Yazışmalar
-
İslamiyet canlı resmini yasakladığı halde, bilhassa Osmanlılarda minyatür sanatı üzerine çok eser görüyoruz. Bu da bir çeşit resim değil midir?
-
Yedi yaşındaki bir çocuk kendi parası ile arkadaşına hediye veya kendisi için yiyecek veya giyecek birşeyler alabilir mi?
-
Hazret-i Musa ile bilge kulun yolculuğunu anlatan kıssadaki bilge kulun insan değil, melek olduğunu söyleyenler var mıdır?
-
Havva ismi Kur’an-ı kerimde geçiyor mu?
-
Ahmet Refik Altınay ve yazdığı kitaplar muteber midir?
-
Zevcemle münakaşa ederken, ona talâk olmadığını anlatmak için, şöyle şöyle deseydim talâk olurdu diye anlatmak, nikâha zarar verir mi?
-
Yurt dışında yaşayıp işsizlik parası alıyorum. Düşük sigortalı bir işte çalışırsam, işsizlik maaşım kesilmiyor. Bu halde bir firmayla anlaşmalı olarak yüksek maaşla çalışıp sigortamı ve gelirimi düşük göstererek gelen işsizlik maaşını almam caiz olur mu?
-
İstanbul'da oturuyorum. 7 günlüğüne Adapazarı’na gittim. Oradan İstanbul'a dönmeden Sivas'a gideceğim. Sivas'da 13-16 gün arası duracağım. Adapazarı ve Sivas’da seferi sayılır mıyım?
-
Bir Türk kızı ile bir Çingene genci evlenebilir mi?
-
Kardeş katli meselesinde zamanın âlimlerinin padişahdan çekinerek tesir altında fetvâ vermiş olması beklenmez mi?
-
Resmî dairelerde işin hızlanması için orada çalışan memura para vermek caiz midir?
-
Osmanlı’da ilm-i sima diye bir ilim var mıdır? Bu ilim sayesinde mesela birinin yalan söylediği anlaşılabilir mi?
-
Deve sidiğinin şifa olduğuna dair rivayetin esası var mıdır?
-
Müslüman yaşını hicri takvime mi, miladi takvime göre mi esas alır?
-
Yeniçeri ocağı kaldırıldıktan sonra, yeniçerilere ait mezarlıkların yıktırıldığı doğru mudur?
-
Fas, Osmanlı hilâfetini kabul etmiş midir?
-
İslam coğrafyasında cereyan eden zulümlere gücü yetmeyen müslümanın tavrı ne olmalıdır?
-
Her müslüman, mümin ve her mümin, Müslüman mıdır?
-
Kudüs’teki Kubbetussahrâ’yı Hazret-i Ömer mi yaptırdı?
-
"Kızılay, İhlâs vakfı gibi yardım teşkilâtı, dînin (Hibe) ahkâmına tâbi’dirler. Vakf değildirler. Çünki, altın ve kâğıd liralar vakf edilince, kimsenin mülkü olmazlar. Yardım cem’ıyyetlerine teberru’ edilen malları, paraları ise, alâkalı me’mûr kabz edince, cem’ıyyet reîsinin mülkü olur. Cem’ıyyetde çalışan me’mûrlar, cem’ıyyet reîsinin vekîlleridir." Şu halde bir vakfa yapılan teberruyu, o vakıfta çalışan biri teslim alsa, vakfın reisinin mülkü olduğu mu anlaşılır?
-
İkindi namazını tek başına kılarken biri uysun diye tekbirleri yüksek sesle söylemek namazı bozar mı?
-
Kabir azabına inanmayan bir arkadaşım var. Kur’an-ı kerimde bununla alakalı bir hüküm bulamadığını söylüyor. Bu kaidenin delili nedir?
-
Mektubat-ı Rabbânî’de 1. cild 16. mektupta İmam-ı Rabbânî hazretlerinin kaleme aldığı ve âlem-i menamda Peygamberimiz efendimiz tarafından medh edildiğini yazdığı kitap hakkında malumat verir misiniz?
-
Hazret-i Ali ya da başka sahâbilerdenden kitap yazan var mıdır?
-
Sabah namazının sünneti kılınamayıp, farzı kılınsa, kerahat vakti çıktıktan sonra sadece sünneti kaza edilebilir mi?
-
Ateist bir arkadaşın ikramını kabul etmek, yemeğini yemek caiz midir?
-
Bir kimsenin, tâbiînden üstün olması mümkün müdür?
