Yazışmalar
-
Bid’at ehli olmak şehâdete engel midir?
-
Evrenin bu kadar büyük olmasının sebebi, sadece bizim için yaratılmadığını gösterir mi? Mesela cinler evrende çeşitli gezegenlerde hayat sürdürüyor olabilir mi?
-
Arap Sabunu tabirini kullanmak câiz midir?
-
Sezaryen ile doğum yapan kadının, sonraki doğumu tehlikeli olsa, tüplerini bağlatması caiz olur mu?
-
Dârülharpte rejimi destekleyecek faaliyetlerde bulunmak, rejimi ve kurucularını övmek dinen mahzurlu mudur?
-
Rumeli Türklerinde 7 kuşağa kadar akraba evliliğinin yapılmaması geleneği vardır. Bunun dinî bir temeli var mıdır?
-
Bir binanın bodrum katı mesciddir. Hanımlar için de aynı katta ayrı bir mekân tahsis edilmiştir. Erkek mahfilinden buraya ses tertibatı çekildi. Ancak hanımlar kısmında namaz kılanlar, imamın önünde kalmaktadır. Burada imama uyan hanımların namazları sahih olur mu?
-
Osmanlı Devleti’nde, bilhassa 16. asır ve sonrasında müderris alımlarında adam kayırmacılık yaşanmış mıdır?
-
İlmihal ile fıkıh kitabı arasında ne fark vardır?
-
Namazda Kâfirûn suresini yarısına kadar okuyup şaşırıp baştan okumak sehv secdesi gerektirir mi?
-
Zevceme talâk bahsini anlatırken “mesela ben sana boş ol dersem nikâh gider” dedim. Bir arkadaş bu sözle nikâhımızın bozulduğunu söyledi. Doğru mudur?
-
“Sizin eceliniz geldiğinde ne bir saat ileri gider ne de bir saat geri kalır.” ( Sebe: 30 ) meâlindeki âyet-i kerime gereği kan naklinin caiz olmaması gerekmez mi?
-
Çiftliklerdeki tavuklara ve balıklara domuz artığı yemler verildiği söyleniyor. Ne yapmalıdır?
-
Bir kimsenin elinde yara olsa, elini secde mahaline koysa kan çıkacak şüphesi ile tek elle secde etse caiz olur mu?
-
Miraç hâdisesine ruh hâli diyen küfre girer mi?
-
Enver Paşa İslâmcı mıydı?
-
Girişi ücretli resmî bir müzenin bahçesindeki meyvesi yere dökülüp ziyan olan keçiboynuzu ağacından yemek caiz midir?
-
Çeşitli açılardan bakıldığında Ömer Seyfeddin nasıl bir insandır?
-
Hacda rafes denilen cima, hacc fiileri bitiminden sonra olur deniliyor. Peki bu son fiilden ne anlamalıyız? Ziyaret tavafı yapıldıktan sonra mı cimâ helâl olur?
-
Bir kimse tedavi maksatlı uzaktan akrabası olan doğum yapmış bir kadının sütünü içebilir mi?
-
Bir kişi havuza dalıp çıksa, saçına eli ile mesh edip hemen namaza geçse caiz midir?
-
Hanımla münakaşa ederken boşama niyeti olmaksızın "çocuğunu da al, annenin evine git!" dedim. Talâk oldu mu?
-
Nikâh esnasında kadına mehir olarak yapılacak olan düğünde takılacak takıların tamamı üzerine anlaşılsa, halvet veya zifaf olmadan erkek talâk verse, kadının mehri nasıl tesbit edilir?
-
Suriye’de, Filistin’de, Irak’ta muhalif milislerin arasında savaşırken ölen şehid midir?
-
Bir kadın, âdet düzensizliği problemi yaşamakta ve önceki âdeti 90 temiz ve 10 kandır. İstihâzadan dolayı çok sıkıntı çekmektedir. Son gördüğü 10 kandan sonra hiç bir zaman 15 gün temiz kalmasa, 1-2 gün kan görüp tekrar temiz olsa, bu 1-2 günlük kanamaların arasında aralarda 8-12 günlük temizlik olsa, bu hal bir kaç defa tekrarlasa ve 3 günü geçen kanama sonrasındaki vaziyeti nasıl olacaktır?
-
Üvey annemin önceki kocasından olan kızı bana mahrem midir?
-
Ehl-i Sünnet için “İslâmın ta kendisi” demek, tekfirci bir yaklaşım değil midir?
-
Kelb köpek demek olduğuna göre, eshab-ı kiramdan güzelliği ile meşhur Dıhye’ye niçin Kelbî deniyor?
-
Sehpaların üzerine sipariş usulü bazı resimler yapıştırılıyor ve boyanıyor. Bunların hayvan resimli veya yazılı olması caiz midir?
