Yazışmalar
-
Beypazarı Hırkatepe Köyünde bulunan türbenin, Ertuğrul Gazinin babası olan Süleyman Şah'a ait olduğu iddia ediliyor. Gerçek midir?
-
Hilafetin ilgası esnasında esasen hilâfetın kaldırılmadığı, TBMM’nin şahs-ı manevisinde mündemiç olduğuna karar verildiği doğru mudur? Şu halde, bir meclis tarafından hilafet müessesesi deruhte edebilir mi veya tekrar getirilebilir mi?
-
Birçok evliya ve ehl-i tasavvufun nefis terbiyesi için uzlete çekilmesi ve çile çekmesi Peygamberimizin ‘İslâmda ruhbanlık yoktur’ hadisi ile bağdaştırılabilir mi?
-
Kritovoulos isimli bir tarihçi, İstanbul’un fethinden sonra şehrin yağmalandığını söylüyor. Doğru mudur?
-
Aynı zamanda Bulgaristan vatandaşı olup, oraya sık sık gidip gelen bir zengine, hacca gitmek Türkiye’den mümkün olmayıp, kota sebebiyle Bulgaristan’dan mümkün ise, gitmesi farz olur mu?
-
Avukatlık yapıyorum. Şer’en boşandığını bilmediğimiz bir kadın boşanma talebiyle geldiğinde bunu geri mi çevirmek gerekir mi?
-
Gıybet edildiği anda, hakkında gıybet edilen kişinin kul hakkı geçer mi?
-
Kitap çalmak sirkat suçu teşkil etmezse, kitapçıdan kitap saçmak hırsızlık değil midir?
-
Sarf ve nahv (Arapça gramer) öğrenmek herkese farz mıdır?
-
Günümüzdeki taksiciler fıkıhtaki ecir-i hass mı, ecir-i müşterek kısmına mı girer?
-
Fıkıh kitaplarında diyor ki: “İcare akdinde, âcir kiraya vermiş olduğu yeri, borcunun çok olmasından dolayı kadıya gitse ve borçlu olduğunu ve bu borcunu da ancak kiraya vermiş olduğu tarlasını satmak ile kapatabileceğini söylese, mahkeme de bunu araştırsa ve tasdik etse, o zaman kadı icare aktini feshedebilir” diyor. O zaman akit fesh olunursa, müstecirin (kiracının) tarlaya ekmiş olduğu ekinler de fesh anında tam da olgunlaşmaya başlamış ise bu durumda ne olur? Ekinler toplatılır mı? Yoksa müstecirin zarara uğratılmaması için ekinler icare müddetince tarlada mı bırakılır? Tarlada bırakılır ise tarlanın yeni sahibi bu işe razı olmaz ise ne olur?
-
Şer’î mahkemelerde yahut İslâm hukukunda, bugunki kriminal laborutuarından alınan bilgiler (parmak izi, DNA testi vs.) yahut kamera kayıtları delil olarak vasıflandırılabilir mi? Yine de şahid aranır mı?
-
Yemek içmek adabı kısmında üzüm çekirdeği zararlıdır yazıyor. Üzümü çekirdeğini çıkartarak mı yemek lâzımdır?
-
Mızraklı İlmihal’den başka hem ilmihal malumatı için, hem de Osmanlıcayı terakki için tavsiye edebileceğiniz kitaplar nelerdir?
-
Cima için uygun olmadığı bildirilen vakitlerde şehvet çok galebe çalar ise cima yapmak caiz olur mu?
-
Âmenerresulu... âyet-i kerimeleri için, Mir’acda bildirilmesi sebebi ile, vahy değildir diyen birisine ne lâzım gelir?
-
Bir hanım aksırıp elhamdülillah dese yerhamukillah demek farz olur mu?
-
Çantamın içindeki gözlük kabında 100 lira buldum. Bu paranın bana mı başkasına mı ait olduğunu, oraya ne zaman konulduğunu hatırlamıyorum. Bazen arkadaşlar kitab almam için para veriyorlar. Ama bu, öyle bir para mı bilmiyorum. Ne yapmam lazım?
-
Müslümanın son nefeste tevbesinin kabul olması, zaten günaha takati kalmadığı ve başına gelenleri öğrendiği için nasıl makbul olabilir?
-
Nakit para lazım olan B kredi çekmek istiyor; fakat şartları banka nezdinde kabul edilmiyor. Bu halde kiracısı A onun namına kredi çekse ve bunu B’ye verse, sonra da kira öder gibi krediyi ödese caiz olur mu?
-
Osmanlıda kağıt para basılamadığı, dış ülkelerde bastırılıp, ülkeye getirildiği doğru mudur?
-
Nakşibendilerdeki hatme duası nedir?
-
Nakşibendî tarikatının kolları nelerdir?
