Yazışmalar
-
İslâm Ahlâkı kitabını okurken şu cümle dikkatimi çekti: ”Günâhlardan temizlenmedikçe, tâ’atların, ibâdetlerin fâidesi olmaz. Hiçbirine sevâb verilmez.” Bu cümleden günahkar olan bir insanın hiçbir ibadetine sevap verilmez anlaşılabiliyor. Sıradan insanlar olarak hepimiz zaman zaman günaha düştüğümüze göre bu cümleyi nasıl anlamak lazımdır?
-
İstanbul gibi kalabalık yerlerde önceden defn yapılmış olan kabir yerinin üstüne araya beton perdeleme yaparak yeni birini daha defnediyorlar. Böyle bir şey uygun mudur? Uygunsa belli bir zaman geçmesi gerekir mi?
-
Bir kova suya çay karıştırdınız. Suyun rengi, tadı, kokusu değişti. Bu suyla abdest alınır mı?
-
Katır ve merkeplerin içtiği sularla abdest alınır mı?
-
Videoda veya teypte ya da gerçekte kadınların Kur’an okumasını yabancı erkeklerin dinlemesi caiz midir?
-
Bir rek’atta yanlışlıkla iki defa rükû ya da dört defa secde yapana ne lâzım gelir?
-
Yazı ile verilen selâmı yazı ile almanın hükmü nedir?
-
Bayezid Bistami hazretleri ile Şeyhi arasında çok uzun bir zaman bulunmaktadır. Hatta onu hiç görmediği bazı mehazlarda geçiyor. Bunun izahı nasıldır?
-
Hazret-i İsa, Mi’raç’ta Resulullah aleyhisselam ile görüştü. Bu sebeple Hazret-i İsa da sahabe sayılır mı? Kıyamete yakın gelince onu gören mü'minler de tâbiî olacak mı?
-
İçinde alkol bulunan gargara ve ağız bakım suları ile ağız çalkalamak caiz midir?
-
Yasak olan halvette, namahrem erkeğin asgari kaç yaşında olması icab eder?
-
Eşimin 8 ya da 9 yaşında bir erkek yeğeni var. Bu bana namahrem midir? Kaçmak gerekir mi?
-
Selamlaşırken kafa tokuşturmak, yanaktan öpmek veya öpmeden âdet olduğu üzere öpüyormuş gibi yapmak câiz midir?
-
Gümüşhanevî hazretlerinin Câmi’ül-Mütün kitabında “Allah’ın sıfatlarını sorulduğunda bilmiyorum diyen kâfir olur” diyor. Halkımızın çoğu bunu bilmemektedir. Ne denebilir?
-
Peygamber Efendimiz "Ben geldiğimde bana Acem büyükleri gibi ayağa kalkmayın” buyurmuş mudur? Öyle ise örfümüzde mevcut olan bir büyük gelince ayağa kalkma âdetinin hükmü nedir?
-
Elindeki altınların bir kısmı 22, bir kısmı 18 ve bir kısmı 16 ayar olan kimse zekât nisabını nasıl hesaplar?
-
İki ortak 100 bin lira veresiye borçla biri dörtte bir payla diğeri dörtte üç payla ev alsa, hisselerine göre kirayı paylaşsalar, sene sonunda bir taraf hissesine düşen 50 bini ödeyip geriye 25 bin kalsa, diğeri 15 bin ödeyip 10 bini kalsa, tam bu sırada az payı kalan rızası ile çekilmek istese, ödediği 15 bini verin çekileyim dese, 12 ay boyunca elde ettiği kira gelirini diğer ortağa vermesi icap eder mi?
-
Bid’at fırkalarının muhalefeti icma’yı bozar mı? Mesela Caferilerin caiz kabul ettiği mut’a nikâhına helâl diyen dinden çıkar mı?
-
İnsanlara bela, iki sebepten gelir. Ya işlediği günahlar yüzünden veya günahsız da olsa derecesinin yükselmesi için. Allahü teala kimseye zulmetmez. İnsanın başına gelen musibet işlediği günahlardan veya yaptığı hatalardandır deniyor. Bunu nasıl anlamak gerekir?
-
Hazret-i Peygamberin amcası Ebu Talib hangi inanca mensuptu?
-
Roman okumanın faydaları nelerdir?