-
Seferilik için üç günlük yol gidilmesi gerektiği halde, bugün modern vasıtalarla bu mesafe çok daha kısa zamanda alınıyor. Bilhassa hanımların yalnız seyahati meselesinde artık bu fetva esas alınabilir mi?
-
İbni Arabi hazretlerinin Fütuhat kitabında bahsettiği Âdem aleyhisselâmdan evvel yüzbin Âdem yaratıldı sözünü nasıl anlamalıdır? Bu evrim faraziyesine delil olabilir mi?
-
Hac yaparken prostat hastası ihramın altına bir şey giyebilir mi?
-
1 yıl önce benden 2 yaş küçük kardeşimi kaybettim. Eşi ve 3 çocuğu kaldı. Ölen kardeşimin hanımını nikâhlamam hususunda ailem baskı yapıyor. Ne dersiniz?
-
Şâfiî imamın arkasında Hanefi namaz kılarken, imamın Şâfiî olduğunu bilmesi ve buna niyet etmesi şart mıdır?
-
Yaz kursuna giderken kitaplığından bir kitap aldım. 10 lira ücretini ödemedim. Şimdi kurs bitti. Şu an o kursta ders veren kişiyi bulmam çok zordur. Bu niyetle bir câmiye 10 lira versem o borç yerine geçer mi?
-
İnternette çiftlik bank diye bir oyun platformu var. Oyunun idarecileri, oyunculara gerçek para ile tavuk, inek, arı, koyun gibi hayvanlardan sanal olarak satın alarak sisteme yatırım yapmış olur. Çiftlik Bank, bu yatırımları muayyen yerlerdeki çiftliklerde canlı hayvan alarak ve bu hayvanların işletme maliyetlerini karşılayarak çalıştırmaya başlar. Oyuncular, sanal olarak hayvanların mahsullerini ‘Sat!’ butonuyla satıp, çekilebilir altına çevirebilir. Çiftlik Bank, çiftliklerdeki yatırımlarla aldıklaır hayvanlardan et, sucuk, kaşar, bal, yumurta üreterek, birçok şehirde bulunan şarküterilerde halka satar. Yatırımcıya oyunda belli şartları temin ettiği takdirde yıl içerisinde yatırdığı ücrete nisbeten vaad ettikleri tutarı veriyor. Ancak oyunu aktif kullanmazsa, 1 yıl hiç girmezse, yatırdığı parayı dahi geri alamaz. Aldığı hayvan da öldüğü için parası gitmiş oluyor. Oyun sahipleri yatırdığı paralar ile gezip-görme imkânı temin ettikleri iki çiftliklerine yatırım yapıyorlar. Böyle bir oyunu oynamak caiz midir?
-
Zamanın ilmine göre tefsir gerekir mi? Mesela 200 sene sonra yeni keşfedilen bir hâdise ile âyet-i kerime daha da aydınlatılamaz mı?
-
Mürid olabilmek için namaz kılıyor olmak şart mıdır? Zamanla mükellefiyetleri yerine getirmek olur mu?
-
İki ortak olsa, ortak oldukları iki ev ve bir iş yeri olsa, evlerde kendileri otursalar, iş yerinde de beraber çalışsalar, bir gün sözlü olarak ortak oldukları 2 ev ve dükkânı paylaşıp ortaklığı bitirseler, biri 2 evi, diğeri de dükkânı alsa, ama evleri alan az zaman sonra anlaşmaya uymayarak dükkâna gelip eskisi gibi çalışmak istese, öbürü de saygıdan ses çıkarmasa, sigortası yatsa, dükkân sahibi de eskisi gibi evin birinde oturmaya devam etse, sonra dükkân batsa, mesuliyet kime râcidir?
-
Livata yapanların muayyen bir cezası var mıdır?
-
Osmanlılarda soy tükenirse Kırım hanı tahta geçiyor. Sultanzadeler neden hiç düşünülmemiş de, Giray Hanedanına hak tanınmış?
-
Osmanlı’nın Çöküşü kitabınızda “Osmanlı Devleti, büyük devletler arasındaki yerini Rusya’ya vererek 4. sıraya düştü” demişsiniz. Osmanlı Devleti hangi devirde 1. sıradaydı?
-
Fâsık veya inançsız akrabaların bayram gibi hususi zamanlarda ellerini uzatırlarsa öpmekte beis var mıdır?
