Yazışmalar
-
Peygamber aleyhisselamın (sallalahü aleyhi ve sellem) dünyaya teşriflerinden evvel Allah lafzı celilinin Araplar arasında kullanıldığı doğru mudur ve bu lafzı celil el ilah kelimesinden mi türemiştir?
-
Ankara’da oturan birisi, Mersin’e gitse, Ankara’ya dönüşte akşam namazını kılamasa, Ankara’da iken cem edebilir mi?
-
İngiliz sefiri Percy Loraine’ne, Gazi’nin ölümüne yakın kendisinin devletin başına geçmeyi teklif ettiği doğru mudur?
-
Efendisinin cinsi talebini istemeyen cariyeye ne olur?
-
Oturarak namaz kılan kişi, secde ve rükûya giderken aynı miktarda eğilse namazı sahih midir?
-
Gemide çalışan biri, yemek ambarlarından acıktığı zaman, henüz dağıtıma çıkmamış yiyeceklerden öteberi alıp yese, caiz midir?
-
Zekât verilirken ilk zengin olduğu andaki miktar mı hesaplanır yoksa verildiği andaki miktar mı?
-
Ateistler, Allah niye bebekler ölürken engel olmuyor, dediğinde ne cevap verilebilir?
-
İran bayrağındaki güneşe benzer alamet ateşperestlerin sembolü değil mi?
-
Allah dışında bir şey üzerine yemin edilirse veya “Eğer filan filan olursa şunu yapmaya söz veriyorum” gibi lafızlar yemin sayılır mı?
-
Mustafa Kemal Paşa’nın Karlsbad günlerine dair faaliyetleri hakkında bilgi edinebileceğim kaynak tavsiye edebilir misiniz?
-
Bazı yerlerde ezan bitince “essalatu vesselamu aleyk” diye salat ve selam ediyorlar. Bu tatbikatın aslı var mıdır?
-
Sabah namazı en son ne zaman kılınabilir?
-
Selçuklu Sultanı Alparslan Şâfiî miydi?
-
Çalıştığım büroda, içinde içki şişeleri bulunan bir dolabın yanında namaz kılıyorum. Mahzuru olur mu?
-
Kısa filmler çekip bu filmleri yarışmalara göndererek dereceye girip para kazanmak caiz midir?
-
Köyümüzde domuzlar mütemadiyen tarlaya ve ekinlere zarar veriyor. Zehirle öldürmeleri caiz midir?
-
Bir şahıs, uyuyakalma tehlikesine binaen yatsı namazını mütemadiyen bir saatte kılacağına yemin etse, sonraki günlerde gece geç saatlere kadar uyanık kalacağı belli olsa bu kişi, yemin ettiği saatten geç bir saatte namazını kılabilir mi?
-
Bir yatırım grubu oluşturacağım. Yatırımcılar bana para verecekler, ben de bu parayı çeşitli alım-satım işleri yaparak para kazanmaya çalışacağım ve kârı bölüşeceğiz. Yatırımcılar beni umumi vekil tayin edecekler, bütün tasarruf bende olacak. Yaptığım işlerde, işin durumuna göre çeşitli masraflar olacak. Bu masraflar düşüldükten sonra elde edilen net kâr yarı yarıya bölüşülecek. Kâr payı ve masrafların dağıtımı, kişinin gruptaki yüzde payı üzerinden yapılacak. Zarar durumunda kalan para iade edilecek. a-Böyle bir yatırım grubu kurmak caiz midir? b-Gruba katılmak için alt ve üst limit tutarı olacak ve bu limitler benim kabul ettiğim kişilere göre değişiklik gösterebilecek. c-Yatırım süresi 1-3 yıl arasıdır. Mücbir sebep olmaksızın (vefat, büyük hastalık vs.) 1 yıldan önce gruptan çıkmak istenirse, eğer sistemden kâr ettiyse bu kâr verilmeden ve sistemi aksattığı için ücret (ceza) olarak %10 kesinti ile 1 ay sonra parası iade edilecek. Zarar hâlinde ise kalan bakiyesinden ücret (ceza) olarak %10 kesilecek. Bu maddeyle ilgili değişiklik tasarrufu bana ait olacak. Ayrıca gerekli gördüğüm her durumda gruptan atılanlar olabilir. Bu durumda bu kişiler de bu hesap yöntemiyle gruptan çıkarılacaklar. d-Yapılan işler ve masraflarla ilgili detaylı bilgi verilmeyecek.
-
Kurban kesmek için nisap miktarı ne kadardır?
-
Mektubat-ı Rabbânî tercümesinde İmam Gazali’nin meşhur kitabı için el-Münkizü anid-Dalâl geçiyor. Halbuki kitabın orjinal isminde an yerine min harf-i cerri kullanılmış. Bunun hikmeti nedir?