-
Bazı modernistler Kur’an-ı kerimde bahsedilenin başörtüsünün, göğüsleri kapatmak olduğunu söylüyorlar. Bu sözün hükmü nedir?
-
Abdest alırken kollarını yıkamayı unutan ne yapar?
-
“Vatan sevgisi imandandır” sözü hadis-i şerif midir?
-
Müvekkilim marketten gazoz alıyor. İçinden sinek çıkıyor. Gazoz imalatçısı şirkete dava açmayı düşündük. Yargıtay içtihatları zarar olmadığı için dava açılamayacağı istikametindedir. Biz de şirketi sağlık bakanlığı, savcılık ve alakalı müesseselere şikâyet edeceğimizi ve basına bildireceğimizi beyan ederek tazminat almayı düşünüyoruz. Sağlık cihetinden bazı müeyyideleri olduğundan umumiyetle şirket ödeme yapıyor. Bu yaptığımız caiz olur mu?
-
Ubeydullah-ı Ahrar’ın, Fıkarat adlı kitabından naklen: “Pirin gölgesinin bile Allah’ı zikretmekten daha üstün olduğu“ ifade edilmektedir. Bu sözler “Allah’ı anmak en büyük iştir ve Allah, her ne işlerseniz bilir. (Ankebut: 45) âyeti ile tezat değil mi?
-
Tüfekle avcılık caiz midir?
-
Nikâh yapıp halvet ve zifaf olmadan erkek bir talâk verse, sonra bir ve sonra da bir talâk verse, tekrar nikâh yapabilirler mi?
-
Nikâh yapıp halvet ve zifaf olmadan erkek bir talâk verse, sonra erkek ıddet içinde geri dönebilir mi?
-
Kamu ihâlesine girene, git şu vakfa veya câmiye yardım et veya şuraya mektep yap demek caiz olur mu?
-
“Üzerinde kul hakkı bulunan cennete giremez” sözünü nasıl anlamak gerekir?
-
Haram para olduğu bilinen bir şey, zorla o kişinin elinden alınırsa caiz olur mu?
-
Bebeğin kulağına ezan sadece yedinci gün mü okunur? Kimin okuması gerekir?
-
Bebeğim iyileşirse koyun keseceğim diye adak yapan, bunu akikaya çevirebilir mi?
-
Bazı tarihçiler, Cengiz Han’ın inançlara saygılı olduğunu söylüyorlar. Ne dersiniz?
-
Kur’an-ı Kerimdeki bazı âyetler bazı âyetlerden üstündür denebilir mi?
-
Alia İzzetbegoviç’in kitapları okunabilir mi?
-
Şer’î hukukta yıpranma parası diye bir şey var mıdır?
-
Evli kadının servetinin tasarruf hakkı kocasına mı aittir?
-
İç çamaşırında namaza mâni mikdarda necâsetin, çamaşır makinesinde yıkandığı halde izi kalsa, caiz olur mu?
-
Kışın araba kullanırken istemeden yoldan geçenlere su sıçrarsa bu kul hakkına girilmiş olur mu?
-
Cünüp olup gusletme imkânı bulamayan genci, babası zorla câmiye götürse, o da utandığı için bir şey demese, ne lâzım gelir?
-
Demir ve tunçtan yüzük üretilse gümüş kaplatılsa bunu erkek takabilir mi?
-
Kadınlar için demir, tunç ve bakır ya da diğer madenî şeylerden imal edilmiş yüzük, bilezik, gerdanlık, küpe filan takmak caiz mi?
-
Yaratıcı kelimesini insanlar için kullanmak caiz midir?
-
Çocuk için resimli pike nevresim kullanılabilir mi?
-
Animasyon sektöründeyiz. Çocuklar için çizgi film yapıyoruz. Ahlakî olmayan bir vaziyet bahis mevzuu değil. Ama bu hâliyle bu işi yapmak caiz midir?
-
Arşiv vesikalarında künyesinde her "Es-seyyid" yazan kişi Peygamberimizin soyundan mıdır?
-
Yazın, bayramlarda memlekete gidip 5-6 gün kalıyoruz. Orada doğup büyümedim, kendimize ait evimiz yok, dedemlerde kalıyoruz. Seferî sayılır mıyım?