-
Arkadaşlarıma mehdi ve mesih inancının İslâmiyet’te yeri olmadığını, tek kurtarıcının Allah olduğunu söylüyorum. Kabul ettiremiyorum. Ne yapmalıyım?
-
Ayak tırnakları arasında çoraptan kaynaklanan kirler oluyor. Bunlar gusl ve abdeste mani midir?
-
Annem ve babam dindar olmakla beraber, ibadetlere dair bazı hususlarda bilgisizliklerinden dolayı bazı hatalar işliyorlar. Ne yapmam gerekir?
-
Sultan Baybars'ın din ve dünya işlerindeki müspet cihetiyle beraber, bazan sert ve acımasız hareket ettiği; İslâmiyete olan derin bağlılığına rağmen kımız içtiği söyleniyor. Buna ne denir?
-
Kadir gecesinde teravih kılarken, izdihamdan dolayı saflar bozuldu. Bazı saflar beş-on kişilik ve ayrı kuruldu. Yatsı ve teravih sahih midir?
-
Hazret-i Ömer ve Amr ibnü’l-Âs hazretlerinin İran şahı Nuşirevan ile alâkalı menkıbesi doğru mudur?
-
1923’te Mustafa Kemal’in Balıkesir Zağnos Paşa Câmii'nde hutbe verdiği doğru mudur? Doğruysa izahı nedir?
-
Kimi tarih kitaplarında nakledilen ''Garanik Hadisesi'' uydurma mıdır?
-
Düğünlerde saz ve bağlama gibi aletlerin çalınması caiz midir?
-
Terâvih kılarken 1. rek’atte Bakara suresinden bir âyet, 2. rek’atte Kadir suresini okumak doğru mudur?
-
Bir spor klübünün veya alkollü içki satan firmanın hisse senedlerini satın almak câiz midir?
-
Bir kadın kocasını dinlemeyerek ticaret yapsa ve borca girse, kocasının da çok parası olmasa, fakat aile saadeti sarsılmasın diye buna zekât verebilir mi?
-
Sahabe-i kiram arasında muhannesler varmış. Sayısı 6 kadarmış. Bazı kimseler bunları homoseksüel olarak vasıflandırıyor. Doğru mudur?
-
Ne zaman nisaba ulaştığını, yani şer’en zengin olduğunu bilmeyen kimse ne yapar?
-
Bir kişinin 350 bin liralık ticari malı var. Nakit 140 bin lira parası var. 150 bin lira ödeyeceği çekleri ve 300 bin lira da ödeyeceği kredi kartı borcu var. 24 dairesi, 4 tane arabası var. Kira gelirleri 140 bin liranın içindedir. Bu kişiye zekât düşer mi?
-
Bir kişi arkadaşının otobüs kartı ile geziyor. Bunu öğrenen kart sahibi “sana bir daha vallahi biletimi vermeyeceğim” diye yemin ediyor. Ancak sonra bilet sahibi kartı vermiyor da, kendisi o arkadaşı için kartı okutturuyor. Yemini bozulmuş olur mu?
-
Zekât için vekil tayin ederken, zekât mikdarı nakit para cinsinden söylense olur mu? Altın olarak mı söylemek icab eder?
-
Vadesi gelmemiş borçlar (mesela ileri tarihli senetler veya ev kredisi taksitleri) nisap hesabında düşülür mü?
-
Üzerinde gayrimüslim hakkı bulunan bir mü'min dünyada helâlleşmez ise, âhirette mutlaka cehenneme gider mi? Kurtulmanın bir yolu yok mudur?
-
Yatırım maksadıyla alınmış ve ileride ne yapacağı belli olunmayan arsalardan dolayı zekât lâzım mıdır? Bir arsanın ticaret malı olarak kabul edilebilmesi için nasıl olması lazım. Yani buradaki sebep sarahaten ileride satarım şeklinde niyet etmemesi midir?
-
Bir gazete yazarı "Batılılaşma Mikrobu" başlıklı yazısında, "Abdülhamid dindar ve İslâmcılık siyaseti izleyen bir hükümdardı. Fakat medreseyi yüzüstü bırakıp modern hukuk fakültesini açtıran, orada geleneksel fıkhın yanında Avrupa kanunlarını ve Roma hukukunu okutturan odur. Fıkıh hükümlerinin aksine, şahitlikte kadınerkek ve Müslüman olanolmayan eşitliğini getiren usul kanunlarında onun imzası vardır. Şer'iye mahkemelerine dokunmadan seküler nizamiye mahkemelerini ülkeye yayan da odur. Niye? İhtiyaç olduğu için ve bu ihtiyacı geleneksel fıkıh ve medrese karşılayamadığı için." Bu ifadeye ne söylenebilir?
-
Bir gazete yazarı "Para Vakıfları" ile alakalı yazısında Ebussuud Efendi’nin fâize cevaz verdiğini söyledi. Aslı var mıdır?
