bu suçlar XIX. asırda ilk defa ortaya çıkan vakalar değil. Fakat bu asra bakıldığında Osmanlı cemiyetinde suç nisbetinin arttığını ve suç yelpazesinde de bir çeşitlenme olduğunu görüyoruz. Siz bunu neye bağlıyorsunuz? Hukuk sistemi yeterince caydırıcı değil miydi? Devlet bunları engelleyebilmek için ne gibi adımlar atmıştır?
-
Şair Mehmed Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitlerine adlı şiirinde geçen "Bedr'in aslanları, ancak bu kadar şanlı idi" mısraının, dinen bir mahzuru var mıdır?
-
Bir mezhebe uymanın delili nedir?
-
Mestin üzerine giydiğim ince çoraba meshedip, sonra bu çorabı çıkarırsam, mest bozulur mu?
-
Mestlerden biri kazara ayaktan çıkarsa, ne yapmak gerekir?
-
Mestim üç küçük parmak görünecek kadar yırtıldığı gibi, astarı da yırtıldı. Ama çorap olduğu için ayağım gözükmedi. Mesh bozulmuş mudur?
-
Hanefî mezhebinde ayaktaki mesti üzerindeki necaseti temizlemek maksadıyla yıkasak mesh yerine geçer mi?
-
Mesti kaç kere mesh etmek gerekir?
-
Hanefî mezhebinde elin hangi parmakları ile mest üzerine mesh edilir?
-
Yaş ot üzerinde yürümek mest üzerine mesh yerine geçer mi?
-
Hanefî mezhebinde mestte yırtık olabilir mi?
-
Abdest alıp, mest giymiş kimse, yeniden abdest alıp, mesh etmeyerek, mestli ayaklarını suya soksa câiz olur mu?
-
Başından veya ensesinden kalan yaşlıkla mest üzerine mesh eden kimsenin abdesti sahih midir?
-
İmam Birgivî’nin Ziyâretü’l-Kubûr adlı kitabında kabir ziyareti hususunda Ehl-i sünnete aykırı görüşler ileri sürdüğü doğru mudur?
-
“Ümmetimin ihtilafı rahmettir” hadîsi sahih ise, ne mânâya gelmektedir?
-
Namaz kılarken kolların açık olması mı, yoksa kolları sığayıp namaza durmak mı mekruhtur?
-
Erkek için kısa kollu namaz kılmak mekruh olduğuna göre, kısa kollu giyildiği zaman, kolluk takmak uygun olur mu?
-
Zikr ve râbıtanın fâsıklara zarar verdiğini işittim. Dille yapılan zikr de böyle midir?
-
Turistik bir mıntıkadaki hediyelik eşya mağazamıza bikiniyle gelen turistlere satış yapmamız câiz ve kazandığımız helâl olur mu?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163