Nazi kampından intibalar
“ÇALIŞMAK INSANI HÜR KILAR!”

Auschwitz Toplama Kampı, 70 yıl önce bugün Müttefikler tarafından bulunmuş ve 27 Ocak, Yahudi Soykırım Günü olarak ilan edilmiştir Auschwitz, 1 milyonu Yahudi olmak üzere 1,1 milyon insanın acı içinde yok edildiği Alman-Nazi rejiminin utanç tablolarından biridir.
27 Ocak 2015 Salı
27.01.2015

Auschwitz, 1 milyonu Yahudi olmak üzere 1,1 milyon insanın acı içinde yok edildiği Nazi rejiminin utanç tablolarından biridir. 70 yıl önce bugün Müttefikler tarafından bulunmuş ve 27 Ocak Yahudi Soykırım Günü olarak ilan edilmiştir.
Polonya’da eski papanın memleketi Krakov yakınlarında, 1940’da üç kısımdan müteşekkil bir toplama, çalışma ve imha kampı olarak kuruldu. Krakov’daki 65 bin ve Auschwitz kasabasındaki 14 bin Yahudi tarihten silindi. Yıkılan evlerinin malzemesiyle kamp kuruldu. Etrafı elektrik cereyanı verilmiş dikenli telle çevrildi. Kaçmak imkânsızdı. Diğer kampların idarehanesi de burasıydı.
Avrupa’nın her yerinden milyonlarca Yahudi, Çingene, Rus esir ve Polonyalı vatanseverler trenlerle buraya getirildi. Çoğu yolda havasızlıktan öldü. Kalanlardan güçsüz düşenler kayda bile geçmeden imha edildi. Geri kalanları Krupp ve Siemens fabrikalarına işçi olarak yollandı. Ücretlerini kampta vazife yapan SS’ler alırdı.
Bir yandan bilhassa çocuk mahkûmlar üzerinde tıbbî tecrübeler yapıldı. Banyo diye getirilen gaz odalarında duş yerine püskürtülen Zyclon-B gazıyla zehirlendiler. Ölüm duvarı önünde kurşuna dizildiler. Darağacına asıldılar. Bazısı açlık, soğuk, hastalık sebebiyle öldü. Cesetler fırınlarda yakıldı. Yetişmeyenler toplu mezarlara gömüldü. Çok zor şartlardaki kampta hayat ortalaması 6 aydı.
Dünya, kampın bir esir kampı olduğunu zannediyordu. 1941’de Rus ve Leh esirler; ertesi sene de Yahudi mahkûmlar öldürülmeye başlanınca gerçek ortaya çıktı. 1944’de gönüllü mahkûm giren biri tarafından kampın planları müttefiklere bildirildi. Fabrikalar vuruldu. Ama kampa mahkûm getiren demiryollarının niçin bombalanmadığı bugün bile merak mevzuudur. 1945’te Ruslar kampa girerek, hayatta kalan 6 bin mahkûmu çıkardı.
Bugün Auschwitz, Almanya’daki diğer toplama kampları gibi devlet müzesi olarak ücretsiz gezilebilir. Müzede film gösterisi, fotoğraflar, mahkûmlardan kalan eşyalar teşhir edilir. Alman disiplin ve insan sevgisinin parlak örneklerini! burada görmek mümkündür. Kamp, Schindler’in Listesi filmiyle de tanınmıştır.

Bir grup Yahudi dindaşlarının çektiklerini hatırlamak üzere kampı geziyor

Çocuk mahkumlara ait elbiseler

Gaz odası

Kamp sakinlerinden özürlü olanların protezleri

Kamp sakinlerini öldürmek için kullanılan Cyclone B gazı

Kamp sakinlerinin ayakkabıları

Kamp sakinlerinin ayakkabıları

Kamp sakinlerinin gelirken yanlarında getirdiği valizler

Kamp sakinlerinin saçlarından dokunan kumaş

Kamp sakinlerinin yatakları. Döşek olarak bir mikdar saman, o da herkese nasip olmuyor

Kamp tuvaletleri

Kampa geliş

Kampın girişi. Kapıların üstünde çalışmak hür kılar yazıyor

Kampta çocuk mahkumlar da var

Kampta hayat

Kampta hayat

Kamptan bir manzara

Kamptan kaçış imkansız

Mahkumların ilk haftalarını geçirdiği bekleme salonu

Ölume yolculuk. Demiryolu kampın içinde sona eriyor.

Yaramazlık yapanların kapatıldığı ve tek kişinin ancak ayakta durabildiği karanlık hücre

 Yaramazlık yapanların kapatıldığı ve tek kişinin ancak ayakta durabildiği karanlık hücre

Yaramazlık yapanların kapatıldığı ve tek kişinin ancak ayakta durabildiği karanlık hücrenin girişi

Zamanı geldiğinde kamp sakinlerinin yakıldığı fırınlar