-
Televizyon haberlerinde polisin veya sivil şahısların bazı kişileri dövdüğüne dair görüntüler oluyor. Dövülenin fikriyatına muhalif olduğumuz için, helal olsun demek ve bu fiili beğenmek mahzurlu mudur?
-
Lozan Antlaşması gerçekte 100 yıllık mıdır?
-
Halı satıyoruz. Toptancıdan 1.690 liralık halı almışız. Bunun ödemesi tek slip oluyor. Firma 4 taksit ödersen 1.720 lira olur; zira komisyon var, diyor. Bunu 4 taksitle ödemeyi kabul etmek caiz midir?
-
Recm cezası Kur'an-ı kerimde var mıdır?
-
Üzerinde artı işareti veya haç gibi işaret olan bıçak gibi eşyayı kullanmak mahzurlu mudur?
-
İslâm eserleri arasında, İmam Buhârî’nin el yazması eserinin olmadığı, talebesi Firebrî'nin rivayetleri dinleyip toparladığı ve Yunînî'nin bu toplanan nüshaları bir araya getirdiği, bu sebeple elimizde bulunan hadis kitablarının mutemed olmadığı söyleniyor. Doğru mudur?
-
Astım hastalarının kullandığı hava spreyleri orucu bozar mı?
-
Yemin keffâreti için alınan yiyeceği ya da malı, karşı taraf kullanmasa veya başkasına hediye etse, olur mu?
-
Yemin keffâretinin ard arda verilmesi lâzım mıdır?
-
Yemin keffâreti için alınan malı verirken, "bunu sana yemin keffâretim için veriyorum"demek şart mıdır?
-
Bir kimse, vatan-ı ikameti olan Fatih’den, vatan-ı aslîsi olan Beylikdüzü’ne gitse birkaç gün kalsa; sonra tekrar Fatih’e gelse, eşyalarını bıraksa; Bursa’ya gitmeye niyet etse; bir işi için Bayezid’e uğrasa, sonra tekrar Fatih’e ve buradan da Yenikapı’ya gelse, seferîliği nereden başlar?
-
Ehl-i kitabın kestiği etin helâl olması için, hayvan keserken kendi dinlerine göre Allahu teâlânın ismini yahut bir sıfatını söylediğini işitmek lâzım mıdır?
-
Ümmetçilik yahut İttihad-ı İslâm faideli bir ideoloji miydi?
-
İmamlara vazifesi mukabilinde maaş verilmektedir. Bunun yanında yaz Kur’an kursu için ek ücret ödeniyor. Kur’an öğretme işinin imamet vazifesine dâhil olduğunu düşünürsek ilave verilen bu ücretin hükmü nedir?
-
Oruçlu, tetanoz aşısı olmak zorunda kalsa, keffaret gerekir mi?
-
Bir kimseden alınan borç, taahhüt edilen zamanda geri ödenmemişse ve artık o kişiden haber alınamayıp kendisine ulaşılamıyorsa ne yapmak lazım gelir?
-
65 bin liralık altınını başkasına borç veren ve zekât verecek parası olmayan ne yapar?
-
Satmak için oturduğundan başka 300 bin liralık dairesi olan kimseye zekât verilir mi?
-
Sadece 14 bin liralık arabası olana zekât verilir mi?
-
Minibüse bindim; ilk ve son durak arası için 2 lira verdim. Fakat ücretin 2.20 lira olduğunu sonradan öğrendim. Şoför parayı aldı, ama bir şey demedi. Ne yapmak gerekir?
-
Geç yaşta müslüman olan bir gayrı müslimin, geçmiş bütün günahları affolur kaidesine göre, daha önce haram yollar ile edindiği mal ve mülkü de helâl olur mu?
-
Bir kimse şer’an hakkı olmadığını iyi bildiğimiz; fakat kanunen hakkı olan bir alacağını dava yoluyla almamız için talepte bulundu. Bunu kendimiz almayıp da başka bir avukat arkadaşımıza gönderip hâsıl olacak vekâlet ücretinin muayyen bir kısmı için o avukatla anlaşsak caiz olur mu?
-
Bir işçinin çalıştığı kurumdan çıktıktan sonra açacağı işçi alacakları davasında aşağıdaki kalemler talep edilmektedir: Haftalık kanunun kabul ettiği saat limitini aşarak çalışmışsa (FAZLA MESAİ ÜCRETİ); haftada bir gün tatil verilmemişse (HAFTA TATİLİ ÜCRETİ); yıllık izin hakları kullandırılmamışsa (YILLIK İZİN ÜCRETİ); bayramlarda izin verilmemişse (BAYRAM TATİLİ ÜCRETİ). Bu kalem alacaklar da kıdem tazminatı gibi kişinin hakkı olmayan alacaklardan mıdır?