-
Otobüs hattında talebe olmadığı halde, başkasının talebe kartını kullanmak caiz midir?
-
Peygamber efendimizin hiçbir savaşta müşrik öldürmediği ve silah kullanmadığı doğru mudur?
-
Kur’an-ı Kerim’de Hazret-i Meryem’in Hazret-i Harun’un kız kardeşi olduğuna dair âyetler var (Meryem suresi, 26). Halbuki Meryem Oğlu İsa ile Harun peygamber arasında asırlar var. Bu âyeti nasıl anlamak gerekir?
-
Vakıflarla alakalı bir konferansta vakfın İslâmî değil, Bizans orijinli olduğunu söyledi. Doğru mudur?
-
Eyüb’de teleferiğe binince kabristanın üzerinden teleferikle geçmiş olunuyor. Bu şekilde kabirlere basmadan üzerinden geçmek caiz mi?
-
Bir akid sebebiyle karşı taraf bize zarar verse, mahkeme de tazminata değil, ama faize hükmetse, bunu almak caiz olur mu?
-
Hayzın bittiği nasıl anlaşılır?
-
Erkek çocukların sünnet (hıtan) merasimlerinde, yemek vermek de sünnet midir?
-
Alt komşumuza bizim borularımızdan su akıyormuş. Ancak alttaki komşumuz müteharrik tavanı kaldırıp, alçıpan yaptırmış. Tamir için sökmek gerekti. Bunun masrafını kim çeker?
-
İbni Kesir Ehl-i sünnet midir? Tefsiri muteber midir?
-
Hadis-i şeriflerde, kıyâmete yakın Konstantiniye’yi alacağı bildirilen Beni Asfar kimdir?
-
Mutlak bey'de (şartsız peşin satışta) kabz şartı olmadığına göre, kabzdan önce satış caiz değil midir?
-
Rükû'dan doğrulunca "rabbenâ lekel-hamd" mi yoksa "rabbenâ ve lekel-hamd" mi denir, hangisi efdaldir?
-
Şeyh Said isyanının, Musul’un kaybına sebep olduğu doğru mudur?
-
Gusl sebebiyle, başka mezhebi taklid edenin, namaz, seferîlik gibi hususlarda taklid etmesinin lâzım olmadığı, bunlarda kendi mezhebine tâbi olması gerektiğine dair ifade nasıl değerlendirilmelidir?
-
İlk insan Hazret-i Âdem olduğu gibi, ilk cin de İblis midir?
-
İmsak vaktinde ezan okunmadan, sabah namazını kılmak câiz olur mu?
-
İnternetten alış-veriş yaparken kişiye sözleşme adıyla bazı maddeler sunulsa, çok kişi de bunları okumadan imzalasa, içinde akdin fesad ya da butlanına sebep olacak maddeler varsa, ne lâzım gelir?
-
İmam Mâverdî, zekât toplamayı, halifenin yaptığı işlerden saymaktadır. Bazı modernist yazarların da zekâtın devlet tarafından toplanan bir vergi olduğunu söylüyor. Şu halde sözleri, bu çerçevede nasıl değerlendirilmelidir?
-
Bir ev alınsa ve ödemesi vadeye bağlansa, ardından borçlu borcun çoğunu ödeyip bir kısmını ödeyemeyip alacaklıya gitse, alacaklı borcu öteleyip mikdarını 2000 lira artırsa, caiz olur mu?
-
Seyyid Hüseyin Nasr’ın Ehl-i sünnet dışı görüşleri var mıdır?
-
Wael Hallaq İslâm hukuku konusunda salahiyetli midir?
-
Seyahate otobüsle çıkan birisi, namazlarını nasıl kılar?
-
Mâide Suresi’nde, Tevrat ve İncil ehline de, kitaplarında Allah’ın indirdiği ahkâmı tatbik etmeleri emrediliyor. Bu kitaplar değiştirilmiş ve bozulmuş muharref kitaplar olduğuna göre, bunlarla hükmetmek nasıl olur?
-
Arkadaşlarıyla Kuran-ı kerim cüzleri paylaşan, ama okumayı va’dettiği cüzü okumayan kimse ne yapmalıdır?
-
Nâdir Şah’tan sonra ne zaman İran tekrar Şiîliğe döndü?
-
Ne zaman bâliğ olduğunu bilmeyen, namaz kazâlarını nasıl hesaplar?
-
Bir akademisyen, Abduh’un daha sonra Efgani ile yollarının ayrıldığını, Sultan Abdülhamid’e mektup yollayıp onunla yardımlaştığını söyledi. Şu halde Abduh’un modernist fikirleri değişmiş midir?
-
Mâlikî’yi taklid eden bir kadının hayzı 10 gün sürüyor. Her gün olmasa 10 gün boyunca kan geliyor. Arada kan gelmese de bu 10 günün hepsi hayız olur mu? Kan bitince pembe bir akıntı ya da rengini normal akıntıdan ayıramadığım bir akıntı oluyor. Bu akıntı, hayız mıdır?