-
Şu anda büyük seralarda topraksız meyve, sebze ve çiçek yetiştirilip satılıyor. Bunların uşru var mı?
-
Bütün ruhlara dünyaya gelmeden evvel bu mesuliyeti isteyip istemedikleri sorulmuş mudur ve dünyaya gelen ruhlar bu imtihanı kabul ederek mi geliyorlar?
-
İnsan, kendini nasıl yetiştirir de Osmanlılar devrindeki gibi hezarfen olabilir?
-
Hangi tarihte savaş ile toprak elde etmek yasaklandı?
-
Bir kişinin 100 gram 24 ayar; 100 gram da 18 ayar altını olsa zekâtını nasıl verecek?
-
Rumeli’den Arnavut, Boşnak gibi gayrı Türk Müslümanlar Anadolu’ya göç ederken, Türk asıllı Gagavuzlar neden göç etmemiştir?
-
Türkiye’de Arnavut, Çerkez, Gürcü, Çingene, Boşnak gibi halklar da asimilasyona uğramış mıdır? Asimilasyon denilince sadece Kürtler konuşuluyor? Bunların dillerinin sonraki kuşaklara taşınmamasının sebebi ne olabilir?
-
Gazi Hüsrev Bey Bosna’da yaptırdığı çok sayıda medrese, camii, hamam, türbeyi kendi malından mı vakfetmiştir?
-
Bir İslâm devleti, gayri Müslim bir devlete borç verip faiz koyabilir mi?
-
Osmanlı vesikalarında geçen reaya tabiri ne manaya geliyor?
-
Birinci Cihan Harbi'nde her cephede yenilmemize rağmen payitahta çok uzak olan neden Filistin hezimeti Mondros'un imzalanmasındaki baş amil olmuştur?
-
Annem, üniversite talebesi olan kız kardeşimi devamlı ev işi yapmaya zorluyor. Böyle bir hakkı var mıdır?
-
Müteahhirîn (sonraki âlimler) denince hangi yıl/zaman/devirden itibaren olan âlimler anlaşılmalıdır?
-
Müşteri bazen, nezaket icabı, herhangi bir mal için, "verir misin?" veya "tartar mısın?" diyor. Böyle alışverişin mahzuru olur mu?
-
Gemi çıpası ve dört yapraklı yonca haça benziyor. Bunların bulunduğu eşyayı kullanmak uygun mudur?
-
İnternette bir belge dolaşıyor, belgede ise şu ifadeler geçiyormuş ; "Valide Sultanın alışveriş listesi: 24 şişe kına kına şarabı, 300 şişe Bordo şarabı, 2 anbar Viyana birası, 24 şişe Porto şarabı, ufak fıçı derununda sardalya, Lakârta [Lakerda] balığı, havyar...". Belgenin üstünde arşiv numarası da yok. Fakat atan kişi Osmanlı arşivinde mevcuttur, kontrol edilmiştir diyor. Ne dersiniz?
-
Hünsanın (hermafroditin) feraizde hâli nedir?
-
Bir kimse Peygamberimizin anne ve babasına müşrik, kâfir ve cehennemlik dese dinden çıkar mı?
-
Uzak bir yer için ta öteki dünyada veya öteki dünyada bile olsa gider alır demek küfür müdür
-
HAARP projesiyle suni depremler yapılabildiği ve Türkiye'deki 99 depreminin bu şekilde tarafından yapıldığı doğru mudur?
-
Veled-i zina asla ilimde derinleşemez mi?
-
Derviş Vahdeti İngiliz ajanı mıydı?
-
Abdullah bin Abbas’ın fazlalık faizini kabul etmediği doğru mudur?
-
Evi boyatmak için boyacıdan silinebilir boya istedim. Silinebilir boya diye bana silinemez boya sattı. Evi boyatıp üzerinden yaklaşık 1 ay geçtikten sonra boyadaki kusuru fark ettim. Daha sonra bu vaziyeti boya firmasının experine teyit ettirdim. Boyacı da kabul etti. Bu hal için boyacıdan iki boya arasındaki fiyat farkını alabilir miyim? Bu işten zararım sadece fiyat farkı ile karşılanacak gibi değil. Çünkü yapılan boya işi daha kısa ömürlü olacak. Bir müddet sonra evin tekrar boyanması gerekebilecek. Ayrıca boyacı, evi detaylı tarif etmeme rağmen, bana ihtiyacımdan fazla boya sattı. Bundan dolayı tazminat alabilir miyim?
