Bazı Hristiyanların keramet göstermesini nasıl anlamalıdır?
Allah’tan gelen her şey, ilahi adetler içinde hasıl olmaktadır. Yani Allah her şeyi bir sebep altında yaratmaktadır. Bu sebeplere iş yapabilecek tesir, kuvvet vermiştir. Bu kuvvetlere, tabiat kuvvetleri, fizik, kimya ve biyoloji kanunları denir. Bir insanın bir iş yapmak, bir şeyi elde etmek için, bu işin sebeplerine yapışmalıdır. Mesela buğday hasıl olması için, tarlayı sürmek, ekmek, ekini biçmek lazımdır. İnsanların bütün hareketleri, işleri, Allahın bu adeti içinde meydana gelmektedir. Allah sevdiği insanlara, iyilik, ikram olmak için ve azılı düşmanlarına bunları aldatmak için harikulade olarak, yani adetini bozarak, sebepsiz şeyler yaratabilir. Her insanda nefis vardır. İslamiyet'e uyanların nefisleri temizlenir, kötülük yapamaz. Açlık çeken, sıkıntılı yaşayan kafirlerin nefisleri ise zayıflar, kötülük yapamaz. Bunun için, evliyada ve rahiplerde harikulade işler hasıl olur.

1-Peygamberlerden, tam temiz oldukları için âdet-i ilahiyye dışında ve kudret-i ilahiyye içinde şeyler meydana gelir. Buna mucize denir. Peygamberlerin mucize göstermesi lazımdır.

2-Peygamberlerin ümmetlerinin evliyasında, nefislerinin kötülükleri kalmadığı için âdet dışı meydana gelen şeylere, keramet denir. Evliyanın keramet göstermesi lazım değildir. Bunlar, keramet göstermek istemez. Allahtan utanırlar.

3-Ümmet arasında, veli olmayanlardan meydana gelen adet dışı şeylere, feraset denir. Şimdi altıncı his diyorlar.

4-Fâsıklardan, günahı çok olanlardan zuhur ederse istidrac denir ki, derece derece kıymetini indirmek demektir.

5-Kâfirlerden zuhur edenlere ise sihr, yani büyü denir.


11 Ağustos 2023 Cuma
Alakalı Başlıklar