MİSAFİR, EV SAHİBİNİN KUZUSUDUR

Eskiler, hiç tanımadıkları kimseleri, yoldan gelip geçenleri bile hüsnü kabul ile misafir ederlerdi. İbrahim aleyhisselâmın, misafir olmadığı zamanlar sofraya oturmadığı rivayet edilir.
12 Ağustos 2019 Pazartesi

YENİÇERİ KİMDİR?

Bugün bile Osmanlı ihtişamını sembolize eden yeniçeriler, zamanla, devlet içinde devlet hâline gelmişti.
5 Ağustos 2019 Pazartesi

LOZAN: KİME GÖRE? NEYE GÖRE?

Hâdiselerin iyi-kötü, müsbet-menfi oluşu, nereden baktığınızla alâkalıdır. 100 yaşına yaklaşan Lozan da bakılan tarafa göre farklı değerlendirilmeye müsait bir antlaşmadır.
29 Temmuz 2019 Pazartesi

ÇİÇEKLERİN DİLİ - Osmanlı bir çiçek medeniyeti idi…

Şebboy, gece açtığı için gece ümidini; kendinden geçirici kokusuyla zambak da, çok ateşli aşkı sembolize eder. Aşkın dili, şiirlerdir; işareti, mendillerdir; alâmeti çiçeklerdir. Gül, lale, nilüfer, karanfil, hepsi bir mana ifade eder.
22 Temmuz 2019 Pazartesi

OSMANLILAR GEOMETRİ BİLMEZ MİYDİ?

Fransız mühendis Baron de Tott, Osmanlı medrese hocalarına bir üçgenin açılarının toplamını sorar. Birinden “Üçgenine göre değişir” cevabını alır. Mal bulmuş mağribi gibi bu cevaba yapışır.
16 Temmuz 2019 Salı

MEHMED ŞEVKET EYGİ’NİN ARDINDAN

Hayatı boyunca Ehl-i sünnet çizgisinden taviz vermedi. Fikriyle, kalemiyle inandığı değerler için mücadele etti. Allah rahmet eylesin.
14 Temmuz 2019 Pazar

AT BİNENİN KILIÇ KUŞANANIN

Tahta çıkan padişah Eyüp Sultan türbesinde kılıç kuşanır. Kılıç alayı, Avrupa hükümdarlarının taç giyme merasiminin muadilidir.
8 Temmuz 2019 Pazartesi

SARAY’A DAMAT OLMAK…

Herkesin gözü saraylıların ihtişamlı hayatındadır; ama pek de gıpta edilecek bir halleri olduğu söylenemez.
1 Temmuz 2019 Pazartesi

İSTANBUL BELEDİYESİ KİME EMANET?

Dünyanın bilinen en eski belediye kanunu Sultan II. Bayezid tarafından çıkarılmıştır. İstanbul’da belediyeciliğin esasını teşkil eder.
24 Haziran 2019 Pazartesi

PİRİ REİS’İN İDAMININ PERDE ARKASI

Altın Çağ’ın parlak denizcisi Piri Reis, donanmasını Basra’da bırakıp iki gemisiyle Mısır’a geldi. İşte bu an, yıldızın söndüğü andır.
17 Haziran 2019 Pazartesi

SULTAN HAMİD’İN AÇLIKTAN ÖLEN ŞEHZÂDESİ: AHMED NURİ EFENDİ

Ben ölürsem, kimseyi suçlamayın; zira açlıktan ölüyorum. Beni bir Müslüman olarak defnedersiniz”
10 Haziran 2019 Pazartesi

ASIRLAR EVVELİNDEN RESULULLAH’A MEKTUP YAZAN HÜKÜMDAR

“Allah’ın nebisi ve resûlü, peygamberlerin sonuncusu, âlemlerin Rabbinin elçisi, Abdullah oğlu Muhammed’e birinci Tübbe’den.”
3 Haziran 2019 Pazartesi

HAZRET-İ PEYGAMBER’İN MÜTEVAZI MUHTEŞEM SOFRASI

Resul-i Ekrem, fakirlerle, hizmetçisiyle aynı sofraya otururdu. Çocuklar ve hanımlar yemeden, lokma boğazından geçmezdi.
27 Mayıs 2019 Pazartesi

“HALANIZ OLAN HURMAYA HÜRMET EDİNİZ!”