-
Farz kılan, sünnet kılana uyabilir mi?
-
Namaz arasındaki tekbirlerde, kalkarken ya da otururken, imamın ses tonunda değişiklik yapması, yavaşça veya sesli bir şekilde söylemesi caiz midir?
-
Bugün sanat diye adlandırılan müzik, dans gibi bazı şeylerin, İslâmiyette yasak olması sebebiyle, bazı tenkitler işitiyoruz. Bunlara karşı ne söylenebilir?
-
Tirmüzî'de bir hadis-i şerifte "Ümmetim şu on beş kötü hasleti işlediği zaman çeşitli belalara maruz kalır" buyuruluyor. Bunlardan birisi de "Erkek karısının sözünden çıkmaz" şeklindedir. Bunu nasıl anlamak gerekir?
-
Sabah namazının vaktinin çıkmasına kısa bir süre kala uyanan birisi, abdest alıp hemen farzı kılsa, kerahet vakti çıkınca yalnız sünneti kaza eder mi?
-
Mekruhu beğenmenin, güzel demenin hükmü nedir?
-
Bir ilmihalde, “Hanefî mezhebinde, namazdan sonra en kıymetli ibâdet, ilim öğrenmektir. Bir miktar ilim öğrenen, sabaha kadar nâfile ibâdet edenden fazla sevab kazanır” diyor. Burada bahsedilen ilimden kasıt nedir?
-
Bankadan kredi alırken, oradaki memur ile anlaşıp, fâiz tabiri hiç kullanılmasa, ama imzaladığımız mukavelede yazıyor olsa, neye itibar edilir?
-
Dinen ve kanunen boşanan, baba evinde yaşayan bir hanımın 3 yaşında kız çocuğu vardır. Bu hanım evlense, yeni kocası çocuğun bakımını ve terbiyesini üstlenmeye razı ise, çocuk annede kalmaya devamı edebilir mi? İlk koca, çocuğa dinî terbiye verecek vaziyette değilse, cevap değişir mi?
-
Hanefi’ye göre 8 gün olan hayz âdeti, 12 gün kan gelirse, Maliki’ye göre hayz adedi 8+3 = 11 olur diyorsunuz. Eğer 12 gün kan geldikten sonraki ay, 6 kan görülse, sonraki ay 13 kan görülse, Maliki’ye göre hayz âdeti 11+3 müdür? 13 müdür?
-
Yemek yerken başı örtülü olmak sünnet midir?
-
Ayın yarılması hâdisesi o devre ait ecnebi kaynaklarda geçiyor mu?
-
Kımız, Türklerde bahsedildiği kadar tutuluyor muydu?
-
Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu anlatan Diriliş filminde, mütesettir bir kadın olmaması dikkatimizi çekti. Osmanlı öncesinde Türk cemiyetlerinde tesettür bu kadar yaygın değil miydi?
-
Bir ilmihalde ''Resulullah aleyhisselâm namaz içinde ve tavafta, yemekten sonra ve yatarken de dua ederdi. Bu dualarında kollarını kaldırmaz ve ellerini yüzüne sürmezdi''. Yemekten sonraki duada kolları kaldırıp, elleri yüze sürmeyecek miyiz?
-
Dinlediğim bir sohbette, vahyin sadece peygamberlere has olmadığı söylendi. Benim bildiğim bunun aksidir ve nihayet Peygamber Efendimizle kesilmiştir. Bu sözü nasıl anlamalıdır?
-
Tek Parti devrinde câmilerin yıkıldığı veya satıldığına dair vesikalar görüyoruz. Ama cumhuriyet köyü projesinde câmiye de yer verilmiş. Bunu nasıl açıklayabiliriz?
-
Ayasofya Câminin Atatürk tarafından müzeye çevrildiğini biliyoruz. Ama imam kadrosu duruyormuş. Eğer müzeye çevrildiyse imam kadrosu neden duruyor?
-
Türklerin bazı milletlerin müslümanlığına vesile olduğunu söylüyorsunuz. Bunlar hangi halklardır?
-
Iddet bekleyen kadın, bir başka erkek ile evlense ve hâmile kalsa, bu çocuğun nesebi kimden sâbit olur?
-
Kur’an-ı kerimde Rum suresinin meâli “Kaynaşmanız için size kendinizden eşler yaratıp, aranızda sevgi ve merhamet peydâ etmesi de O'nun (varlığının) delillerindendir” olan 21.âyetinde geçen eş kelimesinin manası nedir?
-
Kur’an-ı kerimde isimleri geçen insanlara sihir yapmayı öğreten Hârut ve Mârut kimdir?