-
Geçmiş namazların toplam kazâsı hakkında Efendimiz buyurmuşlar ki: “Ümmetimden birinin kazâya kalmış namazı olsa, Ramazan’ın son Cuma günü Cuma namazı ile ikindi namazı arasında 4 rek’at namaz kılsa, 400 senelik kaza namazı ödemiş olur” meâlinde bir hadis-i şerif var mıdır?
-
Almanya'daki tanıdıklarımız, fitre ve zekâtlarını buradaki ihtiyacı olan bir akrabamıza vermemiz için bize yolladı. Bu parayı bölüp bir kısmını okumakta olan çocuklarımıza ve ihtiyacı olan başka komşularımıza da versek olur mu?
-
Hazret-i Peygamber’in mucizelerinin uydurma olduğunu söyleyen küfre düşer mi?
-
Bir erkeğin bir erkeği yanağından öpmesinin hükmü nedir?
-
Evlenmeden evvel, babanın "kızınızı oğlumuza istiyoruz" demesi; kız tarafının da bunu kabul ettiği ve buna birkaç kişinin şahid olduğu vâkidir. Bu nikâh sayılmaz mı?
-
Kadınların kaşını aldırması neden caiz değildir?
-
Osmanlı cemiyetinde homoseksüel münasebetlerin hoş karşılandığına dair bazı yazılar ve televizyon programlarına rastlıyoruz. Bu mevzuda ne dersiniz?
-
Doktorun muayene sebebiyle dübüre parmak sokması orucu bozar mı? Gusül gerektirir mi?
-
Bir kişi Kur’an-ı kerim okurken, diğeri de kendisi okuyarak takip etse, secde âyeti geçince hem dinleyip hem de okuduğu için 2 defa üst üste mi tilâvet secdesi yapacaktır?
-
Bir hoca, vazifeli bulunduğu cemiyet adına zekâtı alıp, fakire veriyor. Fakir de cemiyete bağışlıyor. Fakir zekâtı alıp hediye edeceğini biliyor. Caiz olur mu?
-
Çocuğun zekât nisabı altını olsa, çocuk bâliğ olsa, fakat 18 yaşına kadar vesayet altında olduğu için, anne-baba bu paraya dokundurtmasa, çocuk zekât verir mi?
-
Çocukların altınlarına zekât verilmiyor. Ama benim içime sinmiyor. Kendi paramdan versem sevap olur mu?
-
Sabah namazına her kalkamadığım gün için oruç tutacağım diye yemin etmiştim. Bu yeminden kurtulma imkânı yok mudur?
-
El ile istimnâ yapıp meni gelmezse gusl gerekir mi?
-
Bir akrabamdan fiyatı belli bir mal satın aldım. Satıcı, müsait olunca verirsin dedi. Ben de her ay ödüyorum. Sonra ödediğim aylık taksidi kendi rızamla arttırıyorum. Böyle bir alışveriş caiz midir?
-
Oruçlu iken abdest alındığında, az miktarda buruna su veriyoruz. Abdest bittikten beş on dakika sonra burunda kalan su damlalarının genize doğru kendiliğinden gittiğini hissediyorum. Oruç bozulur mu?
-
Oruçlu iken kan aldırıp, kan aldırılan yere alkollü pamuk bastırmak orucu bozar mı?
-
Alkolle çözülmüştür diyerek gazoz içmemek ve gayrımüslim memleketlerindeki lokantalarda İslâmiyete uygun kesilmemiştir diyerek et yememek takva mıdır?
-
Bir tarihçi, Sultan Aziz cinayeti meselesinde; 300 kişinin yaşadığı Harem'e 6 erkeğin giriş çıkışının görülmemesinden dolayı cinayet iddialarının tenkide açık olduğunu söylemiş. Buna ne denir?
-
Sevdiğim kız benden 7 yaş büyüktür. Ailem büyük olduğunu bilse, kabul etmez. Yaşıtız desem günah olur mu?
-
Teravih namazı 8 rek’at kılınabilir mi?
-
Oruçlu olan bir kimsenin burnu kanasa, ve burundan gelen kan doğrudan boğazdan geçse, kan tadını ağzında hissetse oruç bozulur mu?
-
İzdivaçta en uygun usul nedir? Evlilik görüşmeleri, düğün, nikâh vs nasıl olmalıdır?
-
Eskiden erkeklerin câriyesi olduğu gibi, kadınların da kölesi olabilir miydi? Günümüzde kölelik var mi?
-
Marangozlarda çalışan işçiler yeri geldikçe tahtalara tiner sıkmaktadır. Bu burna kaçabiliyor. Oruca bir zararı olur mu?
-
Bir kimse bir şeye yemin ettiğinde şüpheye düşse nasıl hareket etmesi gerekir?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158