-
Eski kitaplarda 3, 5 hatta 40 günde bir yiyenleri okuyunca günde iki, hatta bazen üç öğün yemeği âdet edinen ben utanıyorum. Fakat bazen iki öğünle bile, yolculuk ve namazda zorlandığım oluyor. Bu devirde yeme-içme nasıl olmalı?
-
Aynı isimde çokça kişinin olduğu düşünülürse, tanımadığımız bir kişinin ismini söyleyerek kurban vekâleti verebilir miyiz?
-
İslâm Ahlâkı adlı kitapta “Çocukları müslüman öğretmenlerin bulunduğu okula göndermek lâzımdır” diye okudum. Çocuğu yurt dışına tahsile veya lisan öğrenmeye göndermek câiz olur mu?
-
Bir kimse falanca işim olursa kurban keseyim diye dili ile söylemese, ancak kalbinden kast etse, adak sayılır mı?
-
Bir büyük baş kurbana iki kişi ortak giriyor. Ancak taraflardan birine alınan kurbanın fiyatı ağır geliyor. Bunu hafifletmek için kendisine ayrılan 3 hissenin bir hissesini kurban alındıktan sonra bir başkasına kurban olarak satıyor. Bu muamele caiz midir?
-
25 yaşında Şâfiî mezhebine bir kızım. Önümde evlenmemiş iki ablam olduğu için ailem istediğim kişiyle evlenmeme izin vermiyor. Onların izni olmadan evlenmem caiz mi?
-
Birisi bir başkasına "Sen şu şu şu günahları işledin mi?" diye sorsa ve sorulan kimse de bunları işlemiş olsa, sorana "yapmadım" diyebilir mi?
-
Kendisine büyü yapılmış biri hanımını bu büyüden dolayı boşasa geçerli olur mu?
-
Bir Müslümanın vasiyetnamesinde yazması lazım gelen hususlar var mıdır?
-
Annem ve babam, 25 yaşındaki kardeşimin üvey olduğunu kendisinden saklamış. Ben de yeni öğrendim. Bunu ona söylemem gerekir mi?
-
Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî’nin Ehli Sünnet İtikadı adıyla neşredilen kitabında (sayfa 87) şöyle diyor: “İmama hades vaki olması, cemaate de hades vaki olması gibidir”. Şerhinde de: “İmamın abdestinin bozulması cemaatin de namazının bozulması demektir.” Halbuki ilmihal kitaplarında, imamın abdesti bozulduğu takdirde yerine başka biri geçer ve namaza devam edilir yazıyor. Malumat verebilir misiniz?
-
Hanefî bir hanım hangi şartlarda akıntıdan dolayı Mâlikî mezhebini taklit eder?
-
Tahsil ihtiyaçlarım için kredi ve yurtlar kurumundan çektiğim kredinin zekâtını verecek miyim?
-
Karz-ı hasen alacağı olan bir kişi, borçlusundan, alacağına karşılık temelden (projeden) ev alabilir mi?
-
Firdevsî hakkında ne dersiniz?
-
Safer ayının uğursuz olduğu doğru mudur?
-
Depozito olarak verilen para zekât nisabına katılır mı?
-
Pakette beşli yufka bozuk çıksa, değiştirsek, yeni aldığımız beşli gramaj ve fiyat olarak çok az da olsa farklı gelse, caiz olur mu?
-
Umumi yemekhanede yemek yiyen talebe, ikinci defa yemek alsa, vebale girer mi?
-
Fakülte yemekhanesinde, yemek kalmadığı için yemek alamayan talebe, yemek fişini iade edemiyor. Nasıl hareket edilmeli?
-
Şaka ile söylenen yalan dinen caiz midir?
-
Seferîlikte niyet şart mıdır? Niyet etmeden 125 km. mesafeye giden misafir olur mu?
-
Şer’î kanunlarla idare edilen bir devlette gayrımüslim kadınlar halk arasında oldukları zaman tesettür etmek mecburiyetinde midir?
-
Eminönü’ndeki Yeni Câmi’yi Mahpeyker Kösem Valide Sultan mı, Safiye Valide Sultan mı başlattı?
-
İlmihal kitaplarında içi gösteren kıyafetler yok hükmündedir buyrulmaktadır. İçini belli eden ince gömlekler için ne denebilir?