-
Ailem, şarkı sözlerinde dinen mahzurlar bulunan bir grubun konser biletini benim almamı istiyor. Beis var mıdır?
-
Müslüman olduğunu söyleyip de farzları yerine getirmeyen bir kişiyle arkadaşlık yapmakta mahzur var mıdır?
-
Bilmeden elfaz-ı küfr söz söyleyenin nikahı düşer mi?
-
Müslüman hanımların haşema giymesi caiz midir?
-
Hac için 30 günlüğüne Mekke’de kalmaya niyet eden kişi Taif'e gidip gelse Mekke’ye girerken ihrama girip umre yapması gerekir mi?
-
Mekke’ye hacca gelmiş kişi 15 gün kaldığında mukim olur mu?
-
İfrat haccı yapan Mekkeli’ye nisaba mâlik ise kurban vâcip olur mu?
-
Mekke’de ikamet eden kişi hac aylarında umre yapsa, sonra ihramdan çıkıp, haccı da aynı sene içinde yapsa, o kişi temettü haccı mı yapmış olur?
-
Protez saç takmak caiz midir? Abdest ve gusle mâni midir?
-
Asırlar evvel, Müslümanlar arasında büyük fitneler olmuş, birkaç asır sonra da Moğol zulmü, İslam dünyasını ve medeniyetini yerle bir etmişti. Ama Osmanlı devrinde Müslümanlık, belki de en büyük devirlerinden birini yaşadı. Bütün bunlara bakarak "Her asır, önceki asırdan daha bozuk olur. Böylece kıyamete kadar hep bozulur." hadis-i şerifini nasıl anlamalıdır? Zira bu hadis-i şerifi, gayretsizliğine bahane olarak gösterip, bununla da "Mütevekkilim." diye övünenler görülüyor. Eskiler de böyle düşünselerdi, i'lâ-yı kelimetullahdan geri durmazlar mıydı? Dünya tarihinin iman ve küfr nöbetleşmesi olduğu fikri, sizce doğru mudur?
-
İbni Haldun’un laikliği müdafaa ettiği doğru mudur?
-
Bir tanıdığım bana küstü. Ne yaptıysam barışmıyor, selâmımı da almıyor. Yapabileceğim bir şey var mıdır?
-
Osmanlı devri Arap yarımadasını anlamak için kitap tavsiye eder misiniz?
-
Siyah köpeklerin öldürülmesine dair bir hadis-i şerif okudum. Bunu nasıl anlamak icab eder?
-
Erik, kiraz gibi yazlık meyveleri dondurup kışın daha fazla fiyata satmak caiz midir?
-
2015 yılında bir şirketin hissesinden alarak ortak olan kimse, şirketin 2013 yılında olan borcuna da otomatik olarak ortak olmuş olur mu?
-
Seferilik için niyet şart mıdır?
-
Üç aylık 4-5 dana alsam, bir akrabam baksa, bir sene sonra satsak, kârı eşit bölüşsek caiz olur mu?
-
Hastaya devletin verdiği bez fazla gelse, satılabilir mi?
-
Bazı bilim adamları, 7000 yıllık Mısır tarihinde, piramitlerdeki kitâbelerde Musa aleyhisselâmdan hiç bahsedilmediğini söylüyor. Ne denebilir?
-
Zekat nisabına ulaştığım tarihi not aldım. Sıfırlamadığı halde, sene-i devriyesinde elimde nisab mikdarı yoksa, zekât alabilir miyim?
-
Moğollar, Müslüman memleketlerini talan ederken nüfuslarının fazla olduğu “çekirge sürüsü” ifadesinden anlaşılıyor. Bu kadar çoksa bugün neden sayıca çok az Moğol vardır?
-
Bir hadis-i şerifte “Müneccim, kâhindir. Kâhin de sihirbazdır. Sihirbaz da kâfirdir” buyuruyor. Yıldız yükseltme, kısmet açma gibi işleri yapanlar kâfir midir?
-
Bir kimse eğer hastalığım geçerse 40 gün aralıksız oruç tutacağım diye adasa, ancak aralıksız tutamasa ne lâzım gelir?
-
Bir kimse bir kuyuda ölmüş kurbağa görse bu kuyudan su içmek ya da abdest almak caiz olur mu?
-
Müslüman kendisine sözlü ya da fizikî tecavüz olduğunda kavga etmesi caiz mi?
-
Babamın dedesinden bana intikal eden ve üzerinde hicri x yılında x şehrinin x câmii imamı tarafından kütüphane-i cedid isimli bir yere vakfedildiğini gösteren mühürlü bir yazma eser var. Bunun elimde durması vebal midir?