Hurma sadece bir meyve değildir. Güç, zafer, bereket ve inanç sembolü olan mukaddes bir yiyecektir.
20 Mayıs 2019 Pazartesi

BERLİN’DE HÂKİMLER VAR

Krala bu sözü söyleten hadiselerin benzeri bizde de çoktur... Ama hiç birinde, böyle şatafatlı bir söz söylemek mecburiyetinde bırakılmadan insanların hakkı verilmiştir.
13 Mayıs 2019 Pazartesi

BİR KADİR MISIROĞLU VARDI…

“Ben bir cihan imparatorluğunun vârisiyim. Daima Osmanlı kaldım ve onun müdafiiyim. Fesi de başımda buna dair bir tabela makamında taşıyorum”.
8 Mayıs 2019 Çarşamba

BAHAR GELDİ NİHAYET: HIDIRELLEZ

Güneş yılının ayları içinde sayılı bir mübarek gün yoktur. Hıdırellez de dinî bir gün değildir. Halk bunu baharın başlangıcı sayar.
6 Mayıs 2019 Pazartesi

CEZAYİR KARŞILAMASI - Fransız sömürgesinden Sovyet peykine

Cezayir’de Fransızlara karşı istiklâl mücadelesinin sürdüğü 1954-1962 arası milyonlarca insan hayatını, evini, hürriyetini kaybetti.
29 Nisan 2019 Pazartesi

"BEN VÂLİYİM, EŞKIYA DEĞİL!" - OSMANLILAR, ERMENİ MESELESİ İLE NASIL YÜZLEŞTİ?

Osmanlı ülkesindeki Ermenilerin 1915 yılında yaşadığı acılar, güçlü bir diaspora sayesinde dünya çapında bir propaganda mevzuu oluyor.
22 Nisan 2019 Pazartesi

SULTAN ABDÜLHAMİD’İN HAŞARI ŞEHZÂDESİ ABDÜLKÂDİR EFENDİ

Filmlerde isyankâr bir çocuk gibi tasvir edilen Abdülkâdir Efendi, Sultan Hamid’in belki de en bedbaht şehzâdesidir.
15 Nisan 2019 Pazartesi

MİLYONLARIN KÂTİLİ İSPANYOL

I. Cihan Harbi’nde 8,5 milyon asker ölmüştü. Ama “İspanyol Gribi” en az 50 milyon insanı dünyadan götürdü. Mustafa Kemal Paşa ve Nazım Hikmet de bu hastalığa yakalananlardandır.
8 Nisan 2019 Pazartesi

ÇANAKKALE HARBİ EFSANELERİ

Almanya’da kaldığı günlerden harbde propagandanın ne kadar ehemmiyetli olduğunu muhtemelen iyi öğrenmiş bulunan Enver Paşa,  Çanakkale'ye edip, şair ve gazetecilerden seçtiği bir heyet yolladı. Cephe gerisinde 10 gün dolaşan heyet, nice Çanakkale efsanelerinin doğuşuna hizmet etmiştir.
25 Mart 2019 Pazartesi

CEPHEDE ŞEHZÂDELER

Osmanlı şehzâdeleri, bütün cephelerde fiilen askerlik yaparak, şerefli hizmetler gördüler. Cesaretle nam kazandılar; yaralandılar. Sonunda karşılığını acı bir şekilde gördüler.
18 Mart 2019 Pazartesi

ESKİDEN BEYOĞLU’NA ÇIKANA KIZ VERİLMEZDİ

Son dedikodulara göre, Osmanlı’da ilk rakı fabrikası Sultan Abdülhamid tarafından kurulmuş; ilk umumhane de onun zamanında açılmış.
11 Mart 2019 Pazartesi

OSMANLI HÂNEDANININ İTİBARI

İmam Şa’rânî, Osmanlı sultanlarının dine bağlılık ve adaletlerini överek, “Bugün dinin koruyucusu ve İslâmiyetin yüzünü ak eden ancak Osmanoğulları ve onların askerleridir” diyor.
4 Mart 2019 Pazartesi

RUMELİ NASIL KAYBEDİLDİ?

Osmanlı birliklerini darmadağın eden Balkan devletleri, bu sefer aldıkları ganimetleri paylaşırken birbirine düştü.
18 Şubat 2019 Pazartesi

BİR GAFLETLER MANZUMESİ: BALKAN HARBİ FÂCİASI

5 asırlık vatan topraklarının elden çıkmasına sebep olan Balkan Harbi, tarihte emsaline az rastlanan bir gaflet ve hıyanet silsilesinin neticesidir.
11 Şubat 2019 Pazartesi

TARİHE NASIL İNANILIR?

Fransa İhtilali’nden sonra tarihi hep cumhuriyetçiler yazmıştır. Bu sebeple, romanlarda, filmlerde, hatta masallarda bile krallar zâlim; asiller kötüdür.
4 Şubat 2019 Pazartesi

Biat kültürü - PADİŞAHIM ÇOK YAŞA!

Tahta çıkışın tescillendiği biat merasiminde, saray çavuşları hep bir ağızdan “Padişahım çok yaşa! Mağrur olma padişahım senden büyük Allah var!” diye alkış tutarlar.
28 Ocak 2019 Pazartesi

SÜRGÜNÜN SON ŞÂHİDİ

“Etrafımdaki herkes ağlıyordu. Nezle olmuşlar deniyordu. Altı yaşındaydım. Anormal bir şey olduğunu hissettim.” Böyle diyordu Bilûn Hanımsultan sürgüne çıkarken.
21 Ocak 2019 Pazartesi