-
Hazret-i Nuh’un gemisine 6 milyon hayvan türünün her birinden birer çift nasıl sığmıştır?
-
Cenaze namazı selam vermeden bitirilebilir mi?
-
Vâcib, farz gibi açık olmayan şüpheli şeyler diye tarif ediliyor. Ancak Eshab-ı kiram için şunu şöyle yapmaları vâcib idi deniyor. Peygamber Efendimiz hayatta iken birşey nasıl şüpheli oluyor?
-
Mevlânâ Hâlid hazretlerinin, ‘kerimlerin kapısında ehil ve nâ-ehil beraberdir’ sözünü nasıl anlamak gerekir?
-
Garanik hâdisesinin mahiyeti ve sıhhati nedir?
-
Evlilerin zinasında recm cezasının tatbik edileceğini söylüyorsunuz. "(Cariyeler) evlendikten sonra fuhuş yapacak olurlarsa, onlara hür kadınlara verilen cezanın yarısını uygulayın." (Nisa Sûresi , 26. Âyet). Bu âyete göre sözünüzü izah eder misiniz? Hadi, taşlayarak öldürmenin yarı cezasını bulun da, uygulayın!.. Var mı öyle birşey?
-
Otobüs ve uçak firmalarının bayram günleri gibi belli vakitlerde bilet fiyatlarına zam yapmaları ihtikar (karaborsa) sayılır mı?
-
Suç olan şeyler günah da olur mu?
-
İşyerinde beraber çalıştığım kişi işi aksatıyorsa, üst mercilere şikâyet etmek caiz olur mu?
-
Kâğıt paralar altın karşılığını gösterdiğine göre; kuyumcudan veya başkasından (rayiç bedeli bilip karşılıklı rıza ile) o günkü rayiç bedelinin altında veya üstünde altın veya döviz satın almakta mahzur var mıdır?
-
İnternetten (reklam izleyerek, anket doldurarak) online olarak kazanılan para helal olur mu?
-
Çalışmak üzere Mekke’ye giden bir Türk, şehre ihramsız girse, geri de dönemese ve umre de yapamasa ne lâzım gelir?
-
Bekâr bir kimse, kendisiyle oturan ve nafakasını karşıladığı bekâr kardeşine zekât verebilir mi?
-
Bir kadın, bebeğini 2 yıldan az emzirdiğinde, çocuğun hakkına mı girmiş olur?
-
Bir kimse bana falanca köydeki fakirlere vermem için bir miktar para verdi. Ben, bunun zekât mı olduğunu ve beni vekil mi ettiğini sordum. Evet dedi. Bu şekilde vekâlet oldu mu? Olduysa onun belirttiği köydeki fakirlere mi vermem gerek?
-
Bazı modernistler, Kur’an manen Allah'a, lafzen peygambere aittir, diyor. Bu inanışın hükmü nedir?
-
Gazetede banka reklâmı yapmak caiz midir?
-
Farz yada nafilelerde 1. ve 2 . rek’atta aynı âyet sayısı okumak caiz midir?
-
Kullanmadığımız boş kâğıtları geri dönüşüm kutusuna atmak israf olur mu?
-
Musahafa ederken kafa tokuşturmanın hükmü nedir?
-
Yol kesen müslüman eşkiyanın ve devlete baş kaldıran müslüman isyancının üzerine cenaze namazı kılınır mı?
-
Kanser hastasının, doktorların, kemoterapiden sonra sperm sayısında azalma olacağı yolundaki ikazlar istikametinde, spermlerini dondurması caiz midir?
-
Kaza ve kader bilgisi üzerine İslam âlimlerinin farklı tarifleri vardır. Bunlardan hangisine göre inanmak icap eder?
-
Nâfile namazda secdede türkçe dua yapılabilir mi?
-
Öğleyi (veya yatsıyı) yalnız kılan, tekrar cemaatle kılarken nafileye mi yoksa öğlenin (veya yatsının) farzına mı niyet eder?
-
Bir özür sebebiyle gusl ve abdestte Mâlikî veya Şâfiî mezhebini taklid eden Hanefî’nin bir yeri kanasa, Mâlikî veya Şâfiî’de bozmadığı için abdest almadan namaz kılsa günah işlemiş olur mu?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158