Fritz Neumark’ın “Avrupa Türkleri sevmez” diye başlayan itirafları sahih midir?
II. Cihan Harbi’nden evvel Nazilerden kaçıp Türkiye’ye sığınan akademisyenlerden biri de iktisatçı Fritz Neumark’tır. 1933-1952 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İktisat ve Hukuk fakültelerinde hocalık yaptı. Hatıralarını yazmıştır. Bu vazifesi esnasında bir ders yılı sonuna doğru bir kısım talebeleriyle Boğaz gezisine çıkan Neumark’a talebelerden biri “Avrupalılar bizi neden sevmez hocam” diye sorar.

Hoca, “Çok samimi olarak itiraf edeyim ki, Avrupalı, Türkleri sevmez ve sevmesi de mümkün değildir. Asırlardır kilisenin yürüttüğü Türk ve İslam düşmanlığı Hristiyanların hücrelerine sinmiştir” diye başlayan uzun bir konuşma yapar: “Müslüman olduğunuz için sevmezler. Ama ola ki laik olmak şöyle dursun hristiyan olsanız da size düşman olarak bakmaya devam ederler. Sizler farkında değilsiniz ama onlar şu gerçeğin farkındalar; Tarihten Türkler çıkarılırsa ortada tarih kalmaz. Osmanlı arşivi tam olarak ortaya çıkarsa bugünkü tarihlerin yeniden yazılması gerekir. Avrupa’nın pazarı idiniz, şimdi Avrupa’yı pazar yapmaya başladınız. En az 400 yıl Avrupa’da ensemizde at koşturdunuz. Selçuklular Anadolu’yu, Osmanlılar ise orta Avrupa ve Balkanlar’ı haçlı ordularına mezar ettiler. Osmanlılar orta Avrupa’ya gelmemiş olsalardı bugün Bosna, Kosova, Arnavutluk, Balkan ülkeleri Hıristiyan kalacaktı. Sizi silah ile yenemeyenler sizleri kendilerine benzeterek hakimiyet sağladılar. Önce giyimimizden hayat tarzına kadar ahlaki değerlerimizi yıpratmaya başladılar. Sonra da kendi içinizde sizi bölmeye başladılar. Selçuklu ve bilhassa Osmanlı İslamiyet uğruna her şeyini feda etmeseydi İslamiyet bugün belki sadece Hicaz’da varlığını devam ettirebilirdi. Kaldı ki vahhabiliği kuranlar da İngiliz Dominyon Bakanlığının adamlarıdır. Batı her yerde İslamiyetçi sapık inançlara kanalize etti. Ama Osmanlı Asr-ı Saadet’i devam etti. İfade ettiğim sebeplerden kilise size kin kusmaktadır. Ben Türkiye’ye geldiğimde iki üniversiteniz vardı, şimdi sayısını bilmiyorum, neredeyse her ilde var. Osmanlı zamanında ise şehirlerde medreseler vardı. Tarihinize bir bakın, arşivler yazıyor. İlim tedrisat vardı, çoğunuz Osmanlı’nın yaptığı denizaltıyı bilmiyorsunuz ama Avrupa bunu biliyor. Sizler gerçek hürriyetinize, kimliğinize döndüğünüz zaman Avrupa’nın refahı ve medeniyeti yıkılır. Sizler bizim korkulu rüyalarımızdınız. Ama bu şartlarda çok zor. Son olarak unutmayın Osmanlı’nın iki sultanı Avrupa’nın korkulu rüyası olmuştur. Biri İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmed Han, diğeri Kanuni Sultan Süleyman Han’dır.”

2000’lerin başından beri hemen bütün sağcı neşriyatta yer alan bu samimi! beyanat için bazı yerlerde, Raşid Erer’in ilk baskısı 1947’de yapılmış olan Türklere Karşı Haçlı Seferleri kitabı referans verilmektedir. Şemsettin Sami’nin damadı ve 31. derece mason olduğu bilinen Galatasaray Lisesi tarih muallimi Raşit Erer’in kitabında bu malumat yoktur. Kitap seneler sonra tekrar basılırken (2002), editör Dr. Ahmet Yüksel Özemre tarafından ilave edilmiş ve Özemre bu bilginin kendisine Viyana Sefareti’nde nükleer ateşe vazifesi yapmış, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi eski müdürü Dr. Reşat Uzmen’den 2002 yılında mail olarak geldiğini kaydetmiştir. Kimin işittiği ve kimin naklettiği belli değildir. Çoğu benzerleri gibi işgüzar bir milliyetçi tarafından tertiplenmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Bunu, “Dört tarafımız düşman çevrili, Türkün Türkten başka dostu yok, Avrupa Hristiyan kulübüdür, onun için bizi aralarına almıyorlar” türü tekerlemelerle yetişmiş bir soğuk savaş milliyetçisi kaleme almış olmalıdır. Söylenenlerde doğruluk payı olabilir. Ama Neumark’ı bilen bilir, bilmeyen kitaplarını okumuştur, hiç de Osmanlı ve Müslüman sempatizanı değildir. Atatürk’ü bir askeri diktatör olarak vasıflandırır, ama saltanat ve hilafeti kaldırmasını över, Kemalist inkılapları destekler. Yahudi asıllı birinin Hristiyan ağzıyla konuşması da pek beklenmez. Neumark belki böyle bir suale muhatap olmuş ve kısaca “Müslüman olduğunuz için sevmez” veya “Avrupa’da 400 sene at koşturduğunuz için sevmez” deyip geçmiş, gerisini bunu nakleden hayallerinde doldurmuş olabilir. Belki de hiç sorulmamıştır. Sorulmuş olsa, “Hadi ordan, dünyanın umurunda bile değilsiniz. Okumuşlar 40 senedir insan hakları ihlalleriniz sebebiyle sizi sevmez. Avam da sizi hakiki dindar Osmanlıların gerçek varisi zannettiği için sevmez” demesi beklenirdi. Yazıda acemice ipuçları da verilmiş. Neumark 1952’de Türkiye’den ayrıldı. Her ilde üniversite olduğunu söylüyor. Bu tarihte biri Ankara’da diğerleri İstanbul’da olmak üzere sadece 3 üniversite vardı. Türkiye için Avrupa pazarı o tarihte mevzubahis bile değildi.


7 Eylül 2023 Perşembe
Alakalı Başlıklar