-
Yahudilerin gıda sektörünü elinde tuttuğunu ve gıda yoluyla insanları muhtelif hastalıklara duçar ederek insan nüfusunu azaltma politikası güttüğü doğru mudur?
-
Merhum Yılmaz Öztuna dindar bir insan mıydı?
-
Siyasette dini hiç kullanmamak mı gerekir?
-
Bir adam karısını zina ederken görürse, onu ve adamı öldürse, bunu nasıl ispatlar?
-
Devlet reisi isterse beytülmalin dört kalemi yanında farklı kalemler açabilir mi?
-
Kadın uzun eteğinin altında bir şey giymeden namaz kılabilir mi?
-
Yakın tarihteki fena şahsiyetleri, yanlış tanıyan insanlara tanıtmalı mıdır?
-
Dedem Alzheimer hastasıdır. Sağ iken 2 kız ve 4 erkek çocuğu malları aralarında paylaşmış. Annem dedemden evvel vefat etti. Bizim dedemizin mirasından hissemiz var mıdır?
-
İmam Ahmed bin Hanbel, amel imandan cüzdür dediğine göre, nasıl ehl-i sünnetten oluyor?
-
Cariye iş yapmaya icbar olunamaz sözünün aslı nedir?
-
Vehhabiler İmam Zehebî’nin Ulüv kitabını delil getirerek, Allahü tealanın eli, yüzü, gözü vardır dediğini söylüyorlar. Ne dersiniz?
-
Bir adam dayısının kızına şehvetle dokunmuş olsa, bu adamın karısı da bu dayıya şehvetle dokunsa, bu karı kocanın nikâhı hürmet-i musahara cihetinden bozulur mu?
-
Şevâhid’de anlatıldığı üzere, bir ganimet taksiminde kendisine az verildiğini düşünen Necidli biri “Ey Muhammed Allah’tan kork” diyor. Resulullah, “Ben Allah’tan korkmazsam, kim korkar?” diye cevap veriyor. Hâlid bin Velid bu kişiyi öldürmek için izin istiyor; ama verilmiyor. Resulullah sonradan “Bu adamın neslinden bir kavim gelecek; Kur’an-ı kerim okuyacak; ama okudukları boğazlarından aşağı geçmeyecektir” (Yani münderecatı ile amel etmeyeceklerdir) Ok yaydan çıkar gibi dinden çıkacaklardır” diyor. Buna rağmen Peygamber efendimiz bu adamın öldürülmesine neden mani olmuştur?
-
Lokantada içtiğimiz şıranın tadının şekerli keskin ve yakıcı olduğunu ve küçük kabarcıkların yüzeye doğru çıktığını gördük. Köpürme yoktu. Şaraba dönmüş müdür? Bilmeden içmek özür müdür?
-
Bir Hanefî, Eş’arî olabilir mi?
-
Hazret-i Ömer’in bir cariyeye “kokuşmuş kadın, başörtünü çıkar” dediği doğru mudur?
-
80 km uzaklıktaki seferi mesafede olmayan yazlığa gidildiğinde yazlığa 30 km uzaklıktaki bir başka yere gidilse, gidilen yerde ve yazlıkta 15 günden az kalacak şekilde asıl meskene dönene kadar namazlar kısaltılır mı?
-
Wael Hallaq’ın İmkânsız Devlet kitabı, bu zamanda İslâmî bir devlet olamayacağını iddia ediyor. Ne dersiniz?
-
Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında Avrupa’dan kanunlar aldığını biliyoruz. Gayri İslami bir kanun nasıl İslamileştirilir, fıkha uygun hale getirilir?
-
Mezar taşına neler yazılabilir?
-
Hazret-i Ömer’in kitabî kadınla evlenmeyi yasakladığı doğru mudur?
-
Bir kimseye zevcesinin sütannesiyle nikâh düşer mi? Onunla seyahate çıkabilir mi?
-
Erkeğin tenasül uzvunun ebadının kadın tarafından yetersiz görülmesi meşru bir boşanma sebebi midir?
-
Yeni evlenen birine ev eşyası almak için banka, ihtiyaç finansmanı temin etmektedir. Kredi kartı gibi bir kart verip pos cihazı olan yerlerden bu kart ile alışveriş yapıldığında, kart kapanıyor ve taksite bölünüyor. Vadeli olduğu için ödenenden fazlası bankaya ödenmektedir. Bu muamele caiz midir?
-
Rıza Nur’un yazdıklarından kendisinin paranoid olduğu kanaatine vardım. Bunları o devrin meşhurları neden yazmamıştır?
-
Arap alfabesinin zor yazıldığı ve imla hatalarına yol açtığı iddiasına ne dersiniz?
