Sual
Cevap
Bu zamanda sahabenin Ammar, Ebuzer, Selman, Mikdad’ın içlerinde bulunduğu az bir kısmı Hazreti Ali’nin hilafetinin meşruluğuna, sahabenin içlerinde Hazreti Ali'nin kardeşi Akîl’in; Amr bin As, Ubeydullah bin Ömer’in de bulunduğu daha büyük bir kısmı Hazreti Muaviye’nin hilafetinin meşruluğuna inanmış, Sa’d bin Ebi Vakkas, Abdullah bin Ömer, Üsame bin Zeyd ve Ebu Musel Eşari ve İbn Mesud’un bulunduğu daha büyük bir kısım ise bitaraf kalmıştır. Bunların bitaraflığı da, Hazreti Ali’nin hilafete seçilmeye hakkı olmadığı için değil, bu seçimde uygunsuzluk bulunduğu içindir.
Hazreti Ali’nin haklı olduğunu söyleyenler, Ammar bin Yasir’in kendilerini cennete çağırdığı, onların ise cehenneme çağırdığı bir fie-i bâgiye (asi bir topluluk) tarafından şehit edileceğini haber veren hadis-i şerifi delil almıştır. Şah Veliyyullah, “Ali, zamanının en üstünü idi. En üstün olan halife seçilirse, İslamiyet daha iyi yürütülür. Başkası halife olursa, İslamiyet'in yürütülmesinde gevşeklik olur. Birincisinde millet Cennete, ikincisinde Cehenneme sürüklenir. Ammar birincisini istiyordu. Hadisi şerifi böyle anlamak, Ali’nin şerefini arttırmakta, karşı taraftakileri de mazur göstermektedir” der.
İbn Sa’d Abdullah bin Haris’ten naklediyor: Muaviye ve Amr bin As arasında yürüyordum. Abdullah bin Amr dedi ki, Babacığım! Resulullah’ın Ammar’a, Vah Ammar vah! Seni azgın bir topluluk öldürecek, dediğini duydum. Bunun üzerine Muaviye, Onu biz mi öldürdük? O’nu buraya getirenler öldürdüler, dedi. Bu kişiler, Hazreti Ali’nin ordusunda bulunan, vaktiyle Hazreti Osman’a ayaklanıp onu öldüren kişilerdir.
Bu hadis-i şerifi, neden Hazreti Ali taraftarları propaganda olarak kullanmadı? Hazreti Muaviye taraftarları bunu kendileri için menfi bir husus olarak neden görmedi? Sanki bu rivayet, Ammar vefat ettikten sonra hatırlanmıştır. Kimine göre bu söz, sonradan Şiilerce uydurulmuştur. Kimine göre bu söz, Mekke müşrikleri hakkında Resulullah’ın ictihadıyla söylenmiş bir sözdür. Kimine göre bu topluluk, Ammar’ı öldüren bir grup askere mahsustur; Muaviye’ye şamil değildir.