-
Kur’an-ı kerimde isimleri geçen insanlara sihir yapmayı öğreten Hârut ve Mârut kimdir?
-
Gördüğümüz rüyaların tabirlerine internetten veya kitaplardan bakmamız doğru mu?
-
Namazı takkesiz kılmak tenzihen mi, tahrimen mi mekruhtur?
-
Osmanlıca için Eski Türkçe derler. Fakat Osmanlıca Arapça ve Farsça tamlamalardan oluşan bir dildir. Sarayda geliştirilen 4-5 bin kişinin konuştuğu bir dildir. Sizce yanlış mı düşünüyorum?
-
Osmanlı Devleti’nin 18 ve 19 asırda Ruslara karşı mağlubiyetlerini sebepleri nelerdir?
-
Yasin cüzlerine kumaş kaplama işi yapıyorum. Türkçe okunuşlu cüzleri kaplamam uygun olur mu?
-
''Mezhepsizlik dinsizliğe köprüdür.'' sözü ne kadar haklıdır?
-
İleride boşamak niyetiyle “Boşamaya karar verdim” demek talâk sayılır mı?
-
Cifr ilminin Hazret-i Ali ve İmam Cafer’den gelen bir ilim olduğu doğru mudur?
-
Bir arkadaş yurt dışından 100 dolarlık bir siparişimi getirdi. Rızasıyla 100 dolar karşılığı Türk lirası verebilir miyim?
-
Kanuni Sultan Süleyman'ın Gülfem isminde bir cariyesi olduğu ve evladı ile birlikte öldürüldüğü doğru mudur?
-
Görücü usulüyle severek beğendiğim hanımımda bazı problemler var. Mali vaziyetimiz iyi olduğu halde, kocasına güzel giyinmek ve süslenmekten kaçınıyor. Ev işlerinde gevşek davranıyor. Nasihat ettiğim halde, peki diyor; ama değişen bir şey yok. Üzerine fazla geldiğimi söylüyor. Şer’an nasıl hareket etmem münasiptir?
-
Ani kalesini fetheden Sultan Alparslan’ın şehirde katliâm yaptığı doğru mudur?
-
Bazı kitaplarda şeytanın cin, bazısında meleklerden olduğu beyan ediliyor. Doğrusu nedir?
-
Hayvanları kısırlaştırmak caiz midir?
-
Osmanlılar zamanında sokak hayvanlarının bakımı nasıl sağlanıyordu?
-
Kudurî’de, murabaha ve tevliye bahsinde diyor ki: Bir kimse ölçekle satılanı, ölçekle; tartıyla satılanı, tartıyla satın alıp teslim alırsa, sonra ölçekle veya tartıyla başkasına satarsa, ikinci müşteriye bu malı tekrar ölçmeden ve tartmadan, ne yemesi ne de başkasına satması caiz olur. Dükkândan 10 kilo patates alıp onu tartmadan yemek câiz olmaz mı?
-
Beş vakit namazını kılan, orucunu tutan, zekât veren, Ehl-i sünnet büyüklerini seven bir beyim var. Evlenirken bu hususiyetlerinden dolayı kabul ettim. Ancak daha sonra öğrendim ki bir takım kötü alışkanlıkları ve kötü arkadaşları var. Konsere gitmek, kısa şortla denize girmek, içki-kadın bulunan masada yemek yemek ve benzeri şeyler. Bunları yapmasının günah olduğunu söylüyorum. Kendisi de biliyor. Ama yine de sürekli olmasa da yapıyor. Çok mutsuzum. Bana dinî hususta engel olmuyor. Böyle birine itaat ve hürmet etmem lâzım mıdır? Ayrılmalı mıyım?
-
Bazı mecmua ve kitaplarda bazı sanatçılara ait müstehcen minyatürler gördüm. Osmanlı Devleti’nde bunlara nasıl müsaade ediliyordu?
-
Günümüz şartlarında devletten kıdem tazminatı almak câiz olur mu?
-
Bir şahsı taammüden katl eden, katl kasdıyla yapmadım dese, kavedden kurtulur mu?
-
Hadım ağaları veya hadım olunmuş (erkeklik vasfı kalmamış) erkekler dinen kadınlar için erkek hükmünde midir?
-
Ehl-i Sünnet anlayışının iman ve amel anlayışıyla Kur'an-ı Kerim'deki iman ve amel anlayışının bir olmadığını söyleyene ne cevap verilebilir?
-
Ertuğrul Gazi'nin İbn Arabi ile görüştüğüne dair kroniklerde yahut ciddi kaynaklarda bilgi mevcut mudur?
-
Kuruyemiş ve oyuncakçı dükkânımızda, yılbaşı münasebetiyle satış yaparak başkalarının günaha girmesine sebep olmak mahzurlu mudur?
-
Kur’an-ı kerimde bildirilmeyen haramlar var mıdır?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161