-
Anne baba birine zulmetse ve beddua alsa, çocuğuna tesir eder mi?
-
Kureyş soyundan gelen 12 imam hadisinde kastedilenler kimdir?
-
Babası yanına çağıran bir erkek kimsenin yalnız başına kendi arabası ya da tayyare ile sefere çıkması mekruh olur mu?
-
Uluhiyyette şirk ile ibadette şirk aynı mıdır?
-
Bazı kitaplarda sıfat-ı zatiyye için sıfat-ı selbiyye ifadesi kullanılıyor. Selbi ne demektir?
-
İlk oturuşta ettehıyyatü okuduktan sonra kalkarken Allahü ekber deyip demediğini hatırlamayan kimsenin secde-i sehv mi yapması gerekir?
-
Esir pazarlarında cariyelerin çıplak teşhir edildiği doğru mudur?
-
Gayrı Müslim veya mübtedi birinin Muhammed, Ömer, Hasan gibi mübarek isimleri varsa, onlara bu şekilde hitap etmekte bir mahzur olur mu?
-
Emevi devletinin İslamiyet’e hizmeti olmuş mudur?
-
Azerbaycan'ın Sovyet istilasına uğramasında Ankara hareketinin rolü var mıdır?
-
Nadir Şah suikast ile öldürülmeseydi İran’ı eskiden olduğu gibi Sünni yapabilir miydi?
-
Nikâh kıyarken damat mehr-i muaccel ile mehr-i müecceli topluca vermek istese, ne lazım gelir?
-
Emevî ve Abbasî halifeleri hangi mezhebe göre amel ederlerdi?
-
Amin Maalouf’un Doğunun Limanları kitabında Sultan Aziz’in kızı İffet’in delirdiğinden ve sarayın hekimi rikabdar ile Adana’da evlendiğinden bahsediliyor. Doğru mudur?
-
Selçuklular Anadolu’ya girince halk ile zimmet akdi yaptılar mı?
-
İbadet meselelerinde Hanefi; muamelatta ise Şâfiî mezhebi bana daha doğru geliyor. Bu şekilde tatbik etsem olur mu?
-
Bir insanın yarım yamalak tesettüre giren insanlara karşı hiç örtünmeseydin şeklinde düşünmesi uygun mu?
-
Bir kimse 1 çeyrek altın mehr-i muaccel ve 11 Reşat altın mehr-i müeccel ile evlense; yıllar sonra geçimsizlik olup, barışınca bir nikâh daha kıyılsa, bu sefer kadın mehr olarak altın değil de beni umreye götür dese, nasıl hareket edilir?
-
Dinimizde Dikilitaşların uygunsuzluğu hakkında bir hüküm var mıdır?
-
Düşman ülkedeki insanların çoluk çocuk külliyen katli vaciptir diyene ne cevap vermek lazım gelir?
-
Müslüman bir erkeğin Ehl-i kitap bir kadınla evlenmesi hangi hallerde caizdir?
-
Kişi Müslüman bir ailede büyüdüyse 20 yaşına geldiğinde gayrı Müslim olamaz mı?
-
Ziya Gökalp hakkında malumat için tavsiye edebileceğiniz bir kaynak var mı?
-
İslam’da bir kişi mürted olduğunda tefrika çıkarmazsa cezalandırılır mı?
-
Kadı tarafların rızası olmadan kısas cezası yerine diyete hükmedebilir mi?
-
Yolculuk esnasında bir yere yetişmemiz gerekirken bütün şeritler tıkalı olsa emniyet şeridinden yola devam etmek kul hakkı doğurur mu?
-
Determinizm, İslamiyet’teki kader inancına uyar mı?
-
Banyoda saç tıraşı olup, kesilen saçların kanalizasyona gitmesi caiz midir?
-
Attila Yayla “Kemalizm’e liberal açıdan bakınca” isimli makalesinin sonlarında “Esasen Atatürk’ün ölümünden kısa bir süre sonra Kemalizm’in unutulmasının alt yapısı hazırlanmıştı. Milli Şef İnönü’nün diktatörlüğü tesis edilmişti ve önceki şefin mirası tasfiye edilmekteydi. Bugünkü hâliyle Kemalizm, tarihi bir figür olan İnönü’yü bir başka tarihi figür olan Atatürk’le dengelemek isteyen Demokrat Parti iktidarı tarafından, özellikle iktidara geldikten sonra tesis edilmeye başlandı. Muhtemeldir ki, Demokratlar, Kemalizm’in abartılacağını ve bir süre sonra Kemalizm karşıtlığının CHP’nin elinde kendilerinin vuracak bir silaha dönüşeceğini tahmin edemezdi” diyor. Bu tespit doğru mudur?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159