-
90 km uzaktaki yere giderken, bir iş için yoldan sapıp, tekrar aynı yola dönüp, gitmek istenen yere varıldığında 90 yerine 110 km yol gidilmiş olduğu görülse seferi olunur mu?
-
Hangi şartlarda ezan câminin içinde okunabilir?
-
Ebû Tâlib icin Allah’tan rahmet istemenin itikadî cihetten bir mahzuru var mıdır?
-
Câminin içi dolunca dışarıya hasır serilip cemaat orada namaz kılıyor. Ancak sonra arada büyük bir boşluk oluyor. Cemaat gölge diye ağaçların altında kılıyor. Namazları sahih olur mu?
-
Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî hazretleri için Şâfiî mezhebli, Hanefî meşrebli ifadesi ne manaya geliyor?
-
Bir evde oturmak mukabilinde, başka bir evde oturmak şeklinde bir anlaşma caiz midir?
-
Bir araba bir başka arabaya satılsa ve diğer arabanın sahibi alacağı araba yanında bir de 2 ay sonra ödenmek üzere 2000 lira istese caiz olur mu?
-
Bir kimsenin elinde 7 gramlık bir altın olsa, zekâtı bundan az olsa, bununla bir fakirle devr yaparak zekâtını verse, ancak vermesi icab eden zekât 5 gram olsa, bu 2 gram fazla verdiğinin hükmü nedir?
-
Babam dedemden önce vefat etti. Bir amcam ve bir halam var. Şimdiki kanuna göre, dedemin vârisi sayılıyorum. Miras almamda dinen mahzur var mıdır?
-
Zekât vekili başkasını vekil yapabilir mi?
-
Alzheimer hastasının aklı tamamen gitse, oruç tutamadığı için zengin olsa ne lazım gelir?
-
Vehhab Allahü tealanın ismi olduğuna göre, Vehhabi demek doğru mudur?
-
Ayılmak için amonyak koklamak, oruç bozulur mu?
-
Evimizde sofra adabı nasıl olmalıdır?
-
Sakal-ı şerif ziyaret edilirken sesli bir şekilde salavat getirmek doğru mudur?
-
Müslümanlar ve gayrı müslimler, İslâmiyetin giyim kuşam için getirdiği tahditlere uymasa ne lâzım gelir?
-
Sakal-ı şerifin ehemmiyeti nedir? Neden 40 kat beze sarılmaktadır?
-
İmsak (fecr) girdikten sonra seyahate çıkan kimse orucunu açabilir mi?
-
Kadir Gecesi'nin zamanının tam olarak söylenmemesinin hikmeti nedir?
-
Hastaya okuyan birinin para istemesi veya alması caiz midir?
-
Her Müslümanın hayatında bir kere olsun keffaret orucu tutması şart mıdır?
-
Telefonlar için oyun yapmak ve oyundaki reklamlardan para kazanmak caiz mi?
-
Ödünç para verirken, veren kişinin geri alacağı müddeti beyan etmesi caiz olur mu?
-
Bir hanım, hanımlara tesbih namazı kıldırabilir mi?
-
Yaraya sürülen krem ve sıvı ilaç orucu bozar mı?
-
Kur’an-ı kerimde “Biz her millete bir peygamber gönderdik” ( Nahl: 36) ve “Eğer isteseydik her şehre bir uyarıcı peygamber gönderirdik” (Furkan, 51) meâlindeki birbirine muarız gibi gözüken iki âyet-i kerimeyi nasıl anlamak münâsibdir?
-
Hazret-i Peygamber’in doğumundan evvel Yemen’in statüsü neydi?
-
Bir fitre mikdarı olan 3,5 kilo hurmayı, 400 gramlık paketlere koyup 9 kişiye vermek caiz midir?
-
Teravih ile vitr arasındaki duayı yüksek sesle yapmak münasip midir?
-
Namaz kılarken kısa kollu gömlekle namaz kılmamak için kolçak takmak münasip midir?
-
Araba almak isteyen, arabayı satanla bir bedel üzerinden anlaşıyor. Sonra katılım bankasına, %30’unu peşin ödüyor; %70’ini banka tamamlayıp arabayı alıyor ve bu kişiye biraz kâr koyup taksitli satıyor. Caiz midir?
-
Şirketlerin, kampüslerin mescidinde Cuma namazı kılmak caiz midir?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163